Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Katarina Genar. Foto: Cecilia Möller

Katarina Genar. Foto: Cecilia Möller

Fakta om Katarina Genar

Katarina drömde om att bli författare redan som barn. I hennes böcker finns både magi och mystik, vilket gör dem extra spännande.

Katarina växte upp i Linköping. När hon var barn älskade hon att läsa böcker. Hon skrev dessutom egna berättelser, gärna med mystiska och magiska inslag.

 

Vänskap och hemligheter

Idén att skriva en bok föddes när Katarina var föräldraledig. Under några år jobbade Katarina med manuset till boken En hemlig vän. När hon var klar skickade hon manuset till flera förlag och fick napp. En hemlig vän blev hennes debutbok och den kom ut 2010.

Sedan dess har Katarina skrivit många böcker. Hennes böcker handlar ofta om vänskap, hemligheter och händelser från förr. Hon hämtar inspiration från föremål som bär på en historia, fotografier, gamla hus och platser, hemligheter och minnen berättade av äldre människor.

 

Arbetat som logoped

Pensionat Vidablicks gåta, Den magiska kappan och Röda spår är några av Katarinas mest kända böcker. Många har jämfört hennes böcker med Maria Gripes. De skriver båda om nutid och dåtid och väver in hemligheter i sina berättelser.

Katarina har även skrivit rysarserien Mystiska skolan. Bokserien riktar sig till den som är nybörjarläsare och den blandar läskigheter med humor.

Förutom att vara författare är hon utbildad logoped. En logoped arbetar med språk, tal och röst på olika sätt. Katarina har framför allt arbetat med barn som behövde hjälp på de områdena. I dag är hon författare på heltid. Hon är bosatt med sin familj i Linköping.

 

Text: Barnens bibliotek, februari 2022

Foto: Cecilia Möller

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Bonnier Carlsen

Faktaruta

Namn: Katarina Genar

Född: 1973 i Linköping                                                     

Gör: Författare

Genre/ämnen: Spänning, rysare, vänskap, mysterier, humor

Mest känd för: Pensionat Vidablicks gåta, Den magiska kappan, Bokserien Mystiska skolan

 

Råd till blivande författare:  Läs böcker, se dig omkring, lyssna på vad andra människor har att berätta och framför allt, sätt i gång och skriv och ge inte upp!

Vill du läsa några av Katarinas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: En hemlig vänBokomslag: Pensionat Vidablicks gåtaBokomslag: Den magiska kappanBokomslag: Skuggan i stalletBokomslag: Mystiska skolan - Svarta madamBokomslag: Magisk december

Visste du att...

...när Katarina var barn drömde hon om att bli författare eller skådespelare?

...på sin fritid gillar Katarina att gosa med sin hund? Hon gillar också att läsa böcker, träna, dansa, sjunga, lyssna på musik, umgås med familj och vänner. Och så reser hon gärna till Frankrike!

...en bok som har påverkat Katarina är Maria Gripes Agnes Cecilia - en sällsam historia? ”Som barn läste jag den om och om igen och fängslades av historien om Nora”.

Maria Gripe. Foto: Owe Sjöblom

Maria Gripe

 

Har du läst Glasblåsarns barn eller Agnes Cecilia - en sällsam historia? Maria är en av Sveriges mest kända författare och skrev många omtyckta magiska klassiker.

Läs mer om Maria

-1