Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Måns

 

Gahrton

 

 

Foto på Måns Gahrton och Johan Unenge från Bokmässan 2006

Intervju med Måns Gahrton och Johan Unenge
 

Text: Anna Ittner, 2002.

 

Hur började det, hur träffade ni varandra?

Måns: Det började en mycket sen kväll på en fest där jag träffade Johan som jag bara visste kunde teckna, för jag vill hitta på serier, jag kan inte teckna själv, så jag frågade Johan om han kunde göra det. Johan trodde att det var sådant där skitsnack som kan bli väldigt sent på kvällen, men så ringde jag honom nästa dag och sa: Nu ses vi idag va?
Och faktum är att vi kom på en massa av dom idéer som blev vårt första seriealbum.
Det bara fungerade på en gång.

Johan: Vi började med att skriva serier men när vi hade hållt på med serier ett tag kom vi på att det var lika roligt med böcker. Men vi har ju inte lämnat serierna vi håller på med det fortfarande.

Måns: Det sista vi började med var att skriva till film, det var ganska likt serier så vi tyckte att det var ganska lätt, lättare än att skriva böcker.

Johan: Övergången från att göra tecknade serier till att skriva böcker var ett ganska stort steg. Men att göra serier var ju som att göra en skiss till en film, det är ett tips om man vill göra en film: börja rita serier.

Varför blev det just Adam och Eva?

Måns: Vi kom på att om det handlade lite om kärlek som det då gjorde, att det var spännande. Vi började åka ut och hälsa på i skolor och träffa 10-åringar, och då kom vi ihåg hur det var att själv vara 10- 12 år och att killar och tjejerna i klassen tittade på varandra och viskade.
Och då kom på att vi ville skriva om tiden på mellanstadiet och hur det var att vara kär.

Johan: Vi hade tidigare i våra serier trott att för att det skulle bli spännande så måste det vara nergrävda skatter och kometer som slog ned på jorden, men så insåg vi att Eva och Adam är minst lika spännande.

Måns: Det var lite av en chock faktiskt för den började ju som en serie i tidningen Kamratposten och efter det så fick vi jättemånga brev ifrån läsare som tyckte att det var jättebra.

Känner ni igen er från när ni var små?

Johan: Ja, att det var killar som satt och kikade på tjejerna men inte riktigt vågade gå fram och prata. Det har blivit så i våra berättelser att killen ofta är lite blyg medans tjejen ofta ät lite fartig, så det säger kanske ganska mycket om hur vi uppfattade det.

Vad läste ni för böcker när ni var i 13-årsåldern?

Måns: Jag läste mycket Tintin, Jag tyckte att det fattades böcker som Eva och Adam. Jag läste också mycket av Wahlströms ungdoms böcker och Astrid Lindgren.

Johan: Hade det funnit böcker som liknande Eva och Adam så hade jag velat läsa det. Jag läste också Wahlströms böcker, spänning och lite skoj.

Vad är roligast med att vara författare?

Måns: jag tycker att det är roligt när vi träffas varje vecka och skriver tillsammans. Och att träffa läsare.

Johan: Det är roligare att skriva tillsammans att kunna berätta sin idé för någon för det är först då som den får liv. Men det roligaste är ändå att träffa någon som är kanske 10 år och som säger: Jag har läst allihopa och tycker att dom är jättebra!

Hur ofta skriver ni?

Vi träffast två gånger i veckan och därimellan så skriver vi var och en för sig. Man ska också tänka att man ska sluta när det går som bäst för att då blir det roligare nästa gång man ska skriva.

Kortfakta

Namn: Måns Gahrton

Född: 1961

Bor: Nacka utanför Stockholm.

 

Här är några av Måns och Johans böcker

 

Här ser du alla böcker i serien Gyllene (Kn)orren. »

Serien Livet enligt Rosa »

Eva & Adam med det nya omslaget

Eva & Adam finns med många olika omslag.

Serien finns som ljudbok och e-bok. »

-1