Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Maite

 

Carranza


Maite Carranza. Foto Barnens bibliotekMaite Carranza är en ny författare för oss i Sverige. Men i Spanien har många barn och unga läst hennes böcker. Barnens bibliotek lyssnade på Maite när hon var i Lund och berättade om sina böcker.

Från Spanien
Maite föddes 1958 i Spanien. Hon har jobbat som lärare men jobbar numera bara med skrivandet. Förutom barn- och ungdomsböcker skriver hon manus för TV och lär ut skrivande bland annat på universitet i Barcelona.
Maites skriver på katalanska men hennes böcker är översatta till flera språk.

Flitig författare
Maite har skrivit 37 böcker hittills. Mest roliga böcker, säger hon. Helst skriver hon om hur unga har det i Spanien idag. Det är viktigt att den som läser känner igen sig.

Första boken på svenska
Men Maite Carranzas första bok på svenska, Varghonans klan, handlar om häxor. När jag lyssnade på Maite på Litterlund berättade hon om inspirationen till och forskningen bakom historien om Varghonans klan. Maite har studerat folktro och ville gärna väva in det i sina berättelser.

Häxorna bodde i bergen
Boken bygger mycket på gamla legender och sägner som berättats i Pyrenéerna i Spanien. Där trodde man länge på häxor och att de kunde förvandla sig till olika djur ? helst fåglar. Striga ? betyder både svart fågel och häxa på italienska, påstod hon. Men visst heter väl häxa strega på italienska? Och striga var en slags vampyr? Hmmm...
Man trodde, precis som här för länge sedan, att häxorna orsakande en massa ont. Många, som blev anklagade för att vara häxor, var starka kvinnor. Sådana gillade inte männen ? de ville behålla makten.
Björn och varg finns det fortfarande i Pyrenéerna ? därför fick de också vara med i berättelsen.

Grekiska sagor
Maite blandar också in de gamla grekiska sagorna. Hon berättade om forskare som säger att häxor är arvtagare till prästinnorna som fanns i antikens Grekland. Afrodite och Diana kanske du hört talas om? (Vänd på namnet Diana = Anaid - så heter huvudpersonen i Varghonans klan) De var egentligen häxor inte gudinnor, säger Maite. Så av olika myter och historier plockade hon ihop en egen mytologi och ett eget universum.

Varghonans klan
Varghonans klan är historien om flickan som inte vet om att hon är en häxa. Hennes mamma har dolt det för henne. Men när mamman försvinner upptäcker Anaid att hon kan höra och förstå djuren. Hennes hår blir rött och hon börjar växa. Har hennes mamma medvetet hindrat henne från att utveckla sina förmågor, eller?

Börjar i Spanien och slutar i Mexiko?
Hela historien i förstsa boken utspelar sig i norra Spanien och på Sicilien. Först hade Maite Carranza tagit namnet på en by som ligger i Pyrenéerna men de som bodde i byn protesterade. Så hon fick hitta på en egen by. Det ska bli tre böcker. Häxorna reser mycket och i följande böcker hamnar berättelsen bland annat i Norge!

Magiska nätter
I Spanien firar man i juni La Noche de San Juan (Johannes Döpares natt). En magisk natt ungefär som svenskt midsommarfirande fast med brasa, smällare och raketer och utan midsommarstång. Den natten står dörrarna till magin öppna, säger Maite.
Den 23 april firar en del i Spanien också San Giorgio (Sankt Göran), riddaren som räddade en prinsessa från draken. Där drakens blod droppade ner på marken växte en ros upp. 23 april är ju också bokens dag. Så alla får den dagen en bok och en ros, berättade Maite. Det var väl vackert?! Undras om det är sant...

 

-1