Hoppa direkt till innehåll
David Sundin med Boken som inte ville bli läst. Fotograf: Stefan Tell

Fotograf: Stefan Tell

“Jag ska skriva massor med böcker!” 

 

De senaste åren har David Sundin varit ständigt aktuell. Just nu deltar han i inspelningen av årets julkalender i SVT. Han medverkar också i Jönssonligan-filmen, har varit Sommarskuggan och skrivit barnboken Boken som inte ville bli läst. Men visste du att han drömmer om en stuga i skogen och att han älskar spel och högläsning? 

Text: Annsofie Andersson, januari 2021

Hur kom det sig att du skrev Boken som inte ville bli läst? 

– Jag höll egentligen på att skriva en lång bok, en spännande och rolig bok för ungdomar, men det tog sån himla lång tid. Det var jättekrångligt! Så jag fick pausa det projektet. Men jag ville så himla gärna skriva en bok så jag tror att min hjärna hjälpte mig genom att komma på en idé till en mycket kortare bok, som gick fort att skriva. Tack för det hjärnan! 

Boken som inte ville bli läst passar bra för högläsning. Hur är din relation till högläsning?  

– Åh, jag älskar högläsning. Jag älskade att bli läst för när jag var liten och jag älskar att läsa för mina barn och gör det så ofta jag kan. Inte bara till läggdags för då är både vuxna och barn trötta. Högläsning är ju en sån där grej som är otroligt viktigt - men också roligt! Inte som att borsta tänderna, städa eller träna... 

Har du något tips till den som är runt 8-12 år och som ska läsa högt för någon som är yngre? 

– Ha roligt och lek! Testa att göra olika röster, viska när det är spännande, låtsas att du har en stor publik. Även böcker som kanske har blivit tråkiga för att man läst dom hundra gånger kan göras kul om man varierar sig och hittar på lite nytt. 

När du pratade i radioprogrammet Sommar så berättade du att du sällan läser böcker nu när du är vuxen. Fast du sa också att du gärna ville vara någon som läser mycket. Varför tycker du att det är viktigt att läsa? 

 – När jag läser blir jag alltid inspirerad till att skriva. Eller inspirerad att göra andra saker. Nu har jag blivit bättre på att läsa men det är ju så när man har barn att man kommer lite sist i kön, men jag försöker läsa lite när jag hittar en liten stund istället för att typ hålla på med mobilen. 

Kommer du att skriva någon mer bok?  

– Jag ska skriva massor med böcker! Om allt möjligt och vad som helst. Jag vill skriva för barn, ungdomar och kanske till och med vuxna fastän dom inte är lika kul. Jag försöker hitta all tid jag kan till att skriva just nu men vissa saker kan jag ju inte sluta med som till exempel Bäst i test, hur skulle det se ut? 

Gillar du att spela spel? Vilken typ av spel i så fall – berätta! 

– Jag ÄLSKAR att spela spel!!! Både TV-spel, brädspel och rollspel. Det är ett bra sätt att tänka på annat och rensa hjärnan. Och hitta inspiration (så länge man varierar sina spel). Jag älskar Minecraft för då får man använda sin fantasi och kreativitet. 

Du spelar Dynamit-Harry i filmen Se upp för Jönssonligan. Hur var det att spela in en film, var det som du trodde? 

– Ungefär! Men det var mycket mer folk som jobbade med filmen än vad jag trodde att det skulle vara. Vi hade jätteroligt när vi spelade in filmen och jag hoppas verkligen att jag får vara med i fler filmer! 

David Sundin spelar rollen som Dynamit-Harry i nya Jönssonligan-filmen. Fotograf: Stefan Tell.

David Sundin (i mitten) spelar rollen som Dynamit-Harry i nya Jönssonligan-filmen. Bild: SF Studios. 

Det senaste året har du bland annat varit programledare i Melodifestivalen och i Bäst i test, du var Sommarskuggan och du har skrivit en bok. Vad ska du göra härnäst?  

– Mera böcker! Mer Bäst i test! Och så vill jag göra lite mer barnprogram faktiskt. Och komma på ett eget spel! Vi får se vad hjärnan har för planer. 

Finns det något du drömmer om att göra?  

– Att skaffa en stuga i skogen (som inte är ett dugg läskig) där jag kan sitta och skriva. 

Sista frågan, du har tävlat i SM i ordvitsar - vilken är din bästa ordvits? 

– En ödla? Det hade jag inte önskat mig... 

– Nej, det är en ödleraskning. 

David Sundin

Född: 1976.

Bor: I Stockholm.

Intressen: Hamburgare, fantisera, Lego och spela spel.

Aktuell med: Böckerna Boken som inte ville bli läst och Ljudboken som inte ville ta slut. Har en roll i årets julkalender som sänds i SVT i december 2021. Spelar Dynamit-Harry i den nya Jönssonligan-filmen och syns även i en ny säsong av Bäst i test.

Boken som inte ville bli läst. 2019

Fler frågor till David!

Vad gjorde du på rasterna i skolan när du var 8-12 år?

 - Hittade på lekar eller någon klassiker typ "skjuta ur" när man spelar boll mot en vägg.

Vad ville du bli när du blev stor?

- En kock på en båt.

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?

- Stoppa tiden! 

Högläsningstips till dig som är 9 år och äldre

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Den magiska bokhandeln.UndretKompisbokenMördarens apaMidnattsgängetSpökhusets hemlighetBergsklättrarenTordyveln flyger i skymningenBillie avgång 8:42 till nya livetRickKom igen, Jonny!Morris Mohlin - djupt vattenDen magiska kepsenHarry Potter och de vises sten (illustrerad version)

Fler högläsningstips 6-9 år

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Nelson TigertassHandbok för superhjältar del 1Monstret Frank. SamlingsalbumHäxornaNinja Timmy. del 5ApstjärnanMusse & Helium del 1Kapten KalsongMaryam och mormorsmåletEdward Tulanes fantastiska resa

Här kan du ta del av Angelika Pricks bästa högläsningstips

Angelika Pricks bästa högläsningstips


Vad ska man tänka på när man läser läskiga eller roliga böcker för andra? Angelika Prick, programledare för Sommarlov i SVT, ger sina bästa tips. 

Läs Angelikas tips här

-1