Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ann-Charlotte Ekensten. Foto: Sandra Josefsson

Ann-Charlotte Ekensten. Foto: Sandra Josefsson

Fakta om Ann-Charlotte Ekensten

I Ann-Charlottes böcker finns det både fakta och fantasi. Framför allt vill hon sprida läsglädje med sina böcker och berättelser.

Lusten att läsa och skriva har alltid funnits hos Ann-Charlotte. Hon växte upp i Kungsbacka och som barn skrev hon både faktaböcker, dikter och berättelser. När hon blev vuxen utbildade hon sig till ingenjör och jobbade som det i tio år. Sedan blev suget efter att få skriva för stort.

 

Böckerna om Tage kom först

Hon utbildade sig till kommunikatör, ett arbete där hon fick skriva på jobbet. Vid sidan om jobbet gick Ann-Charlotte på flera skrivarkurser. Så småningom fick hon idén till en barnbokserie. Det var en serie lättlästa böcker som handlade om Tage. Till slut fick Ann-Charlotte son första bok i serien om Tage på camping utgiven 2014.

Sedan dess har hon skrivit många barnböcker, bland annat bokserierna Tyras husvagn och Djurdoktorn. Det har även blivit många faktaböcker, om allt från Titanic till djur och sport. Hon säger själv att det är ganska klurigt att skriva fakta så att andra förstår och tycker det är kul att läsa, men att hon gillar när det är klurigt!

 

”Med en bok är man aldrig ensam”

Alla Ann-Charlottes böcker är skrivna på lättläst svenska. För henne är det viktigt att alla människor ska få känna läsglädje. Hon förklarar att med en bok är man aldrig ensam. Att läsa är också ett bra sätt att lära känna andra människor och världar, säger hon.

Förutom att arbeta som författare är Ann-Charlotte även skrivpedagog. Det är ett yrke där man lär andra människor att skriva. Hon är bosatt i Kungsbacka.

 

Text: Barnens bibliotek, 1 augusti 2022.

Foto: Sandra Josefsson/Press

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022

Faktaruta

Namn: Ann-Charlotte Ekensten

Född: 1970 i Kungsbacka                                                 

Gör: Författare

Genre/ämnen: Fakta, sport, familjeliv, djur, kärlek, humor

Mest känd för: Sina faktaböcker om allt från kända personer till djur, bokserien Djurdoktorn och många fler böcker.

 

Råd till blivande författare:  Läs mycket! Och välj olika sorters böcker, för då kommer du märka hur olika författare arbetar och hur olika stil de har. Det kan hjälpa dig att komma fram din egen stil.

Vill du läsa några av Ann-Charlottes böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Tage på camping - bokserieMinifakta om djurungar hemmaFriidrottMer än bara fotbollTaggad på instaLinus och Smulan

Visste du att...

...Ann-Charlotte får många idéer tack vare sina ”stora öron”? ”Jag är uppmärksam på vad människor gör och pratar om, jag följer nyheterna och lyssnar på dokumentärer. Sedan blandar jag med sådant jag varit med om själv. Jag får ofta idéer när jag är ute på författarbesök i skolor och på bibliotek”, säger hon.

...när hon var liten ville hon bli författare, veterinär eller sjukgymnast?

... på sin fritid gillar Ann-Charlotte att promenera och träna med sin hund? ”På sommaren gillar jag att vara ute på camping med husvagnen och på vintern blir jag glad av att åka skidor”.

Tomas Dömstedt. Foto: Per Groth

Tomas Dömstedt

 

Är du intresserad av fakta? Tomas har skrivit många faktaböcker och om olika idrotter. 

Läs mer om Tomas

-1