Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Bengt-Erik Engholm. Foto: Ida Halling

Bengt-Erik Engholm. Foto: Ida Halling

Fakta om Bengt-Erik Engholm

Att läsa böcker är bland det bästa Bengt-Erik vet. Själv lockar han barn och unga till läsning med både roliga faktaböcker och spännande ungdomsromaner.

Bengt-Erik är från den lilla byn Kölsillre i Medelpad. Där växte han upp tillsammans med sin storasyster och hans föräldrar som hade en mataffär. När han gick på lågstadiet var de bara fem stycken i hans klass, på mellanstadiet var de fyra elever i klassen. Han gillade både att rita och att sporta när han var liten.

Började skriva dikter

När Bengt-Erik var strax över 20 år gick han på en konstskola. Där började han skriva dikter. Han gick flera olika utbildningar i att skriva och började skriva på en bok, För mina ögon. Det var en bok för vuxna och han fick den utgiven 1989. Efter det försökte Bengt-Erik skriva en till bok, men det var svårt.

Han började fundera på att skriva för barn i stället och 2007 kom hans första två barnböcker, Simons högsta önskan och Kameleontpojken. Det har blivit många böcker för barn sedan dess, Bengt-Erik har skrivit både bilderböcker, kapitelböcker och böcker för ungdomar.

Känd för sina faktaböcker

Mest känd är han för sina faktaböcker. Tillsammans med illustratören Jojo Falk har han släppt en rad böcker om allt från fladdermöss till snor och löss. I samarbete med illustratören Jonna Björnstjerna har Bengt-Erik gjort två uppmärksammade faktaböcker. Riktiga vikingar berättar på ett roligt sätt om vikingatiden och boken Från apa till Sapiens handlar om mänsklighetens historia.

Förutom att skriva böcker arbetar Bengt-Erik som personlig assistent, översätter tecknade filmer och utbildar andra i att skriva. Han är bosatt i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, september 2021.

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2014, Bengt-Eriks egen hemsida: www.bengterikengholm.se

Faktaruta

Namn: Bengt-Erik Engholm

Född: 1959 i Kölsillre i Medelpad

Gör: Författare

Genre/ämnen: Fakta, humor, vänskap, kärlek, spänning, äventyr

Mest känd för: Sina många faktaböcker som Riktiga vikingar, Från apa till Sapiens: mänsklighetens historia, Fakirer och många fler

 

Råd till en blivande författare: Samla på idéer, personer, situationer och andras berättelser. Ju mer du samlar på dig desto bättre chans har du att få ihop en bra historia. Det som inte passar in i en berättelse sparar du bara till en annan. Läs det du skrivit högt för dig själv för då märker du när det funkar och när det hakar upp sig. Låt någon annan läsa och träna på att ta emot kritik. Skriv om och om igen. Läs böcker, var alltid nyfiken och ta reda på saker!

Vill du läsa några av Bengt-Eriks böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Från apa till sapiensBokomslag: Riktiga vikingar!Bokomslag: LössBokomslag: FakirerBokomslag: Kameleontpojken

Visste du att...

...Bengt-Erik föddes i en taxi? ”Jag kommer från en liten by i västra Medelpad som heter Kölsillre. Det var långt till Sundsvall och BB och jag hade väldigt bråttom att komma ut, så jag föddes i baksätet på en Ford Costumline”, berättar han.

...när Bengt-Erik var liten gillade han att rita och göra bilder? Ibland tänkte han att han ville bli konstnär, hans mamma trodde han skulle bli skådespelare. Bengt-Erik trodde mer att han skulle bli fotbollsspelare eller maratonlöpare!

...att om Bengt-Erik ska välja en favoritgodsak blir det choklad? Han gillar även lakrits och mandelkubb. Hans favoritdjur är hund och hans favoritplats är hans hus vid Holmsjön i Medelpad.

Jonna Björnstjerna och Bengt-Erik Engholm. Foto: Ida Halling

Jonna Björnstjerna har illustrerat många av Bengt-Eriks faktaböcker

 

Bengt-Erik och Jonna har blivit ett bra team. I både Från Apa till Sapiens och Riktiga vikingar! har de samarbetat.

Läs mer om Jonna

-1