Intervju med Ann-Charlotte Ekensten
Vilka böcker har du skrivit?
Jag har skrivit över trettio böcker. Mest är det böcker för barn som precis håller på att lära sig att läsa och böcker för barn och unga som vill läsa korta böcker med ett lättläst språk. Jag skriver både böcker som innehåller berättelser (skönlitteratur) och böcker som innehåller fakta om olika ämnen.
För dig som går på lågstadiet passar böckerna i serierna Tyras husvagn, Djurdoktorn och Tage på camping och faktaböckerna Minifakta om djurungar i skogen, Minifakta om djurungar i staden, Minifakta om djurungar på landet, Minifakta om djurungar hemma och Minifakta om djurungar på fjället.
På mellanstadiet passar böckerna Rädda pandan, Mer än bara fotboll och Taggad på Insta och faktaböckerna Fakta om friidrott, Fakta om älgar och Fakta om dansband.
Om du går på högstadiet och vill läsa korta berättelser finns böckerna Elsa i London och Nyårsfesten. Och självklart kan du läsa alla faktaböcker!
När kommer din nästa bok ut och vad handlar den om?
I januari 2019 kommer ännu en bok i serien Djurdoktorn. Den heter Linus och Teddy och handlar om när Linus och hans mamma får hjälpa ett lamm till världen. Det kommer även två nya faktaböcker om supersöta djur, Minifakta om kattungar och Minifakta om hundvalpar, heter dom. Sedan är det såklart roligt att bok nummer två i nya serien Tyras husvagn kommer ut redan i januari. Boken heter
Äppeltjuven och handlar om när Tyra och hennes pappa får oväntat sällskap under en svamputflykt.
Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
”Erik blir varm i ansiktet och tittar ner på sin mobil. Han vill inte visa att han rodnar. Det är ju ingen lögn att han tycker att hon är fin. Ur Taggad på Insta.
Varför blev du författare?
För att jag älskar ord. Både att läsa ord och att skriva ord. Sedan är det roligt att hitta på berättelser – tänk att jag får ju ljuga hur mycket jag vill! Men inte när jag skriver faktaböcker förstås, då måste allt stämma.
Jobbar du med något annat än att skriva böcker?
Jag jobbar bara som författare, men jag skriver inte hela tiden. Ofta är jag ute i skolor och på bibliotek och berättar om böcker och skrivande. Ibland har jag skrivlektioner där vi övar på att skriva egna berättelser, dikter eller faktatexter.
Hur kommer du på vad du ska skriva om?
Det börjar ofta med något jag varit med om själv och sedan hittar jag på en berättelse runt den händelsen.
Vad har varit din största inspirationskälla någonsin?
Mina barn, John och Malin.
Vad gör du när du inte jobbar?
Åker ut och campar med familjens husvagn.
Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Jag tar en promenad i skogen. Då brukar idéerna komma tillbaka.
Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Att testa vad som händer när jag lägger till eller tar bort några ord. Vilka ord gör berättelsen mer spännande? Och vilka ord gör att det blir tråkigt?
Vad är det svåraste med att skriva böcker?
Det svåraste med att skriva böcker är att skriva klart. Jag är bra på ”börjor” men sedan gäller det att inte tröttna på berättelsen.
Har du några råd till den som vill bli författare?
Tänk efter vad du tycker är roligt, tråkigt, spännande eller sorgligt och skriv om det. Skriv ofta! Köp eller önska dig en fin anteckningsbok som du har med dig i väskan vart du än går.