Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Bengt-Åke

 

Cras

Intervju med Bengt-Åke

Han skulle bli

serietecknare,
världsrekordhållare i höjdhopp,
Sveriges svar på Bob Dylan eller
slå världsrekord på 5000 meter.
Eller varför inte fotbollsproffs.
Bland annat.

Vem är då denna person med så många planer?

- En man som har trillat i skrivarfällan, svarar Bengt-Åke själv.

På sätt och vis kan man nästan säga att han gjort allt det där, men i böckernas värld. Mer än 200 böcker och cirkus 1000 noveller har han hunnit skriva ? hittills, är bäst att tillägga. Bengt-Åke tycker det mesta i livet är intressant och värt att skriva om. Han har hundra intressen och försöker odla dem allihop, förklarar han. Samtidigt.

Men mest vill han berätta, få ihop en trovärdig historia.

- Ser du den där mannen som pratar i mobiltelefonen, säger Bengt-Åke plötsligt till mig och nickar diskret mot en man som kommer gående med långa, raska kliv.

Bengt-Åke lutar sig över bordet och säger med låg röst, att han såg den mannens ansikte i tidningen i morse. Där stod att mannen är efterlyst, att han utger sig för att vara någon annan än han är.

- Han har ett svenskt leg, men egentligen är han tysk, viskar Bengt-Åke. Du får ursäkta mig, men jag måste nog ringa till polisen och rapportera att han finns här i Göteborg nu. Annars kanske han spränger hela Bokmässan i luften? Ungefär så, va!

- Va! Vad då "så va", undrar jag?

- Jo, allt man ser kan man göra en berättelse av, säger Bengt-Åke och ögonen glittrar ikapp med guldringen i ena örat. Han småmyser åt mig som gick på hela historien. En förutsättning för att vara författare, säger han, är att man kan suga i sig allt man hör och ser.

Vi skrattar en stund åt att han bara hittat på alltihop, för inte hade Bengt-Åke sett mannen i någon tidning. Vilket sinne använder du mest när du skriver, frågar jag sen, och tror att han ska svara att han ser bilder framför sig, lyssnar till ljud, känner lukter och så vidare. Men svaret blir blixtsnabbt:

- Vansinnet! Sen brister han ut i ett gapflabb. Fast skämt åsido, säger Bengt-Åke och blir allvarlig, ibland kan det vara lite schizofrenartat att komma igång. Jag vet ofta inte ett dugg när jag börjar. Det är helt tomma blad. Jag säger till förlaget att nu vet jag precis, och så skriver jag ihop ett kort synopsis, men i själva verket så vet jag ingenting. Sen börjar jobbet.

Trots osäkerheten har Bengt-Åke något som jag avundas honom. Han har en tillit att allt kommer att ordna sig. Och den har han till allt.

- Visst kan det vara obehagligt ibland, säger han, men sådant stör honom inte. Han berättar om en gång när han skulle åka till Furuvik för att spela. (Jo, han har varit trubadur också.) Bengt-Åke och hans fru hade just köpt villa och deras dotter var två år.

- Noll pengar. Jag hade inte ens råd att tanka bilen.

När han kom fram klockan halv elva på kvällen var bensintanken tom. Men efter sitt framträdande skulle han få ut gaget och kunde tanka på tillbakavägen. Trodde han.

- Jag ringde hem till min fru och talade om att bensinen räckt ända fram till Gävle. Sen hann jag inte säga något mer för då var kronan slut, berättar han.

För de sista slantarna hade han tänkt köpa en korv med bröd, men pengarna räckte bara till en korv i papper. Han fick spela med kurrade mage.

När framträdandet var över säger arrangören till Bengt-Åke att han kan lämna in adress och personnummer till kontoret, så ska de skicka pengarna nästa vecka.

- Aldrig i livet! Då kommer jag inte hem.

- De fick allt lov att öppna kassakontoret och ge mig pengarna så jag kunde tanka, berättar han. Ska man klara sig som frilansförfattare eller musiker i lilla Sverige får man vara beredd på att livet går upp och ner. Men hur struligt det än verkar ibland ordnar det sig alltid, säger Bengt-Åke lugnt.

Låta bli att skriva kan han inte tänka sig.

Men var det författare du ville bli när du var liten?

- Inte vad jag kan minnas, jag visste nog inte ens om att man kunde bli det.

Bengt-Åke lekte aldrig med elektriska tåg eller mekaniska bilar. Däremot hade han block och pennor. Han berättar att han ofta låg på golvet och ritade och lyssnade på radio. Ritade serietidningar som han gav bort i julklapp.

- Sen hade jag fyra systrar, och eftersom det var på ?Pappersdockstiden?, så blev jag pappersdocksskräddare. Syrrorna stod i kö för att beställa; balklänningar, fritidskläder?allt.

