Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Johan Egerkrans. Foto: Robert Paraniak

Johan Egerkrans. Foto: Robert Paraniak

Fakta om Johan Egerkrans

Johan har gått från att vara rädd för monster, till att vara fascinerad av dem. Han har illustrerat över hundra böcker och är mest känd för sina böcker om gudar, väsen och drakar.

Johan är uppvuxen på Lidingö utanför Stockholm. Han har ritat så länge han kan minnas. Trots att han var mörkrädd som barn ritade han framför allt monster, drakar och dinosaurier.

 

Rollspel och dataspel

Johans allra första uppdrag som illustratör var en serie han gjorde för Lidingö tidning. Att han blev illustratör på heltid beror mest på en slump. Han sprang på en bekant som skulle starta ett spelbolag och fick frågan om han ville illustrera ett rollspel. Det blev starten på ett flera år långt samarbete. På spelbolaget ritade Johan ritade allt från serier, till illustrationer i rollspel och dataspel.

Samarbetet ledde också till att Johan illustrerade sin första barnbok. Tillsammans med en kollega från spelbolaget debuterade han som barnboksillustratör 2005. Stefan Ljungqvist skrev texten och Johan illustrerade till debutboken Taggtråds-Tim.

 

Debutboken blev succé

År 2013 debuterade Johan även som författare med boken Nordiska väsen. Den blev en stor succé och sedan dess har han både skrivit och illustrerat flera egna böcker. Hans böcker handlar bland annat om väsen, gudar, drakar och dinosaurier. De innehåller många illustrationer, som varvas med fakta och spännande berättelser.

Förutom att ge ut egna böcker illustrerar Johan andras böcker. Han har bland annat ritat bilderna i Johan Sjöbergs Demondeckarna och i nyutgåvan av Astrid Lindgrens Mio, min Mio. Johan är bosatt i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, mars 2022

Foto: Robert Paraniak

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2021, bokförlaget Rabén & Sjögren

Faktaruta

Namn: Johan Egerkrans

Född: 1978 i Stockholm                                                   

Gör: Illustratör och författare

Genre/ämnen: Fakta, skräck, fantasy, rysare

Mest känd för: Nordiska gudar, Nordiska väsen

 

Råd till blivande illustratör: Rita! Det är det enda sättet att lära sig, det finns inga genvägar. Om du ska bli tecknare måste du sitta och rita hela tiden och tycka att det är roligt.

Vill du läsa några av Johans böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Nordiska gudarBokomslag: Nordiska väsenBokomslag: DrakarBokomslag: De odödaBokomslag: Flygödlor och havsmonsterBokomslag Taggtråds-Tim


Vill du läsa några böcker Johan har illustrerat? Här tipsar vi om några att starta med.

Bokomslag: Mio, min Mio av Astrid LindgrenBokomslag: Mardrömssällskapet av Lena OllmarkBokomslag Skogsflickan av Niklas krogBokomslag: Pest och kolera av Nina och Mats VästerbroBokomslag: Demondeckarna av Johan Sjöberg

Visste du att...

...Johan tror att det kan vara bra att rita monster om man är rädd för dem? Det kan vara ett sätt att bearbeta sin rädsla. ”Det gör att man får någon slags kontroll över det”, säger han.

...film är ett av Johans stora intressen? Han brukar arrangera film-quiz i hemstaden Stockholm.

 ...när Johan var liten ville han bli grottforskare? ”Sedan såg jag en dokumentär om grottforskare och då ville jag inte bli det längre. Jag kom på att jag inte tyckte om trånga utrymmen”.

Collage med författarna Johan Egerkrans och Ingela Korsell.

"Väsen är ett sätt för oss människor att hantera världen"

 

Författarna Johan Egerkrans och Ingela Korsell har alltid tyckt att myter och väsen är spännande. I en intervju berättar de om varför de gillar att skriva och illustrera om övernaturliga väsen.

Läs intervjun med Johan och Ingela

-1