Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Cina Friedner. Foto: Hugo Thambert

Cina Friedner. Foto: Hugo Thambert

Fakta om Cina Friedner

En livlig fantasi fick Cina att hitta på och skriva historier som barn. Idag ger hon ut egna böcker om livet på mellanstadiet.

När Cina var liten tyckte hon om att hitta på berättelser. Hon skrev långa sagor på sin pappas skrivmaskin och för hand i skrivböcker. Hon drömde om att bli författare när hon blev stor, men också frisör eller förskollärare.

 

Fick en idé till en bok

När hon blev vuxen provade hon på olika jobb, bland annat har hon jobbat som ridlärare och i hemtjänsten, där man tar hand om gamla. Så småningom började hon jobba på bokförlag. Där arbetar hon om redaktör. Hon hjälper författare att göra texten i böckerna ännu bättre, genom att kanske lägga till eller ta bort något i handlingen.

Cina fick så småningom en idé till en egen bok och skrev ihop ett manus. En arbetskamrat på bokförlaget tyckte berättelsen var så bra att hon ville ge ut det. Det blev Cinas första bok, ”Så himla taskigt”, som kom ut 2019. Boken handlar om mellanstadietjejen Manda som får nog av att en tjej i klassen bestämmer allt.

 

Minns sin egen skoltid

Året därpå, 2020, kom Cinas nästa bok som hette ”Nåt trassligt inuti”. Även den boken riktar sig till barn i mellanstadiet och handlar om elvaåriga Isa som har en sjuk pappa. Cina minns sin egen skoltid väl och kan använda det när hon skriver sina böcker. Hon hämtar också inspiration från sina egna och andras barn.

Förutom att skriva böcker och jobba på bokförlag, arbetar Cina med att översätta både barnböcker och vuxenböcker från engelska och franska till svenska. Hon är bosatt i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, juli 2022. 

Foto: Hugo Thambert.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Rabén & Sjögren

 

Läs en intervju med Cina om boken Så himla taskigt från 2019.

Vill du läsa några av Cinas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Så himla taskigt (2019)Nåt trassligt inuti. 2020.Bokomslag: 5A: Aldrig backaBokomslag: 5A: Inte helt sant

Faktaruta

Namn: Cina Friedner

Född: 1982 i Jönköping

Gör: Författare, översättare

Genre/ämnen: Vänskap, kärlek, familj, skola

Mest känd för: Så himla taskigt

 

Råd till blivande författare:  Läs och skriv mycket! Kanske finns det bokcirklar eller skrivarkurser för unga där du bor, till exempel på biblioteket? Det kan vara ett sätt att utvecklas och träffa andra med samma intressen. Och skriv om sådant du själv känner till eller är intresserad av. Då brukar det bli allra bäst.

Visste du att...

...trots att Cina har skrivit mycket har hon alltid varit lite dålig på att stava. ”Jag har tränat mycket på det och nu i vuxen ålder går det mycket bättre. Och så finns det ju stavningsprogram på datorn, som tur är”, säger hon.

...på sin fritid umgås Cina främst med sina barn, men hon gillar också att läsa, sticka och titta på tv-serier. Hon gillar även att bada, helst i havet!

...Cina alltid har gillat att läsa böcker? Det har inspirerat henne i hennes skrivande. Bland favoritförfattarna när hon var barn fanns Astrid Lindgren, Maria Gripe, Peter Pohl och Katarina von Bredow. ”Jag tror det är jätteviktigt att läsa mycket, och att härma sådant man tycker är bra. Det är så man hittar sin egen stil”, säger hon.

Katarina von Bredow. Foto: Christian Andersson

Katarina von Bredow

 

Katarina har skrivit många böcker om kärlek från många olika personers perspektiv. 

Läs mer om Katarina

-1