Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Elin Ek. Foto: Stefan Tell

Elin Ek. Foto: Stefan Tell

Fakta om Elin Ek

Athena är en glad tjej med många idéer och ett gott självförtroende. Elin som har skrivit böckerna om Athena är både författare och programledare.

Många kanske känner igen Elin från radio eller tv. Hon har varit med och gjort tv-programmet Grammatikbolaget som handlar om ord och språk. De vuxna kan ha hört henne på radio där hon bland annat har haft ett program om kärlek. Men för många är Elin känd som författaren bakom bokserien om Athena.

Försöker förändra världen

Den första boken om Athena kom ut 2018. Den hette Athena - Grattis världen! Jag är här nu!. Den handlar om tolvåriga Athena som har startat Rädda-Jorden-Klubben tillsammans med några kompisar. De försöker förändra världen till det bättre på olika vis och Athena tycker att ingenting är omöjligt.

Elin har också skrivit två faktaböcker. Den första kom 2015 och heter Jag grejar alltså finns jag. Den innehåller olika pyssel, idéer och byggen som man kan göra. År 2019 kom hennes bok Jag odlar, det är en nybörjarbok för barn som vill odla.

En hyllning till tanten

Det är ingen slump att Elin har skrivit böcker om att skapa och odla. Båda hennes föräldrar var bildlärare och det fanns alltid mycket spännande material hemma, berättar hon. Sedan växte hon upp i lägenhet och drömde mycket om att ha en egen trädgård när hon blev vuxen.

Förutom att skriva barnböcker och vara programledare har Elin även skrivit en bok om tanter. Boken Supertanten är en hyllning till alla tanter som har inspirerat henne.

Hon är bosatt i Stockholm tillsammans med sin familj.

 

Text: Barnens bibliotek, augusti 2021

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2019, bokförlaget Bonnier Carlsen

Faktaruta

Namn: Elin Ek

Född: 1976 i Sundsvall

Gör: Författare, programledare

Genre/ämnen: Humor, vänskap, kärlek, fakta

Mest känd för:  Bokserien om Athena

 

Råd till blivande författare:  Jag tror bara att det blir bra böcker om man skriver om sådant som man själv tycker är kul eller är intresserad av.

Vill du läsa några av Elins böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Athena. Grattis världen jag är här nuBokomslag: Jag grejarBokomslag: Jag odlarBokomslag: Grynets bok

Visste du att...

...Elins favoritdjur är panda? Det är även Athenas favoritdjur!

...Elin tycker mycket om att odla?  Om hon ska ge ett tips på något att odla så rekommenderar hon Ringblommor. ”De är lätta att odla, finns i många färger och storlekar och dessutom går de både att äta och göra roliga saker av som tvål och sånt!”.

...en del kan känna igen Elin som Grynet? Grynet var en figur som Elin spelade som hade ett eget tv-program i början av 2000-talet. Grynet var glad och påhittig – lite som Athena! En av Grynets största idoler var Zlatan Ibrahimovic - som hon fick intervjua i ett av sina program.

Maria Frensborg. Foto: Eva Lindblad

Maria Frensborg

 

Maria skriver böcker för både barn och ungdomar och hennes berättelser blandas mellan vänskap, deckare och sport.

Läs mer om Maria

-1