Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Tomas

Dömstedt

Vi pratar sport med Tomas Dömstedt

Text: Katarina Dorbell/Barnens bibliotek, januari 2018. 

Du skriver mycket om sport. Har du alltid haft ett sportintresse?
– Jag hade en tid i min ungdom när jag slukade allt. Minns OS –1976, haha, ja så gammal är jag, när jag som 16-åring satt uppe på nätterna för att inte missa någon roddfinal eller dramatisk fäktningsduell.

– Som tur var släppte det värsta sportnörderiet. Nu intresserar jag mig mest för längdskidåkning och fotboll. 

Sportar du själv?
– Jag kom faktiskt precis hem från en långtur på skidor. Jag har åkt ett antal Vasalopp och håller koll på vilken tid jag får! Jag håller också på med orientering på fritiden men även där är tävlingsmomentet viktigt. Det är kul att tävla mot sig själv och de mål man har satt upp.

Är det viktigt att vara bra och att vinna?

– När jag i min ungdom spelade fotboll var det naturligtvis viktigt att vinna. Kämpandet för att vinna är ju idrottens idé. Men att kämpa för att vinna behöver inte betyda att man bryter ihop när man förlorar. Det är väl en konst man lär sig med åren.

Varför är det roligt med sport och att skriva med sport som tema?
– En tumregel när man ska författa är ju att skriva om sådant man känner till och känner för. Då blir det för mig självklart att skriva om sport. Sen finns det ju en inbyggd dramatik i sporten, tävlingsmomentet gör det rent dramaturgiskt väldigt tacksamt att skriva om. Själva kämpandet för att nå någonting i sportens värld är också överförbart på mycket annat i livet.

I dina böcker Tim och matchen mot sportfånarna och Fotbollsboken möter vi karaktärer som inte är sådär jätteövertygade om att sport är toppen. Hur kom du på att skriva om det?
– För sportintresserade finns det alltid något att göra, alltid någon förening att aktivera sig i. Men för alla andra då? I Timboken ville jag vända på perspektivet. Hans föräldrar försöker övertyga honom om idrottandets förträfflighet och allt gott det för med sig, vilket ju är sant, men det är knappast någon tröst för den som ändå inte vill.

Om du fick leva om ditt liv och göra en idrottskarriär istället, vilken sport skulle du helst vinna OS-guld i?
– Självklart längdskidåkning! Göra en Johan Olsson.

Foto på Tomas Dömstedt. Co Vilja förlag

Kortfakta

Namn: Tomas Dömstedt

Född: 28 juli 1960 i Örebro

 

Tomas sportböcker

Bokomslag: Fakta om fotbollVem har snott bollen? Lättläst ungdomsbokTom och kampen mot sportfånarnaFotbollsbokenOmslag: Bröder emellena. UngdomjsbokBokomslag Tim och slaget mot gnällspikarnaOmslag Väx upp och dra till fjällen.Omslag Fakta om MartaOmslag Zlatan - ett liv. En lättläst faktabok för unga vuxna

Olika idrottsbollar på en gräsmatta

Tips på böcker om sport

 

Hitta nya sportiga böcker om alla möjliga olika idrotter.

Hitta böcker om sport

Tomas skriver mycket fakta och lättläst

Omslag Kampen mot klockanOmslag MotståndOmslag LiganBokomslag: Fakta om amerikansk politikOmslag Tilda och tävlingenOmslag Bella Band. Första delen i en serie om Bella som bildar ett band

-1