Hoppa direkt till innehåll

Foxxy intervjuar Sigge och Elina


Foxxy är reportern som kan prata med hästar. Tur det, för vi undrade nämligen en hel del om shetlandsponnyn Sigge och hans ryttare Elina.

Text: Barnens bibliotek, 2015.

Hej Sigge! Hur gammal är du?
 - I verkliga livet så är jag 26 år.

Var är du född?
 - Jag är född ute på Dartmoorheden i England.

Du har en bror som heter Sam. Är ni bra kompisar?
 - Sam och jag är bra kompisar – för det mesta – men ibland blir vi osams över mat och då slåss vi.

Vilken är din favoritmat?
 - Min favoritmat är morötter. Jag skulle kunna äta en hel säck om jag fick för Lin.

Vad är det roligaste du vet?
 - Det roligaste jag vet är när jag och Sam och Navigator får tokspel och leker i hagen. Då rusar vi runt och låtsas vara rädda och galopperar så snabbt vi bara kan. Vi tävlar i vem som är snabbast på att vända och vem som kan bocka mest. Efteråt blir vi jättetrötta och står och flåsar.

Har du nån önskedröm?
 - Min önskedröm är att det ska växa morötter i träden och Lin inte ska märka det och så ska vi gå där och mumsa.

Hur känns det att ha en egen bokserie?
 - Det är faktiskt väldigt speciellt att ha en egen bokserie, även fast jag alltid vetat att jag är något extra. Det roliga nu är att alla känner igen mig och blir totalimponerade när de får träffa mig. Sam kan bli lite sur över det där och säga att han minsann är lika bra och viktig. Då håller jag med förstås, men det är väl ändå mig alla vill vara med. Ibland kommer jag på att jag nog är en drömponny och då känner jag mig ganska stolt.

Vad gillar du Margareta som har ritat dig?
 - Margareta är mysig. Hon kommer hit ibland och smyger omkring med en kamera och tar bilder. En gång hade hon med sig ett måttband. Hon tog mått runt min mage, längden på mina ben och hela kroppen. Margareta tycker nog också att jag är väldigt speciell för hon har bett sin man Leif att göra en modell av mig i trä. Den har faktiskt varit på Rum för barn på Kulturhuset i Stockholm hela vintern. Nu står den på Löfsta bruk. Jag gillar Margareta för hon gör så att jag alltid är väldigt snygg på bilderna.  

Om du skulle ändra något i historien om dig - vad skulle det vara?
 - Om jag fick ändra något i min historia så skulle jag göra så att Lin aldrig kom på att jag behöver banta ibland och att jag bara kunde äta och äta och äta – utan att bli sjuk förstås...

Om du skulle skriva en bok – vad skulle den handla om?
 - Om jag skulle skriva en bok så skulle den handla om alla roliga saker jag gjort, men det behöver jag ju inte för det gör Lin.

En hemlighet om dig som du kan avslöja?
 - Det är svårt att ha hemligheter när man är så känd som jag, men en sak som ni kanske inte vet är att jag skulle bli körhäst när jag var ung. Jag var väldigt snygg framför vagnen, men sen sålde de mig för de tyckte att jag var för lat. De skulle prova att dra en vagn full med folk själva…


Hej Elina! Hur gammal är du?
 - Jag är tio år nu.

Var bor du?
 - Jag bor i Lins fantasi. I ett samhälle som heter Broby.

Vad är det bästa med att ha en lillasyster?
 - Det bästa med att ha en lillasyster är att man känner sig stor och att man alltid har sällskap. Båda grejer är det sämsta också, ibland när jag är trött på henne.

Vad tycker du är det bästa med hästar?
 - Det bästa med hästar är att de är bäst och att det går att rida på dem och prata och mysa.

Är det kul att tävla med Sigge eller är det nervöst?
 - Det är så himla spännande att tävla med Sigge. Man vet aldrig hur det ska gå, men det gör inget. Sigge försöker alltid göra sitt bästa. Han kan inte hjälpa att han blir rädd ibland.

Vad vill du bli när du blir stor?
 - När jag blir stor ska jag bli tävlingsryttare, eller ridlärare, eller veterinär, eller något annat där jag får hålla på med hästar.

Har du nån önskedröm?
 - Min önskedröm är att Sigge ska bli min på riktigt och att jag aldrig ska bli för stor för att rida honom och att han aldrig ska dö.

Hur känns det att ha en egen bokserie?
 - Det är ganska häftigt att ha en egen bokserie även om det kan bli lite pinsamt ibland när det inte går så bra. Jag försöker att låta bli att tänka på att alla som läser böckerna typ vet allt om mig och säkert tänker att jag är ganska dum ibland. Det kanske är som Lin säger – alla gör dumma grejer och det kan vara skönt att läsa om det och känna igen sig.

Vad gillar du din författare? Är hon trevlig?
 - Lin är helt okej. Hon försöker förstå hur det känns att vara tio år och älska Sigge så mycket att det nästan gör ont ibland och brukar säga att hon kommer ihåg hur det var. Ibland kan jag tänka att hon inte behöver veta allt.

Om du skulle ändra något i historien om dig - vad skulle det vara?
 - Om jag skulle ändra något i historien om mig själv så skulle det väl gärna få gå lite fortare att bli skötare på Sigge och att börja tävla och allt det där som jag längtat efter. Men nu är det ju på gång så jag är ganska nöjd faktiskt. Nu ska jag bara se till att hon inte börjar skriva om att mina ben börjar bli för långa eller något sånt. Det FÅR hon inte!!

En hemlighet om dig som du kan avslöja?
 - Jo, jag vet en hemlighet som ingen läsare vet. En hemlighet som kommer börja bubbla ut i nästa bok. Stort, fantastiskt och ganska nervöst. Jag säger inget mer. Hej Hej!!

Tack Lin Hallberg som hjälpte till med intervjun.

Foxxy intervjuar Sigge och Elina.

Sigge och Elina. Illustration: Margareta Nordqvist

Lin Hallberg är aktuell med en  ny bok om Sigge.

"Det är coolt att vara hästtjej"

 

Lin Hallberg har skrivit hela 19 Siggeböcker. Här berättar hon om hästar (såklart), sin nya bok och om Sigges verkliga förebild. 

Läs intervjun med Lin här

Tips på böcker till dig som vill börja rida

Tips på böcker till dig som vill börja rida

Vill du veta mer om hästar och hur det är att börja rida? Här tipsar vi om böcker till dig som vill lära dig mer om hästar. 

Tips på lätta böcker att läsa om hästar

-1