Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Anna Ehring. Foto: Linda-Maria Birbeck

Anna Ehring. Foto: Linda-Maria Birbeck

Fakta om Anna Ehring

Anna skriver om de stora sakerna som händer i barns vardag. Om den första kärleken, om kompisar eller om föräldrar som bråkar. Mest känd är hon för serien Drakhjärta om Nisse Berg och hans ödla Harry.

Anna växte upp i Sollentuna och i Stockholm. När hon var liten älskade hon att leka och rita. På gymnasiet valde hon att gå en utbildning i teater och hon har även arbetat som skådespelare.

Första boken blev film

Så småningom gick Anna en författarutbildning och idag är hon författare. Hennes första bok hette Syltmackor och oturslivet och den kom ut 2010. Den handlar om 11-årige Nisse Berg som har mist sin mamma. Hon skrev fler böcker om Nisse Berg och det blev en mycket uppskattad bokserie som heter Drakhjärta. Hon fick både Nils Holgerssonplaketten för bokserien och den första boken blev tv-film.

Det har blivit många böcker sedan dess, både bilderböcker för mindre barn och kapitelböcker för barn i mellanstadieåldern. Anna skriver ofta om barns vardag, om det som händer och som förändrar saker i livet. Det kan vara allt från att få ett syskon som i Sillen får ett syskon, till att vara kär i sin kompis som i Miras Martin.

Inspireras av människor

Anna inspireras av människor, natur och djur. Hon har studerat naturvetenskap och hennes favoritplats är skogen. Det roligaste med att skriva tycker hon är att hon får hänga med och lära känna en karaktär som hon har hittat på.

Förutom att skriva böcker undervisar Anna andra i att skriva och hon gör författarbesök på skolor. Hon är bosatt med sin familj strax utanför Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, september 2021

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2017, Nationalencyklopedin, bokförlaget Bonnier Carlsen

 

Faktaruta

Namn: Anna Ehring

Född: 1969 i Stockholm

Gör:  Författare

Genre/ämnen: Kärlek, vänskap, humor, familj, fantasy, skola

Mest känd för:  Bokserien Drakhjärta, Miras Martin

 

Råd till blivande författare: Skriv. Skriv ner det du tänker på, sitt inte och fundera på om det är bra eller inte. Skriv för din egen skull, och se hur det blir!

Vill du läsa några av Annas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Isaks universumBokomslag: Minoo och vinterskeppetBokomslag: Syltmackor och oturslivetBokomslag: Miras MartinBokomslag: Här vill inte hundar bo

Visste du att...

...när Anna var liten tyckte hon om att rita människor? Hon ritade alla möjliga typer av människor, sedan klippte hon ut dem och hade dem i en låda. Ibland tog hon upp dem och lekte med dem, det var kul att se hur de pratade med varandra. ”Jag tror att det är det jag håller på med fortfarande, fast nu är den där lådan i mitt huvud i stället”, säger hon.

...om Anna ska välja sin favoritmat blir det fisk och skaldjur? Hennes favoritgodis är choklad och hennes idol är den gamla filmstjärnan Charlie Chaplin.

...förutom att vara författare och skådespelare har Anna jobbat på biograf? Hon var biografmaskinist och var den som körde i gång filmen. Hon har också arbetat på en 4H-gård. Som skådespelare är hon mest känd för rollen som Carolin i filmatiseringen av Maria Gripes bok Flickan vid stenbänken.

Camilla Lagerqvist. Foto: Stefan Tell

Camilla Lagerqvist

 

Författaren Camilla har skrivit många bokserier om barn som lever i spännande historiska tider från förr. När hade hon själv helst provat på att leva? 

Läs mer om Camilla

-1