Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Hanna Granlund ler stort. Hon har långt mörkt hår och en turkos tröja Foto: Tom Wall.

Fakta om Hanna Granlund

Hon började som serietecknare och blev så småningom barnboksillustratör. Många känner igen Hannas bilder från succéserien Spöksystrar. 

Hanna är född och uppvuxen på Gotland. Hon tyckte om att rita redan som barn och visste tidigt vad hon ville jobba med. När hon började skolan fick alla förstaklassare vara med i lokaltidningen och berätta vad de ville bli – Hanna sa att hon ville bli konstnär. 

Utbildade sig till serietecknare 

Efter gymnasiet flyttade hon till Skåne och utbildade sig i grafik. Hon lärde sig om hur man trycker olika saker, allt från mönster på tyg eller bokstäver på papper. Sedan gick Hanna två år på Serieskolan i Malmö. Där lärde hon sig att bli serietecknare. 

Under tiden hon gick på utbildningen fick hon frågan om hon var intresserad av att illustrera barnböcker. Det var hon, 2016 debuterade Hanna som illustratör i Mårten Melins böcker Flickan på kyrkogården och Ett spöke i klassen. I dag är Hanna illustratör på heltid och har illustrerat ett 30-tal böcker. 

Gillar att experimentera 

Bokserien Spöksystrar har blivit en succé, hittills har det getts ut över tio delar i serien och det fortsätter att komma fler. När Hanna gör en bild brukar hon först rita hela bilden med en enda penna, en svart tunn penna och ett vitt papper. Hon tycker både om att rita i svartvitt och i färg och gillar att experimentera med olika tekniker och material när hon arbetar.   

Hanna har ritat sedan hon var liten och säger att hon antagligen kommer att göra det så länge hon lever. ”Det finns alltid mer att rita!”, enligt Hanna. Hon är bosatt i Skanör i Skåne.

Text: Barnens bibliotek September 2021. 

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, bokförlaget Bonnier Carlsen, bokförlaget Rabén & Sjögren 

 

Illustration med grön bakgrund. Bilder på karaktärerna i Papegojkaoset. Siri har ljust hår och håller i ett par böcker. Fardus har mörkt lång hår och en röd tröja. Malte har en blå munkjacka. Goj-experten har på sig en vit läkarrock och har en papegoja på axeln.

Illustration Hanna Granlund, från boken Fardus och Malte. Papegojkaoset (Bonnier Carlsen 2020). 

Kortfakta

Namn: Hanna Granlund

Född: 1990 i Visby.

Gör: Illustratör, serietecknare.
 
Genre/ämnen:
Skräck, rysare, fakta, humor, vänskap.
 
Mest känd för: Bokserien Spöksystrar. 

Råd till blivande illustratör/författare/serietecknare: Till dig som vill bli serietecknare så skulle jag vilja säga "Bara fortsätt!". Om du inte vet var du ska börja så utgå ifrån dig själv och ta inspiration ifrån serier du gillar och saker du är intresserad av, då blir det roligast. För att komma på idéer, eller kanske framför allt inte glömma dem, kan det vara bra att ha ett litet block och en penna i väskan eller fickan så det snabbt går att anteckna om en bra idé kommer flygande. För det kan hända när som helst!   

Skriv ut och gör klart seriestrippar av Hanna Granlund och andra serietecknare. Klicka på denna länk!

 

Vill du läsa några av Hannas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Spöksystrar: Flickan på kyrkogården.Spöksystrar: Ett spöke i klassenSpökdiktare och slottspoeterPapegojkaosetGosedjursfesten

 
 

 

 

 

Visste du att...

...när Hanna fick reda på att hon kommit in på en serieskola blev hon så glad att hon sprang nästan en mil, hoppade ner i havet och tog sedan bussen tillbaka hem med ett stort leende. ”Förutom att rita tycker jag nämligen mycket om att bada i havet, vare sig det är vinter eller sommar”, säger hon. 

...när Hanna inte jobbar tycker hon mycket om att vara ute i naturen. Hon gillar också musik och spelar flera olika instrument. 

...om Hanna ska välja en favoritserie väljer hon Mumintrollen av Tove Jansson. ”En nyare serie som jag tycker är jättefin är Roller girl av Victoria Jamieson, det är en serie som jag själv hade velat läsa om den funnits när jag var liten! Lyllos alla som får läsa den nu!”. 

Tema: Serier!

Tema Serier

 

Förutom roliga boktips och quiz hittar du inspirerande tips från Hanna och andra serietecknare om hur du kommer igång med din egen serie.

Till temasidan om serier

-1