Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Vi pratar sport med Tomas Dömstedt

Text: Barnens bibliotek, januari 2018. 

Du skriver mycket om sport. Har du alltid haft ett sportintresse?
– Jag hade en tid i min ungdom när jag slukade allt. Minns OS –1976, haha, ja så gammal är jag, när jag som 16-åring satt uppe på nätterna för att inte missa någon roddfinal eller dramatisk fäktningsduell.

– Som tur var släppte det värsta sportnörderiet. Nu intresserar jag mig mest för längdskidåkning och fotboll. 

Sportar du själv?
– Jag kom faktiskt precis hem från en långtur på skidor. Jag har åkt ett antal Vasalopp och håller koll på vilken tid jag får! Jag håller också på med orientering på fritiden men även där är tävlingsmomentet viktigt. Det är kul att tävla mot sig själv och de mål man har satt upp.

Är det viktigt att vara bra och att vinna?

– När jag i min ungdom spelade fotboll var det naturligtvis viktigt att vinna. Kämpandet för att vinna är ju idrottens idé. Men att kämpa för att vinna behöver inte betyda att man bryter ihop när man förlorar. Det är väl en konst man lär sig med åren.

Varför är det roligt med sport och att skriva med sport som tema?
– En tumregel när man ska författa är ju att skriva om sådant man känner till och känner för. Då blir det för mig självklart att skriva om sport. Sen finns det ju en inbyggd dramatik i sporten, tävlingsmomentet gör det rent dramaturgiskt väldigt tacksamt att skriva om. Själva kämpandet för att nå någonting i sportens värld är också överförbart på mycket annat i livet.

I dina böcker Tim och matchen mot sportfånarna och Fotbollsboken möter vi karaktärer som inte är sådär jätteövertygade om att sport är toppen. Hur kom du på att skriva om det?
– För sportintresserade finns det alltid något att göra, alltid någon förening att aktivera sig i. Men för alla andra då? I Timboken ville jag vända på perspektivet. Hans föräldrar försöker övertyga honom om idrottandets förträfflighet och allt gott det för med sig, vilket ju är sant, men det är knappast någon tröst för den som ändå inte vill.

Om du fick leva om ditt liv och göra en idrottskarriär istället, vilken sport skulle du helst vinna OS-guld i?
– Självklart längdskidåkning! Göra en Johan Olsson.

Foto på Tomas Dömstedt. Co Vilja förlag

Kortfakta

Namn: Tomas Dömstedt

Född: 28 juli 1960 i Örebro

 

Olika idrottsbollar på en gräsmatta

Tips på böcker om sport

 

Hitta nya sportiga böcker om alla möjliga olika idrotter.

Hitta böcker om sport

Vill du läsa några av Tomas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Fakta om fotbollFotbollsbokenOmslag Zlatan - ett liv. En lättläst faktabok för unga vuxnaOmslag Kampen mot klockanFakta om Anne FrankOmslag Bella Band

-1