Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

"Jag har fått lära mig allt om ön Jorvik!"

 

Känner du till onlinespelet Star Stable? Nu har hästspelet med över 14 miljoner användare blivit en bokserie. Författaren Helena Dahlgren fick förfrågan om att skriva serien om Jorvik och de fyra ryttarna. Men hur omvandlar man ett spel till en spännande bok?

Text: Katarina Dorbell, januari 2019. Uppdaterad juni 2022.

Hur kom det sig att Star Stable-spelet blev en bokserie?

- Jag vet att skaparna till spelet hade talat om att utveckla spelet till böcker flera år innan jag kom in i bilden. Det känns som en naturlig utveckling med tanke på spelets trogna fanbase och de övriga produkter som redan finns, till exempel en tidning.

Hur kändes det att få erbjudandet att skriva spelet till en bokserie? 

- Jag är otroligt glad över att det blev just jag som fick uppdraget att skriva böckerna!

Hur har du jobbat med böckerna? Har du fått manus från spelföretaget?

Innan jag började skriva fick jag en tjock bok med all info jag kunde tänkas behöva. Den har jag haft som bibel och uppslagsverk under arbetet. Jag har fått lära mig allt om ön Jorvik, dess hästar, invånare och geografi. Där fanns massor att lära sig, upptäckte jag snabbt!

Har du lagt till nåt som inte finns i spelet? Om karaktärerna?

Jag har fått ganska fria händer att utveckla karaktärerna vidare. Samtidigt har jag hela tiden haft en dialog med Star Stable för att se till att jag inte råkat missuppfatta något. En sak som hänt i böckerna är att Linda, som är en av Ödesryttarna, fått en katt. Det var jag som tyckte att hon skulle ha det då jag själv är en stor kattälskare.

- Alla fyra huvudkaraktärerna har fått ett litet drag av mig, någon detalj som folk som känner mig väl nog kommer att upptäcka...

 

Utmaning att skriva actionserier

Är du själv en gamer?

Nope, jag är en så kallad noob (=nybörjare). Mina döttrar spelar både Star Stable och Minecraft.

Rider du?

Jag red under hela min uppväxt i sammanlagt nästan femton år. Drömmer om att ta upp ridningen igen, för jag saknar det jättemycket. I dagsläget är jag stalldräng åt mina tjejer när de rider. Jag älskar alla stallsysslor: sadla, tränsa, mocka, rykta... Japp, det är definitivt dags att börja rida igen!

Är det nåt från spelet som är extra svårt att skriva om?

- För mig har det varit en utmaning att skriva actionscener eftersom det mesta jag skrivit innan har en tendens att utspela sig inuti huvudet på någon. Där har jag fått lägga lite extra krut.

Hur många böcker ska det bli?

I serien om Ödesryttarna är tre böcker planerade. Sedan hoppas jag att det blir fler böcker inom Star Stables universum, kanske med andra huvudpersoner och/eller tidsperioder. Jag har många idéer!

Helena Dahlgren. Fotografen heter Stefan Tell

Namn: Helena Dahlgren

Född: 1980  

Bor: I Tyresö utanför Stockholm

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
Egentligen har jag mycket lättare att lägga andras citat på minnet än just mina egna. Det är nog ett typiskt läsardrag. Men jag tycker mycket om det här citatet från min lättlästa bok Flickan i den rosa skogen, en berättelse om sorg, saknad och poesi:
”Kanske är det så livet är. En massa saker som bara blir.”

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha?
Det vore coolt att kunna bli osynlig. Ja, inte jämt då, utan när man själv vill. Tänk allt förbjudet och hemligt man skulle kunna se och höra – och tänk på berättelserna man skulle kunna skriva!

Fakta om spelet Star Stable

Ur Star stable-spelet med hästar och karaktärerna.

Flera sådana här bilder från spelet Star Stable kan du hämta på starstable.se om du vill ha som bakgrundsbild eller affisch.

 

Star Stable är ett online-spel med 15 000 000 (!) registrerade användare i 180 länder. Spelet finns på 14 olika språk. Spelet utspelar sig på Jorvik, en vacker ö fylld av äventyr. Tillsammans med sin häst blir spelaren en del av en spännande och magisk historia och får utforska en fantastisk värld från hästryggen.

Spelet som blev en bokserie! Star stable Ödesryttarna

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Ödesryttarna del 1. Jorvik kallarBokomslag: Ödesryttarna. Del 2 Legenden vaknarBokomslag: Star stable del 3Bokomslag: Ödesryttarna.  Berättelser från JorvikBokomslag: Mörkrets sångBokomslag: Spöhistorier från JorvikBokomslag: Stallberättelser från Jorvik

Den ultimata handboken - Star stable


Fler böcker av Helena

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Trädets hemlighet WilmaBokomslag: Flickan i den rosa skogenBokomslag: Orkidépojken

Hästböcker

Tips på böcker för dig som älskar hästar

 

Vill du helst vara i stallet all vaken tid? När du inte är där kan du läsa om spännnade berättelser med hästar i fokus. Här tipsar vi om böcker för dig som är van att läsa böcker.

Till hästboktips

Gillar du att spela? Då skulle du nog gilla dessa böcker!

Tips på böcker för dig som gillar att spela

 

Gillar du att spela? Då har du hamnat rätt. Här tipsar vi om en massa böcker som handlar om spelare, kodare eller spel som blivit bok.

Boktips till gamers

-1