Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

”Jag tror att nästan alla har varit med om att en kompis har varit taskig”

 

Cina Friedner är författaren bakom Så himla taskigt som kom ut i januari 2019. Boken handlar om några klasskompisar på mellanstadiet som tröttnar på att vissa bestämmer allt och andra bara får stå bredvid.

Text: Lisa Ahlqvist, oktober 2019.

Kan inte du berätta lite vad du tycker att din bok Så himla taskigt handlar om?

   - Den handlar om Manda som får nog när en tjej i klassen, Henrietta Nilsson, alltid vill bestämma. Manda och hennes bästis Lilly bestämmer sig för att göra något åt saken, men det går inte riktigt som de har tänkt sig…

Henrietta Nilsson är tjejen i klassen som alla tjejer vill vara med och alla killar vill vara ihop med. Hon verkar också vara en sådan som kommer undan med att säga taskiga saker. 

Berätta om Henrietta Nilsson. Varför är Manda så irriterad på henne tror du?

   - För att Henrietta Nilsson ska bestämma allting hela tiden. Manda känner sig styrd, och det gillar hon inte. Även om Henrietta Nilsson personligen inte lägger sig i allt så är hon ändå alltid med. Alla är påverkade av henne och försöker förhålla sig till henne på ett eller annat sätt.

 

"Jag har en massa gamla dagböcker att gå tillbaka till och få inspiration av!"

 

Hur kom du på idén till boken?

   - Jag tycker att mellanstadiet är en spännande period. Man börjar bli stor men är ändå rätt liten fortfarande. Jag minns ganska mycket från min egen mellanstadietid. Jag har en massa gamla dagböcker att gå tillbaka till och få inspiration av! 

Vad stod det i dina dagböcker?

   - Jag hade skrivit om bråk med kompisar och syskon, om någon jag var kär i och om någon lärare som hade varit dum… Jag minns ett stort bråk vi hade i fyran där typ hela klassen var inblandad. Det bildades olika gäng och pågick i flera veckor. Jag minns att det var jättestort och viktigt då såklart, men såhär långt efteråt kommer jag knappt ihåg vad det handlade om.

Har det funnits en Henrietta Nilsson i ditt liv? 

   - Ingen som är så där extremt irriterande, haha, men Henrietta Nilsson är ett hopkok av gamla klasskompisar och personer jag har träffat i skolan. Och hon har säkert också lånat en del drag från mig själv… Jag ville skriva något alla kunde känna igen sig i, och jag tror att nästan alla har varit med om att en kompis har varit taskig.

I boken får man läsa om när Manda och hennes bästis Lilly faktiskt skriver taskiga saker om Henrietta Nilsson på nätet. De försvarar det med att det är okej eftersom Henrietta Nilsson är taskig. Hur tänkte du?

   - Ingen är ju alltigenom ond eller alltigenom god, och det tycker jag är viktigt att berätta om. Manda och Lilly är ju på sätt och vis minst lika taskiga som Henrietta Nilsson.

Har du själv varit med om mobbing eller nätmobbing?

   - Jag har aldrig varit utsatt själv eller utsatt någon annan, men visst, vi var nog inte alltid supersnälla mot varandra i min klass heller. Nätmobbing fanns inte när jag var liten. När jag gick på mellanstadiet var internet helt nytt och mobiler fanns inte. Eller jo, det fanns mobiler som var jättestora och hade sladd som vissa rika pappor hade i bilen, haha. Nu börjar mitt äldsta barn bli så stort att hon snart kommer att få en egen telefon. Det skrämmer mig lite som mamma.

Varför skrämmer det dig?

   - Det kan bli en hemlig värld på internet där vanliga regler inte gäller. Det är så lätt att vara tuff och kaxig bakom en skärm och skriva något elakt, mycket lättare än att säga samma sak direkt till en person. Särskilt om man tror att ingen vuxen kommer att få reda på det. Jag tror att det är viktigt att jag som mamma kollar vad mitt barn gör på nätet.

Cina med sin dotter Maja

Cina tillsammans med sin dotter Maja, 7 år. Foto: Privat

 

”Jag är yngst och mina två systrar läste alltid, så det blev naturligt att jag också gjorde det.”

 

Läste du mycket när du var barn?

   - Ja, det gjorde jag. Mina föräldrar läste också jättemycket för oss syskon. Det var mysigt! Jag är yngst och mina två systrar läste alltid, så det blev naturligt att jag också gjorde det.

Vad gillade du att läsa när du var barn?

   - Jag lärde mig att läsa i Bamse, sen läste jag mycket Astrid Lindgren, Tvillingarna i Sweet Valley, en del hästböcker och Jättehemligt-serien av Barbro Lindgren. Och när jag blev lite äldre läste jag böcker av Peter Pohl eller Katarina von Bredow.

Varför blev du författare?

   - Jag har nog alltid drömt om att skriva en bok, ända sedan jag var liten och skrev långa berättelse på min pappas gamla skrivmaskin. När jag var vuxen klarade jag av att skriva färdigt en hel bok. Jag hade tur att någon tyckte att den var tillräckligt bra för att ge ut. Det är många som vill bli författare, det räcker inte att ha en bra historia och kunna skriva. Man måste ha lite tur också.

Publicerad: 20191202

Cina Friedner

 

Cina Friedner

Cina Friedner

Född: 1982

Bor: Stockholm

Intressen: Läsa, skriva, sticka, hitta på roliga saker med min familj.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha? Hm, kunna flyga tror jag. Eller att aldrig vara rädd. Det vore bra.

Vad gjorde du på rasterna när du gick i skolan? På vårarna och höstarna lekte vi mycket i skogen bakom skolan, byggde kojor och lekte häst.

Cina Friedner, 11 årNär vi blev lite större spelade vi King och hoppade rep på skolgården. Annars försökte vi bara övertyga rastvakterna om att de skulle släppa in oss i korridoren eller biblioteket, men de tvingade oss alltid att stanna kvar ute, haha.

 

Känner du igen Cina? På fotot är hon 11 år.

Cina, vad har du för:

 

Favoritfärg: Blå

Favoritdjur: Katt och häst

Älsklingsrätt: Pasta med svamp

Favoritgodis: Choklad och saltlakrits (hallonskallar är typ det bästa som finns)

Bokomslag: Hemliga MyranFavoritbarnbok: Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren. Försökte läsa den för min dotter, men jag började gråta redan på sidan 3. Älskade också Jag saknar dig, jag saknar dig av Peter Pohl och Kinna Gieth när jag gick på mellanstadiet. (Tydligen gillar jag sorgliga böcker?!) För mina barn läser jag gärna böckerna om Myran av Linn Gottfridsson och böckerna om Tio vilda hästar av Grethe Rottböll och Lisen Adbåge.

Favoritbarnfilm: Dumma mej-filmerna tycker jag är väldigt roliga, och Shrek. När jag var liten älskade jag Sound of Music.

Cina Friedners böcker

Nåt trassligt inuti. 2020.Bokomslag: Så himla taskigt (2019)

Cinas tips till dig som vill bli författare

  • Skrividéer?Skriv en massa!
  • Och läs. Genom att läsa får du inspiration och kan lära dig jättemycket. Ibland när jag läser tänker jag ”åh, det här var bra, jag önskar att jag hade skrivit det!”. Eller så tänker jag ”hm, det här var inte så bra. Jag skulle ha gjort såhär i stället.”
-1