Han hade massor med kompisar. När de var på landet badade de eller spelade fotboll i ett lag som Bengt-Åkes pappa tränade. I stan var han med och spelade pingis, hockey, fotboll, bandy.

Sen gick han på biblioteket och lånade böcker. Den första riktiga boken var Buffalo Bills memoarer. För att det var den största bok han kunde hitta, 500 sidor tjock. Han läste den många gånger.

- Jag har alltid varvat att sitta ensam och att vara med kompisar. Ibland, när man går på såna där mingelpartyn tänker man ?vad har jag här att göra?, då känner man sig verkligen ensam.

Att vara tillsammans med människor han tycker om, gillar han desto mer.

När datorn flög i luften

När han ska skriva är den totala isoleringen bäst. Och Bengt-Åke gillar verkligen att jobba. Det märks när han inte fått skriva på ett tag för då blir han gnällig.

- Åk ut till landet några dagar?, säger hans fru till honom.

Den lilla torpstugan med utedass utan badrum, där de bodde med hund och två katter i ett helt år, har nu blivit skrivarstuga.

En gång när han satt där och skrev, slog blixten ner i datorn.

Det hade åskat i flera timmar och Bengt-Åke skulle tända en lampa i hallen. När han satte fingret mot strömbrytaren hördes en våldsam skräll, hela stugan lystes upp och det luktade svavel. Datorn hade inte ens varit påslagen, men modemet var inkopplat, det räckte. På morgonen hittade han modemet i småbitar. Tack och lov kunde det som fanns på hårddisken räddas. Annars hade det bara varit att börja om från början

Rädd för att jobba är Bengt-Åke inte.

Han berättar att han hade en sammanhängande semester på två veckor för?tja, vad är det nu?18 år sedan ungefär.

- En vecka på Västkusten, en vecka i Kalmar. Familjen och kompisar, det räckte.

Den bästa semester han kan tänka sig är att få åka iväg någonstans, traska runt och samla intryck och sedan "vråljobba".

I första hand är det läsglädje han vill skapa.

- Genom mina böcker vill jag förmedla den där härliga lustkänslan jag själv alltid känt när jag hittat en ny, spännande bok. Som författare har jag förmånen att få skapa egna verkligheter. Och när boken börjar ta slut! undrar jag: Hur går det sen? Då måste jag skriva fortsättning för att få veta.

Bengt-Åke har skrivit om Södergården, en serie om ishockey. BK Pantern, en serie om fotboll, bland annat. Han medger att det finns lite av alla figurerna i honom själv. När dom gör saker så är det jag som råkar illa ut, säger han. Han känner hur ont det gör att bli sparkad, sviken och så där. Ungefär 20-30 % av böckerna hämtas ur egna erfarenheter, resten är påhitt, tror han.

Bengt-Åke Cras försöker skapa rollfigurer som är hederliga och justa. De justa hugger inte varandra i ryggen och baktalar inte varandra. Det händer ofta att han får brev från läsare, som skriver att ?när de spelar hockey försöker de vara precis som Peter?. Peter är juste, han fuskar inte och protesterar inte mot domslut i onödan.

- Men Peter gör också bort sig ibland, säger Bengt-Åke. Han är ju en helt vanlig människa, precis som alla vi andra.


Text: Christina Leijon

Publicerad för jäääätlänge sedan. Vi vet tyvärr inte hur länge ...

Bengt-Åke Cras. Foto Erik Amkoff /UR

Bengt-Åke skriver gärna om sport men han har skrivit andra böcker också.

Nästa bok blir nog inte en sportbok (fast kanske en hästbok...). "Vad sägs om en svensk medeltidsstory som inleds när digerdöden slår till. Uppblandat med fantasy, lite rövare, mycket spänning?" Det är vad Bengt-Åke funderar på nu. Så nu forskar han om digerdöden.

Det är tufft att vara författare, säger han.
"Under första året som yrkesförfattare skrev jag 22 böcker, 16 kom ut, 6 blev refuserade. Vilda västern och deckare för vuxna, seriemanus, sagor, noveller, ungdomsböcker, allt i en salig blandning," berättar Bengt-Åke.

Bengt-Åke skriver gärna i serier:

Södergårdens hockey club:Nu tar vi dom!
1) Nu tar vi dom!
2) Is i magen
3) Raka puckar
4) Kom igen, Peter!
5) Sudden death
6) Raka spåret
7) Cross checking
8) Under isen
9) Hårda bud
10) Slashing

Pernilla:
Bära eller brista1) Springa för livet (finns som ljudbok)
2) Vi vet var du bor
3) Bära eller brista
BK Pantern
1) Mååål (finns som ljudbok)
2) Alla för en (finns som ljudbok)
3) I sista minuten
4) En mot alla
5) Revansch
6) Rött kort
7) Offside?
8) Kan det bli värre?
Omslag till ljudboken Mååål!


Tips på andra böcker om idrott:
Sök på sport i Katalogen

 

 

 

 

-1