Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Andy Griffiths med en av sina böcker i handen, 2016. Foto: Barnens bibliotek

Andy Griffiths med en av sina böcker i handen, 2016. Foto: Barnens bibliotek

Fakta om Andy Griffiths

En galen serie om en trädkoja har gjort succé över hela världen. Andy älskar att komma på knäppa historier och helst av allt vill han väcka läslust hos barn som inte läser så mycket.

Andy började skriva redan när han var sex år. Han beskriver det som att han har skrivit i hela sitt liv, bland annat roliga historier och skämt för att roa sin familj och sina vänner.

När han blev vuxen började han jobba som lärare. Han upptäckte att många av hans elever tyckte att det var trist att läsa och skriva. Andy började då hitta på egna knäppa historier för att roa sina elever. Många tyckte berättelserna var bra och uppmuntrade honom att börja skriva böcker.

Bad Terry rita en trädkoja

År 1997 kom Andys första bok, den hette Just Tricking!. Redan då jobbade han tillsammans med illustratören Terry Denton. De skrev och tecknade flera böcker ihop som blev mycket populära i hemlandet Australien.

En dag bad Andy Terry att rita en stor trädkoja med en massa kul och farliga våningar. De tyckte båda att det var en kul idé att tänka sig att de bodde i trädkojan och hade en massa äventyr. Den första boken i serien om trädkojan kom ut i Australien 2011 och den blev en succé - både i Australien och utomlands.

Hämtar idéer från det vanliga livet

Hittills har trädkojeserien kommit ut i nästan 40 länder. Andy är en av Australiens mest populära barnboksförfattare och tillsammans med Terry har han gjort över 30 böcker.

Andy säger att han får sina idéer från böcker, filmer musik eller bara från det vanliga livet. Han är gift med Jill som är bokredaktör och som hjälper till med skapandet av böckerna. De bor i Melbourne har två döttrar tillsammans.

 

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2016, bokförlaget Alfabeta, Andys officiella hemsida: www.andygriffiths.com.au

Vill du läsa några av Andys böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

 

Bokomslag: Vår trädkoja med 13 våningarBokomslag: Vår jättestora trädkoja med 26 våningarBokomslag: Vår enormt stora trädkoja med 39 våningarBokomslag: Vår överdrivet gigantiska trädkoja med 52 våningarBokomslag: Vår megastora fuskbyggda trädkoja med 65 våningarBokomslag: Vår trädkoja med 130 våningar

 

 

Faktaruta

Namn: Andy Griffiths

Född: 1961 i Melbourne i Australien

Gör:  Författare

Genre/ämnen: Humor

Mest känd för: Trädkojeböckerna

 

Råd till blivande författare: Öva på att skriva. Det är det bästa sättet att bli bättre på något, vare sig det handlar om att spela ett instrument eller skriva. Skaffa dig en skrivbok och skriv fem minuter per dag till att börja med. Sedan ökar du tiden efter hand till åtminstone 30 minuter per dag.

Terry Denton stoppar in ett finger i Andy Griffiths näsa. Foto: Alfabeta förlag press

Terry Denton ritar inte bara alla teckningar i Trädkojan. Han verkar också gilla att busa med Andy Griffiths. Foto: Alfabeta förlag

Visste du att...

...det tar ungefär ett år att göra klar en bok i trädkojeserien? Tre månaders planering, tre månader av skrivande och sedan sex månader då man skriver om, lägger till och putsar på historien.

...när han var yngre sjöng Andy i ett punkband? Det var mycket energi i musiken och det har Andy försökt ta med i sitt skrivande.

...det rum som Andy tycker bäst om i kojan är rummet med ballong-orkestern? ”Det är ett så otroligt irriterande rum!”.

Maria Frensborg. Foto: Eva Lindblad

Maria Frensborg

 

Maria skriver böcker för både barn och ungdomar och hennes berättelser blandas mellan vänskap, deckare och sport.

Läs mer om Maria

-1