Hoppa direkt till innehåll

Foxxy intervjuar Cirkusdeckarna Katinka och Kaspar

 

De två största stjärnorna på Cirkus Pommery är tvillingarna Kaspar och Katinka. Publiken häpnar när de visar sina fantastiska konster. Men Kaspar och Katinka gillar också mysterier.

Text: Barnens bibliotek, oktober 2018.

Hur är det att vara tvilling?  Blir ni inte trötta på varandra ibland?

Katinka: Konstig fråga! Jag vet ingenting annat. För mig är det helt normalt att ha en brorsa som är lika gammal som jag, som är rädd för spindlar och mörker, och som är superbra på jonglering.
Kaspar: Mmm, det enda dåliga med att ha en tvilling är väl att Katinka brukar sno mitt smågodis.
Katinka: Men …, alla säger ju att det är så onyttigt med godis, och då är det väl bra för dig om jag äter upp ditt också.

 

Blir ni aldrig rädda när ni löser mysterier?

Kaspar: Njaä, inte särskilt ofta.
Katinka: Hahaha! Du blir ju livrädd så fort vi blir instängda i en källare eller ser en råtta i en underjordisk gång. Men vi klarar oss alltid, så varför hålla på att vara rädd hela tiden?

Hur mycket tränar ni på era cirkuskonster?

Kaspar: Vi tränar varje dag, så länge vi orkar. Man måste hålla igång konsterna, annars blir man snabbt sämre.
Katinka: Och så hittar vi på nya trick när vi inte tränar, och det kan ta ganska lång tid.

Övar ni på nån ny konst just nu?

Kaspar: Jag håller på att lära Tiger att räkna baklänges från tio. Och när han har lärt sig det ska vi stoppa in det i ett nummer på något sätt.

Ni har ju rest över hela Sverige! Är det inte tråkigt att resa så mycket? Vad gör ni när vi är på väg? Vem bestämmer vart ni ska?

Katinka: Det är Fernand som sköter bokningarna. Och han vill allra helst åka till ställen där det växer goda äpplen. Men tråkigt att resa? Det tycker inte jag. Vi får ju se nya platser hela tiden.
Kaspar: Jag glömmer aldrig när vi bodde på ishotellet i Jukkasjärvi. Jag trodde att det skulle vara kallt att sova på sängar av is, men det var det faktiskt inte. 
Katinka: Vi spelar mycket kort på resorna. Och yatzy. Jag leder med tvåtusen poäng om man räknar ihop den senaste månaden.
Kaspar: Men kom igen Katinka! Vi slutade ju räkna för länge sedan.
Katinka: Inte jag! En annan kul grej är att vi brukar busa med clownen Jack. Han blir väldigt sur när vi klättrar upp på hans vagn och tjuvkikar in genom fönstret. Så det gör vi rätt ofta.

Går ni aldrig i en vanlig skola?

Katinka: Nej, vår fröken Inga-Britt följer alltid med. Hon är ju bra på knivkastning också, så hon är både artist och fröken.
Kaspar: En gång blev jag faktiskt lite sugen på att stanna i en stad och gå i en vanlig skola, för det var så fint där. Men så började jag tänka på hur tråkigt det skulle vara att bo på samma ställe i flera veckor i rad, och då var det väldigt skönt att åka iväg med cirkusvagnarna igen.

Varför har alla i er familj namn som börjar på K?

Katinka: Varför inte? Du får väl fråga mamma och pappa. 
Kaspar: Men hallå! Kommer du inte ihåg? Mamma har ju berättat om hennes mormors mormor. Hon bodde i ett land som hette Tjeckoslovakien, och hon bestämde sig för att döpa alla barn på K eftersom krásný betyder vacker på tjeckiska. Och sen har alla i släkten fortsatt med det.

Varje äventyr slutar med att det blir en artikel i tidningen. Har ni sparat alla dom?

Kaspar: Inga-Britt skäller ju på oss en hel del, men jag tror att hon är lite stolt också. När vi var inne i hennes vagn en gång, så hittade vi ett fotoalbum där hon hade klistrat in en massa klipp från olika tidningar.
Katinka: Och det bästa var ändå det som hon hade skrivit först i pärmen: ”Jag har lärt dem allt vad jag kan”, stod det.  Hahaha!
Kaspar: Men hon har ju faktiskt lärt oss att stå på huvudet och räkna matte. Och det är ju bra att kunna.

Får ni nånsin skäll av era föräldrar? Vad har ni gjort då?

Katinka: Nej, de skäller aldrig på oss. De vet att vi klarar oss. De brukar inte lägga sig i så mycket.
Kaspar: Några gånger har de kanske varit oroliga, särskilt i början när de hört att vi hade varit inlåsta av bovar några gånger, men nu vet de att vi klarar av det mesta.

Katinka och Kaspar fick lite hjälp med svarandet av Dan Höjer.

Katinka och Kaspar rider på en häst. En person i bruna munkkläder springer på en mur ovanför dom. Foxxy står bredvid och försöker intervjua.

Katinka och Kaspar från Cirkusdeckarna. Illustration: Stina Lövkvist

Dan Höjer. Foto: Lotta Höjer

Dan Höjer

 

Dan Höjer har skrivit böckerna om Cirkusdeckarna, Arkeologdeckarna, Strumpmannen och mängder av roliga faktaböcker. 

Läs mer om Dan

Foto från Stina Lövkvists arbetsplatsStina Lövkvist

 

Stina jobbar med att illustrera böcker. Hon har illustrerat i böckerna om Katinka och Kaspar.

Läs mer om Stina

-1