Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Douglas

 

Foley

Intervju med Douglas Foley

 

Det här är frågorna som klass 4-6H på Årbyskolan i Eskilstuna ställde till Douglas Foley

Hej Douglas Foley! Hur fick du idén att skriva om just Habib?

Bra fråga, först skrev jag ”Shoo Bre” för en klass sex men de förstod inte boken. Alla åttor och nior däremot gillade den och när sexorna kom och klagade förstod jag att jag skulle skriva något för dem. Då var jag skolbibliotekarie på en skola i Alby och jag kände några killar som hette Habib och Habibi betyder ”älskling” på arabiska och då visste jag att huvudpersonen
skulle heta Habib. Alby betyder ”mitt hjärta” på arabiska. Habib Alby blir alltså ”älsklingshjärta”!
– Sedan skrev eleverna på min skola loggbok på dagarna, då kom jag på att Habibs klass skulle få uppgiften att skriva dagbok och sedan skulle Habib själv tycka att det var så roligt att han skulle vilja fortsätta.

Varför blev du författare?

Under lång tid kände jag ett växande behov av att skriva, men det var alltid andra saker som kom före. Jag jobbade som skolbibliotekarie och hade mycket att göra. Först i början av 1990-talet blev det av och då var också den sortens böcker som jag skriver populära.

Skrev du många egna böcker när du var liten?

Nej, jag skrev inget sådant när jag var liten. Men jag har alltid skrivit brev. Jag minns en gång när mina föräldrar var bortresta en vecka. Då skrev jag brev till dem. Jag skrev dagbok också, det har aldrig
varit svårt för mig att skriva.

Ville du bli författare när du var liten?

Nej, det ville jag inte. Jag tänkte inte så när jag var liten, det var andra tider då. Jag ville hellre bli upptäcktsresande eller brandman.

Var kommer du ifrån?

Jag kommer från Wales i England. Jag flyttade runt mycket med mina föräldrar när jag var liten. Nu har jag bott i Sverige i 40 år.

Tycker du att det är roligt att skriva?

Ja, det är roligt att skriva! Men det kan vara kämpigt innan man vet vad man ska skriva om. Men det händer ibland att man skriver några få rader som man själv tycker är så bra att man måste gå och dricka en kopp kaffe för att man är så uppspelt. Sedan är det så härligt att få sätta sig igen och skriva klart.

Hur lång tid tar det att skriva en bok?

I snitt tre månader.

Vilken är den bok du har skrivit snabbast?

”Shoo Bre” skrev jag på två månader. Jag var mycket fokuserad och skrev den på ett sommarlov. När höstterminen började var jag jättetrött.

 

Text Klara Svae

Intervjun var ursprungligen med i Barnbokskatalogen 2007.

Douglas Foley Foto Erik Amkoff /UR

 

Shoo-böckerna

Shoo bre

Shoo bre

 

I nian blir Oscar kär i en lärare, Elias är »kristen« kurd och blir kär i en muslimsk flicka. De går i en förortsskola där konflikter, kärlek, kamratskap och kriminalitet präglar tillvaron. »Shoo Bre« är den första romanen för unga vuxna som så konsekvent skrivits på förortssvenska.

OBS! Ganska avancerad bok med lite läskiga saker.

 

Shoo len

Shoo len 

 Karim vill egentligen inte sparka ner kvinnan. Men Gabi ger sig inte. Han sparkar henne i ansiktet när hon vägrar släppa väskan. I skolan regerar Gabi. På hans order sätts brandlarmet igång, om inte rektor betalar. Tre tusen är han lovad om han håller sig lugn fram tills skolavslutningen. När Nikoo börjar i klassen förändras allt för Karim. Han blir våldsamt förälskad. Men hur ska han välja, polarna eller Nikoo? Om lojalitet, vänskap, svek och kärlek i förorten. 

