Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

 

Foxxy intervjuar Nour

Nour upptäcker plötsligt att hon kan höra vad andra tänker! Inte alltid så lätt. Alla tänker ju hela tiden! Det blir kaos i huvudet. Det vill Foxxy veta mer om förstås.  Eftersom Nour gillar djur så mycket så har han klätt ut sig till Doktor Dolittle. Vet du inte vem det är så kolla HÄR

 


Skulle du vilja ha ett djur?
Ja! Allra helst ett större djur. Typ en panda eller en tiger. Jag heter Palang i efternamn och det betyder liten tiger, säger min pappa. Tigrar är jättefina!  Jag tänkte att om jag får ett större djur så kan den bo på balkongen, men min mamma och pappa säger att det inte är en bra idé. Men jag håller på att spara till en kanin.

Gillar du igelkottar?
Jättemycket. Spike är en av mina bästa kompisar. Jag hade aldrig ens sett en igelkott innan jag träffade Spike, så jag visste inte så mycket om dom, men nu vet jag att dom nästan sover hela dagarna! Och att Spike är en av få igelkottar som tycker om mjölk! Dom flesta igelkottar får bara ont i magen av mjölk. Och dom kan följa med överallt om man har dem i fickan. Hur bra som helst!

Hur tycker du det är att ha en vän?
Jag hade inte så många kompisar innan, jag var ensam rätt mycket. Det gillar jag i och för sig också, för då får man tid att tänka och fundera över saker. Jag tycker om att måla och läsa. Ibland är det skönt att vara ensam och ibland inte. Med en kompis kan jag ju prata om det jag funderar på och göra saker tillsammans, så det är jättekul!

Är du allergisk mot nåt?
Ja, nötter. Och avokado.

 Hur känns det att kunna höra andras tankar?
I början var det jättejobbigt! Jag svimmade ju i Fjärilshuset för det var så många tankar från alla fjärilarna! Men nu tycker jag om det, för jag förstår alla mycket bättre nu. Jag har märkt att det som nån säger inte alltid är det den menar inne i huvudet. Ibland önskar jag att jag kunde berätta om allt jag hör för mamma och pappa, men det har liksom inte blivit rätt tillfälle än.

Vad skulle du vilja jobba med när du blir stor?
Jag ska öppna världens första zoo utan burar! Med massor av djur som jag tar hand om. Eftersom djuren kommer att vara snälla och inte äta upp nån så behövs ju inga burar. Det blir såklart svårt med några av de farliga djuren, men jag kommer nog på en smart lösning. Och så ska jag starta en skola för barn och vuxna där jag lär ut hur man bättre kan förstå varandras tankar. Ingen kommer ju att kunna läsa tankar som jag, men det finns olika knep för hur man kan bli bättre!

Vad gör du på din fritid?
Läser och cyklar. Jag gillar också att klättra i träd. Oftast med Agnes och Spike. Då sitter vi bara och pratar eller lyssnar på musik. Ibland kommer Charlie förbi och hänger med oss. Hon hittade det bästa klätterträdet för ett tag sedan. Nu har det blivit vårt favoritträd!

 Har du någon önskedröm?
 Jag skulle vilja resa jorden runt och ta reda på om jultomten finns.

Kan du något annat språk än svenska?
Jag är född i Sverige men mina föräldrar kommer från Iran. Så vi pratar både svenska och persiska hemma. 

Hur sätter man upp håret så där som du har det?
Först kammar man håret i två höga hästsvansar på varje sida. Sen rullar man ihop svansarna till bullar och sätter fast dom med hårband. Jättelätt!

Det är så himla snyggt!
Tack!

Vilken är din favoritmat?
Jag tycker mycket om grytor med Sabzi (grönsaker) och ris, faktiskt. Men då måste det vara saffransris som är mycket godare än vanligt ris. Mina föräldrar brukar ofta göra mat från Iran och då blir det mycket röror och grytor med olika tillbehör. Men jag älskar också makaroner med bara ketchup, så sjukt gott!

Men varför gillar du inte mjölk?
Jag kan inte förklara det, jag tycker bara mjölk är jätteäckligt. Men vet du? Jag har också tänkt på en annan sak. Om man matar kossor med choklad, får man chokladmjölk då när man mjölkar dem?

 Kommer det fler berättelser om dig?
Det hoppas jag verkligen för det har varit så kul! Men det beror nog på om Alexandra som skrivit om mig har tid för hon jobbar som filmregissör också och skriver berättelser och manus om andra personer. Och att göra film tar tydligen väldigt lång tid!

 Hur kom Alexandra på att skriva om dig. Vet du det?
 Ja, jag frågade faktiskt henne om det. Hon sa att jag bara dök upp i hennes huvud en morgon när hon borstade tänderna. Det konstiga är att Spike också var med (fast hon visste inte att han hette Spike då). Sen satt vi bara där ett tag och ropade ”Men hallå! När ska du börja skriva om oss?” i hennes öra, innan hon till slut började skriva.

Vad tycker du om Peter som ritat dig? Har han ritat dig på rätt sätt?
Han är jättenoga när han ritar. Spike har lättare att sitta stilla än jag, så ibland har jag nog varit lite svår att rita av. Och jag visste inte att det var så mycket jobb från första skissen (som det allra första försöket av en teckning heter) till den färdiga bilden. Wow!  Jag tycker också jättemycket om alla färger runt om oss i teckningarna och att vi alla ser så olika ut! Och att han ritat mina olika miner så rätt! Jag ser ju verkligen ut precis sådär!

Nours författare Alexandra-Therese Keining och illustratören Peter Bergting hjälpte Nour med svaren.

-1