Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Maria Gripe. Foto: Owe Sjöblom

Maria Gripe. Foto: Owe Sjöblom

Fakta om Maria Gripe

Redan som 10-åring berättade Maria långa sagor för sina småsyskon. Som vuxen blev hon en av Sveriges mest kända författare och hon har skrivit många älskade klassiker.

Maria föddes i Vaxholm men flyttade till Örebro när hon var sex år. Hon började tidigt att berätta egna sagor och berättelser. Enligt henne själv underhöll hon sina småsyskon med långa historier när de skulle sova.

 

Blev känd för Hugo och Josefin

När Maria sedan fick barn ville hennes dotter höra sagor. Då började Maria skriva på allvar. Hennes första bok kom ut 1954, den hette I vår lilla stad. Några år senare kom böckerna som gjorde henne till en riktigt känd författare.  År 1961 kom boken Josefin, den följdes av två böcker till om Hugo och Josefin. De handlar klasskamraterna Hugo och Josefin som är olika varandra, men som har en djup vänskap.

Efter det skrev Maria en rad böcker som har blivit klassiker. Glasblåsarns barn, Tordyveln flyger i skymningen och Skuggan över stenbänken är bara några exempel. Hon skrev också en bokserie om pojken Elvis. I fem böcker får man följa Elvis och hans liv som innehåller både problem och bästa vännen Annarosa.

 

Spänning och mystik

Maria är också känd för sina spännande böcker. Hon skrev flera böcker som är fyllda med mystik och gåtfulla personer. En av hennes mest kända bokserier heter Skuggsviten. Den består av fyra böcker och handlar om Berta och den gåtfulla Caroline som bär på många hemligheter.

Allt som allt skrev Maria 38 böcker. Flera av hennes böcker har blivit film eller tv-serier. De flesta böcker var illustrerade av hennes man, konstnären Harald Gripe. Hon dog i april 2007, 83 år gammal.

 

Text: Barnens bibliotek, mars 2022

Foto: Owe Sjöblom

Källor: Nationalencyklopedin, bokförlaget Bonnier Carlsen

Faktaruta

Namn: Maria Gripe

Född: 1923 i Vaxholm                                             

Gör: Författare

Genre/ämnen: Spänning, vänskap, mysterier, sagor

Mest känd för: Hugo och Josefin, Agnes Cecilia – en sällsam historia, Tordyveln flyger i skymningen

Vill du läsa några av Marias böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Tordyveln flyger i skymningenBokomslag: Hugo och JosefinBokomslag: Agnes Cecilia - en sällsam historiaBokomslag: Glasblåsarns barnBokomslag: Skuggan över stenbänkenBokomslag: Lättläst: Tordyveln flyger i skymningenBokomslag: Lättläst: Agnes Cecilia - en sällsam historia

Visste du att...

...Marias böcker är översatta till 29 olika språk?

...Maria fick massor av priser under sin karriär? Mest betydde nog H.C. Andersen-medaljen. Marias egen pappa tyckte nämligen att det bara funnits en enda riktig författare genom tiderna: H.C. Andersen!

...när Maria var tonåring skrev hon poesi? Men hon tyckte inte själv att hennes dikter var särskilt bra, hon beskrev sin poesi som ”bedrövlig”.

...du kan lyssna på både "Tordyveln flyger i skymningen" och "Agnes Cecilia – en sällsam historia" på Sveriges Radio/Barnradion. Läs mer här (extern länk)

H.C. Andersen. Foto: Odense stadsmuseer

H.C. Andersen

 

Hans Christian Andersen är en av världens mest kända författare och sagodiktare. Hans sagor är översatta till över 100 olika språk.

Läs mer om H.C. Andersen

Katarina Genar. Foto: Satu Knape

Katarina Genar

 

I Katarina Genars böcker blandas nutid och dåtid på ett magiskt sätt. Vet du vilken författare som har fått henne att skriva så? 

Läs mer om Katarina

Johan Rundberg. Foto: Ylva Sundgren

Johan Rundberg

 

I Johans böcker finns både mysterier, humor och kärlek. Han skriver allt från spännande historiska berättelser, till kärlekshistorier i vardagen.

Läs mer om Johan

-1