Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Måns Gahrton. Foto: Ulrika Zwenger

Måns Gahrton. Foto: Ulrika Zwenger

Fakta om Måns Gahrton

De flesta har någon gång stött på någon av Måns alla figurer - Rosa, Brutus Bengtsson eller kanske familjen Rantanen. Han har skrivit massor av älskade barnböcker som också har blivit film, tv och julkalender.

Måns föddes i Lund men växte upp i Stockholm. Han var tidigt intresserad av att berätta historier. Han ritade sin första serie när han var fem år och skrev sin första bok när han var sex.

Ett lyckat samarbete

Hans intresse för att skriva höll i sig, men han blev inte författare på en gång. Först utbildade han sig till jurist.

När han träffade tecknaren Johan Unenge på en fest fick de en gemensam idé. Måns kunde skriva och Johan rita och tillsammans kom de på att de ville göra ett seriealbum. Redan nästa dag började de samarbeta och hittade på seriefiguren Agent Annorlunda. År 1986 kom det första seriealbumet med agenten ut och det hette Samvetssamlaren.

Måns och Johan har sedan dess skapat många böcker tillsammans. Bokserierna om Hotell Gyllene Knorren, Eva & Adam och Livet enligt Rosa är några exempel. Det har också gjorts tv-serier och filmer av Måns och Johans böcker, bland annat var Hotell Gyllene Knorren julkalender 2010.

Att resa ger bra idéer

Måns har skrivit många böcker på egen hand och även samarbetat med andra tecknare. Hans berättelser är ofta roliga och underhållande och tar upp ämnen som många barn kan känna igen sig i. Han har även skrivit bilderböcker som riktar sig till små barn, faktaböcker om fotboll och ungdomsböcker.

Sin inspiration hittar Måns överallt, det kan vara sådant som han ser eller läser. Att resa ger honom också många bra idéer.

Måns bor i Nacka utanför Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, februari 2021.

Källor: Bokförlaget Bonnier Carlsen, Nationalencyklopedin

Kortfakta

Namn: Måns Gahrton

Född: 1961 i Lund

Gör: Författare som skriver för barn och unga. Skriver också manus för film och tv.

Genre/ämnen: Humor, kärlek, sport, bilderböcker, fakta, seriealbum med mera.

Mest känd för: Bokserierna Hotell Gyllene Knorren och Eva & Adam som han gjort tillsammans med illustratören och författaren Johan Unenge.

Vill du läsa några av Måns böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Eva & Adam Huvudet fullt av dig (och mig)Fotbollstvillingarna. Dribbla skjut rädda!Gyllene knorren. Rymdmonstren anfaller.  Hej och tack för ingentingLivet enligt Rosa. Du är den jag vill haRonny & Julia. Och en miljon monster.

Loading....

Visste du att...

...Måns ville bli fotbollsproffs när han var liten?

...Eva & Adam från början var en tecknad serie i barntidningen Kamratposten?

...Måns läste mycket Tintin när han var ung?

Måns Gahrton och hans jobbarkompis Johan Unenge. Foto: Stefan Tell

Måns Gahrton och Johan Unenge jobbar ofta tillsammans. Foto: Stefan Tell

Måns och Johan har känt varandra i många år och tillsammans skapat både Eva & Adam, Livet enligt Rosa och Hotell Gyllene Knorren. Vi frågade Johan vad som är så speciellt med deras vänskap. 

Johan: När Måns knackade mig på axeln på en fest 1984 anade jag inte att det var starten på ett (hittills) 35-årigt kompanjonskap. Jag har tänkt att det är för att vi är så lika varandra som det har funkat så bra. Nu förstår jag att det är precis tvärtom. Det är våra olikheter som är nyckeln. Måns är outröttlig (när jag är lat). Måns är noggrann (när jag är lite yvig). Måns är feelgood (när jag är mörker). Eller, är det precis tvärtom? Jag hoppas på 30 år till med min kompis.

Johan Unenge

Johan Unenge

 

Johan Unenge har gjort massvis av böcker tillsammans med Måns Gahrton, bland annat böckerna om Eva & Adam och Rosa. Han har också skapat egna böcker, som serien Snöbröder.

Läs mer om Johan

-1