Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Malin Eriksson Sjögärd

Malin Eriksson Sjögärd. Foto: Press/Bokförlaget Opal

Fakta om Malin Eriksson Sjögärd

För Malin är hästböcker väldigt viktiga böcker som innehåller berättelser som måste tas på allvar. Men hon skriver inte enbart om hästar – drömmar, problem och folktro finns också med i Malins böcker.

Malin växte upp på landet utanför Åmål i Dalsland. När hon var liten ville hon jobba med hästar när hon blev stor. Hästintresset fanns under hela Malins uppväxt, även om hon tyckte att hästar var lite läskiga till en början.

När hon var barn läste och skrev hon mycket. Det gjorde hon i hemlighet, där hon växte upp verkade det som om många inte tyckte det var så coolt att vara någon som skrev och läste.

En spännande värld

Sin första bok skrev Malin på under en lång tid, i flera år. Hon beskriver det som att hon fick jobba hårt för att få sin första bok utgiven, men till slut lyckades hon. År 2008 kom Johanna får en egen häst.

Malin har skrivit många böcker om hästar och livet i stallet. Hon tycker det är en spännande värld där det händer stora saker. Bara att lära sig rida är en stor sak, att förstå och ta ansvar för ett djur gör att man växer, menar hon.

Malin skriver inte bara om hästar. I boken Nos mot näsa handlar det om drömmen om en hund och i Kattvännen handlar det om folktro och väsen. Böckerna Mia saknad och Rakt mot hindret tar upp svåra problem, som när pengarna inte räcker till i familjen och våld i hemmet.

Sprider kunskap om hästböcker

Förutom att skriva böcker jobbar Malin som lärare på universitetet för andra som vill skriva barnböcker. Hon är utbildad gymnasielärare, skrivpedagog och ridledare.

Malin arbetar också med att sprida kunskap om hästböcker. Hon tycker att de är jätteviktiga böcker med berättelser som behöver få mer uppmärksamhet.

De flesta av hennes böcker utspelar sig på landsbygden, där hon själv bor och är uppväxt. Hon är bosatt på sin farmor och farfars gamla gård utanför Åmål i Dalsland.


Text: Barnens bibliotek, mars 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, Bokförlaget Lilla Piratförlaget, Malins egen hemsida www.malinsbocker.se

Kortfakta

Namn: Malin Eriksson Sjögärd

Född: 1979 i Åmål

Gör: Författare som skriver böcker för barn och unga. Hon skriver även i tidningen Min Häst.

Genre/ämnen: Hästar, djur, spänning, humor, vänskap, familj

Mest känd för: Rakt mot hindret, Modig med dig, Vi klarar allt och många fler

 

Råd till blivande författare:  Läs och fantisera mycket. Det är så härligt att få vara i en fantasivärld, våga fantisera själv.

Vill du läsa några av Malins böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Nos mot näsaMia saknadModig med dig. Pims stall 1Hästen på Vinga

Rakt mot hindret

Kattvännen

Visste du att

...utan Malins farmor hade hon troligtvis inte blivit författare? ”Farmor läste högt för mig, ofta ville jag höra samma bok om och om igen. Det gjorde att jag fick intresset av att vara i en bokvärld”.

...en av Malins favorithästar är en ponny hon hade i tonåren som hette Blackie. ”Jag skulle köpa en tävlingsponny som var bättre än den jag hade men jag blev så förtjust i honom. Han var inte ett dugg bättre än den jag redan hade!”. 

...Malins förebild är Tove Jansson, författaren som skrev om Mumintrollen.

Hästböcker

Tips på böcker för dig som älskar hästar

 

Vill du helst vara i stallet all vaken tid? När du inte är där kan du läsa om spännnade berättelser med hästar i fokus. Här tipsar vi om böcker för dig som är van att läsa böcker.

Till hästboktips

-1