 

 

Habib-böckerna

 Habib Meningen med livetHabib Meningen med livet

Habib går i femman. Han får som skoluppgift att skriva dagbok. Till att börja med tycker han att det är en tjejgrej, inget för honom. När han väl har börjat har han svårt att sluta. Vi får läsa om hans familj, hans kompisar, hans kärlek till Paris (inte staden, utan en tjej), förortslivet, hur det är att ha invandrarbakgrund?.

 

 

 Habib Friheten minus fyra
Habib Friheten minus fyra

Snart är skolan slut och Habib har fortfarande inte frågat chans på Paris! På skolavslutningen ska Habib och hans kompisar rappa och snart måste han lämna in sin dagbok. Ojoj, nu har han mycket han måste hinna med. Ska måste han reda ut vad mod är också. Kan det vara att hoppa från broräcket ner i iskalla sjön?

 

 

Habib Paris tur och returHabib Paris tur och retur

Oj, så komplicerad kärleken är när man snart är tolv år. I Habibs hjärta tar guzzen Paris från Eritrea nästan all plats och i Paris hjärta tar Habib nästan all plats. Och ändå gör de två varandra så ledsna ibland under det här sommarlovet som Habib berättar om i sin dagbok, Förutom jojokänslor och pirrande kärlekssåpbubblor innehåller denna tredje Habib-bok volleyboll-turnering, rullstols-bratpack, spöken i skogen, samt musik av den häftiga musikgruppen Da Ghetto Boyz. Värsta grejen bre. 

 

 

Omslag till Habib På farligt vattenHabib: På farligt vatten

Habib kan inte låta bli, han bara måste fortsätta skriva dagbok. Choknördigt, egentligen. Han skriver om kärleken till Paris, om de nya lärarna på högstadiet, om klassens dockteater, om hunden Zumo och om Huckleberry Finn-flotten som gick sönder. När hans föräldrar ber Habib följa med farmor på en resa med Ålandsbåten skojar han om att han ska åka med Titanic. Inte kul, tycker Paris. Det visar sig snart att hon hade all anledning att vara orolig.

 

Habib Tre gånger guldHabib: Tre gånger guld

Det är slut mellan Habib och Paris, och allt beror på ett missförstånd. Habib kan inte släppa tanken på Paris, men han vet inte hur han skall vinna hennes hjärta. Habib spelar fotboll och siktar på guld. Klassen har besök av en författare som kanske blir lite väl varm i kläderna.
Jag har hört Douglas berätta att det där med författarbesöket faktiskt har hänt!

 

 

Änglar här och därÄnglar här och där.

Habib ska flytta till ett radhus. Lite motigt känns det. Saras väska har han fortfarande kvar. Nu måste han få tag på henne och lämna tillbaka väskan. Men det är ingen som öppnar. Hon är väl inte död? Ebba dör iallafall. Hon var gammal men det är ledsamt ändå.
I skolan händer det en massa som vanligt. Det ska bakas lussekatter och övas inför Lucia. Och så är det Paris också. Habib och hon är ihop igen men Paris hänger mest hos Habibs lillasyster. Hur kul är det?

 

Långt långt härifrån

Ingenting är sig likt sedan Habib fått veta att Paris skall flytta till Eritrea. Tänk om de aldrig träffas mer? Habib tröstar sig med sin hund Zumo, kompisarna och farmor som satsar pengar på lotto. Hon vill vinna pengar till en motorcykel och bli medlem i Hällsängels. Den sjunde boken om Habib och Douglas Foley när han är som bäst. Han ÄR Habib och får oss att skratta och känna precis som honom. Underbart!
 

 

Borta bra hemma bäst

Det är kaos i Habibs liv. Hans flickvän har flyttat till Etiopien och kommer kanske aldrig tillbaka. Hans hund Zumo är försvunnen och kanske död, någon lägger mördarsniglar i morfars växthus och farmor gör vägarna osäkra med sin elmoped. Habib själv har blivit lite elak mot sin lillasyster. Han vet inte riktigt varför. Full fart igen för Habib!

 

 

Böcker om Habib har blivit ungdomsserie på SVT och visades hösten 2008.

 

-1