Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Anja Gatu. Foto: Sonia Jansson

Anja Gatu. Foto: Sonia Jansson

Fakta om Anja Gatu

Sport och att skriva är Anjas stora intressen. Hon lyckades hitta ett sätt att jobba med båda sakerna – först som sportjournalist och sedan som barnboksförfattare.

Anja föddes i Rättvik men växte upp i Kista utanför Stockholm. Som barn älskade hon att läsa och drömde om att bli författare.

När hon blev äldre kom hon på att hon kunde bli sportjournalist. Då kunde hon jobba med de två saker hon tyckte bäst om, sport och att skriva. Hon började arbeta som sportjournalist och jobbade både på tidning och på radio.

 

Funderade på en fotbollsbok

Tanken på att skriva en bok om fotboll hade Anja funderat på länge. När hon var tonåring var hon tränare åt sin lillasysters fotbollslag och där föddes idén om att skriva en bok om allt kul som hände i laget. Som tur var blev idén till verklighet - ett bokförlag kontaktade Anja och undrade om hon ville skriva fotbollsböcker om riktiga stjärnor.

Den första boken som Anja skrev hette Passa bollen! ropar Kosse. Den kom 2015 och samma år kom också boken Rött kort, Therese!. Innan hon skrev båda böckerna intervjuade hon fotbollsspelarna Kosovare Asllani och Therese Sjögran. Berättelserna är inspirerade av vad de har varit med om i sin barndom, men en del har Anja hittat på själv.

 

Idrottsstjärnor och kattspioner

Hon har skrivit fler böcker som är inspirerade av olika idrottsstjärnor, bland andra fotbollsspelaren Nilla Fischer och bandyspelaren Linnéa Larsson. Anja har också skrivit bokserien Kattspionerna i Rosengård. Den första delen kom ut 2021.

Förutom att vara författare är Anja också lärare på en skola för de som utbildar sig till journalister. Hon är bosatt i Malmö.

 

Text: Barnens bibliotek, maj 2021

Källor: Bokförlaget Olika, Anjas egen hemsida: www.anjagatu.se

Faktaruta

Namn: Anja Gatu

Född: 1982 i Rättvik

Gör: Journalist och författare

Genre/ämnen: Sport, spänning, djur, vänskap

Mest känd för: Passa bollen! ropar Kosse, Gå på mål, Marta!

 

Råd till blivande författare:  Det allra viktigaste för den som vill författare är att läsa mycket. När jag var barn läste jag i princip allt som fanns på barnavdelningen på biblioteket och det var så jag lärde mig att skriva, utan att jag riktigt märkte det. Det är bra att skriva ofta också, men det allra viktigaste är att läsa mycket.

Vill du läsa några av Anjas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Gå på mål MartaBokomslag: Passa bollen!Bokomslag: Rött kort, ThereseBokomslag: Schysst hörna, Linnéa!Bokomslag: Kattspionerna på Rosengård - Man lever bara nio gångerBokomslag: Planeten, klimatet & framtiden - vad kan vi göra?

Visste du att...

...när Anja var liten drömde hon om att bli författare, men också om att bli bonde. Drömmen om att bli bonde blev tyvärr mest en önskedröm eftersom Anja är superallergisk mot pälsdjur.

...om du åker till Rättvik i Dalarna så är det många som heter Gatu i efternamn? Anjas ovanliga efternamn kommer därifrån och just där är det inte så ovanligt.

...en del saker i Anjas idrottsböcker är påhittade, men en del är helt sanna? Therese Sjögran har till exempel bara fått ett enda rött kort i hela sitt liv, precis som det beskrivs i Anjas bok. Det är också sant att även hennes mamma blev utvisad från fotbollsplanen!

Fotbollssko och fotboll

Böckerna du inte vill missa om du gillar fotboll

 

Fotboll är en av världens största sporter. Det finns också massor med böcker som handlar om fotboll! Här har vi samlat några för dig att börja med.

Till fotbollsboktipsen

-1