Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Stefan

Casta

Stefan Castaute i sin trädgård mars 2009

"Mest önskar jag att mina böcker ska fungera som varma rum, där läsaren ska tycka om att vara."

 

Djur, blommor, bär och ungas vardag är några av Stefan Castas favoriter att skriva om. Läs om hur Stefan tänker när han skriver en bok - hur mycket bör man planera i förväg eller kan man bara komma på medan man skriver?

Uppdaterad 20191009

Varför blev du författare?
   - För att jag var bättre på att skriva än att spela fotboll och lira gitarr.  Och kanske för att jag tyckte så mycket om att läsa när jag var ung. Jag älskade spännande och roliga böcker.

Hur får du idéerna till dina böcker?
   - Jag tror att det ofta börjar med mina egna frågor och funderingar. Hur ser det ut under ytan i en vanlig sjö? Varför finns det så mycket möss? Varför har det börjat komma så mycket fåglar och djur till städerna? När jag skriver en ungdomsbok gör jag nog det för att vara med på ett spännande äventyr. Jag har ingen aning om hur det ska gå eller hur det ska sluta. Men det är roligt att skriva varje dag och känna hur boken sakta växer fram.

Har du något budskap med dina böcker?
   - Jag tänker aldrig så. Det jag vill som författare är kanske att beröra läsaren.  Att få henne eller honom att fundera lite. Men mest önskar jag att mina böcker ska fungera som varma rum, där läsaren ska tycka om att vara. Och efteråt kanske man känner sig lite klokare?

Vad gör du när du inte skriver?
   - Jag gillar att kolla på fotboll. (Malmö FF och IFK Norrköping är mina favoritlag.) Att flugfiska i Norrland är härligt. Och att kasta loss med en segelbåt och bara ge sig iväg ut på havet.  Men jag tycker också att det är mysigt att vara i stora och små städer. Och jag älskar att laga mat, för jag är nästan alltid hungrig?

Vad tycker du allra sämst om?
   - Våld och krig gör mig väldigt upprörd. Jag tycker allt sånt hör hemma på stenåldern. Nu när vi är "moderna" människor borde vi kunna lösa våra problem på ett mer begåvat sätt. Genom att prata med varandra (och lyssna på varandra!!). Jag tror att det är så det måste bli på planeten jorden, att vi använder orden istället för vapnen.

 

Stefan Casta satt tidigare med i Barnboksakademien. Läs mer om vad de gör här

Läs mer om Barnboksakademien

 

Stefan Casta

Född: 1949 i Vadstena

Bor: På en gård i Skåne

Det här visste du kanske inte om Stefan Casta:
"Miljöerna i mina ungdomsböcker kommer nästan alltid från platser som finns i verkligheten. Ofta utspelas de vid sjön Vättern. Eller på en bondgård utanför Vadstena. Eller i Kolmårdens djupa skogar.  När jag skriver ljuger jag så mycket jag bara kan, men ibland stoppar jag in saker som hänt på riktigt."

Gå in på Stefans hemsida - finns massa information om alla hans böcker med vackra illustrationer.

Några av de illustratörer som Stefan har arbetat med:
Staffan Gnosspelius
Sara Lundberg
Mia Maria Güettler

Några av Stefans många ungdomsböcker

Den gröna cirkelnPå andra sidan Fågelsången

Några av Stefans naturböcker

 

Humlans herbariumSofis upptäcksfärdMin fjärilsbokStan är full av djurStora musboken

-1