Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Douglas Foley Foto: Michel B. Hjorth

Douglas Foley Foto: Michel B. Hjorth

Fakta om Douglas Foley

Douglas har jobbat både som kock och bibliotekarie, men det är som författare han har blivit känd. Hans mest kända böcker handlar om Habib som skriver dagbok.

Douglas föddes i staden Cardiff i Wales i Storbritannien. Hans pappa jobbade inom flygvapnet, vilket innebar att familjen flyttade mycket när han var liten. Han minns att det var jobbigt att ofta behöva byta skola och skaffa nya vänner.

 

Ville skriva om både glädje och sorg

I slutet av 1960-talet flyttade Douglas till Sverige för att jobba som kock. Så småningom bytte han yrke och började jobba på bibliotek i Alby utanför Stockholm. Under en lång tid kände han sig sugen på att skriva någonting. Douglas ville skriva något som innehöll både glädje och sorg och som väckte tankar. Resultatet blev hans första ungdomsbok, Ingen återvändo, som kom ut 2001.

Hans andra bok hette Shoo bre. Den handlar om några ungdomar som bor i förorten och den blev mycket uppmärksammad. Han fick priset Nils Holgerssonplaketten för boken och den blev också film.

 

Arbetet på skolan inspirerade

Allra mest känd har Douglas blivit för sin bokserie om elvaåriga Habib. Han blev inspirerad till boken då han jobbade som skolbibliotekarie på en skola i Alby. Där hette flera killar just Habib och eleverna fick ibland skriva loggbok. ”Då kom jag på att Habibs klass skulle få uppgiften att skriva dagbok och sedan skulle Habib själv tycka att det var så roligt att han skulle vilja fortsätta”, berättar han.

Douglas har skrivit nio böcker om Habib och bokserien har även blivit tv-serie.

 

Text: Barnens bibliotek, 1 augusti 2022.

Foto: Michel B. Hjorth

Källor: Bokförlaget Bonnier Carlsen, intervju med Barnbokskatalogen 2007

Faktaruta

Namn: Douglas Foley

Född: 1949 i Cardiff i Wales                                            

Gör: Författare

Genre/ämnen: Vänskap, kärlek, familj, spänning, humor, tonårsliv

Mest känd för: Bokserien om Habib

Vill du läsa några av Douglas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Habib Meningen med livetBokomslag: Habib del 2Bokomslag: Habib del 3Bokomslag: Habib del 4Bokomslag: Shoo breBokomslag: Shoo len

Någon skriver i en bok med en penna

Kära dagbok...

 

Skriver du dagbok? Eller vill du helst bara läsa andras? Här hittar du mängder av roliga, spännande och världsviktiga dagböcker.

Hitta boktips med dagböcker

Visste du att...

...Douglas också är utbildad kock? När han kom till Sverige 1969 arbetade han på en restaurang i Stockholm som heter Operakällaren.

...Douglas bland annat har bott i Nordafrika, Skottland och Hongkong?

...hans ungdomsbok, Ingen återvändo, är inspirerad av händelser från hans egen uppväxt i Hongkong? Boken handlar om en grupp ungdomar som gör en kanotutflykt som leder till en katastrof.

-1