Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Roald Dahl. Fotograf: Ornelund A/S

Roald Dahl. Fotograf: Ornelund A/S

Foto: Pressbild Bokförlaget Opal

Fakta om Roald Dahl

Med sin svarta humor, galna fantasi och sina knasiga figurer har Roald Dahls böcker blivit älskade av barn världen över. Matilda, Häxorna och Kalle och chokladfabriken har alla blivit klassiker.

Roald Dahls föräldrar kom båda från Norge men själv föddes han i Wales i Storbritannien. När Roald var fyra år dog både hans äldre syster och hans pappa. Hans mamma blev ensam med sex barn och hon valde att skicka Roald till internatskola när han är nio år. Han trivdes inte i skolan och skrev brev hem till sin mamma nästan varje dag.

Stridspilot som blev författare

När Roald blev äldre arbetade han bland annat för ett oljebolag. Han flyttade till Östafrika för jobbets skull, men 1939 bröt andra världskriget ut. Roald deltog i kriget som stridspilot ända tills han blev allvarligt skadad. Han skickades hem till Storbritannien igen och då började hans författarkarriär.

De första böckerna som Roald skrev var skräckberättelser för vuxna. Så småningom, på 1960-talet, började han skriva böcker för barn och unga. 1964 kom hans mest kända bok, Kalle och chokladfabriken. Berättelsen var inspirerad av hans tid på internatskola. Då fick nämligen eleverna vara provsmakare när nya typer av chokladkakor skulle tillverkas!

Barnen överlistar de vuxna

Roald är känd för sina fantasifulla historier som ibland är lite läskiga, ibland nästan som science fiction. Böckerna är fulla av tokroliga och märkliga karaktärer och många gånger är det barn som överlistar elaka vuxna i berättelserna.

Roald har efter sin död fått kritik för att han uttalat sig negativt om judar, något som hans familj bett om ursäkt för. Han dog 1990, när han var 74 år gammal. Han ligger begravd i byn Great Missenden i Storbritannien, där han bodde stora delar av sitt liv. Idag finns det ett Roald Dahl-museum där.

 

Text: Barnens bibliotek, februari 2021.

Källor: Nationalencyklopedin, Roald Dahls officiella hemsida: www.roalddahl.com

Faktaruta

Namn: Roald Dahl

Född: 1916 i Llandaff i södra Wales i Storbritannien

Gör: Författare som skrev både för vuxna och barn. Han är mest känd för sina fantasifulla böcker för barn och unga. Många av hans berättelser har blivit film, bland annat Kalle och chokladfabriken och SVJ (Stora vänliga jätten).

Genre/ämnen: Fantasy, spänning.

Mest känd för: Kalle och chokladfabriken, Häxorna och Matilda

Vill du läsa några av Roalds böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

MatildaHäxornaKalle och chokladfabrikenJames och jättepersikanDen fantastiska räven

Loading....

Visste du att

...Roald är döpt efter en berömd norsk upptäcktsresande? Roald Amundsen var den första som nådde Sydpolen och det gjorde han bara fyra år innan Roald Dahl föddes.

...det finns en Roald Dahl-dag? Den inträffar den 13 september varje år och då firas och uppmärksammas Dahls berättelser och bokkaraktärer världen över. På engelska heter den Roald Dahl Story Day.

…Roald älskade choklad? Han hade en röd plastlåda som alltid var full med choklad och han åt en chokladbit varje dag efter middagen. Den röda plastlådan finns nu att se på hans eget museum!

-1