Hoppa direkt till innehåll

Draken visar vägen till intervjuer med fler bokfigurer

 

Vi intervjuar

Lisa alias Röda Masken

Roboten läser en stor bok som det står Tema Superhjältar på

Lisa alias Röda Masken

"Det är väldigt bra om man försover sig och håller på att komma försent till skolan. Då puffar man sig bara dit."


Lisa alias Röda Masken svarar på frågor från Elias, Tyra, Alice, Betty och Sonja!

 

Vilket är ditt favoritämne i skolan?
Jag älskar svenska! Historia är också väldigt kul. Matte är ganska kul, men jag tror att det är väldigt bra att kunna det. Matte alltså.

Vilket är ditt favoritgodis?
Bilar! Jag är jättebra på att gissa rätt färg på dem även om jag inte ser dem. Jag kan till och med känna vilken färg det är om jag får två olika i munnen utan att titta.

Om du inte hade dina hamstrar – vilket husdjur skulle du helst vilja ha då?
En stor örn. Då skulle den kunna flyga ut tillsammans med mig. Och sen kunde jag göra en mask till örnen så att ingen skulle känna igen honom. 

Fråga från Elias, 7 år: Skulle jag också kunna flyga? Jag fattar inte det där med tung luft …
Ja, om du övar tillräckligt mycket så skulle du kunna flyga. Men det tar lång tid. En del kanske måste öva flera år. Fast för Max tog det bara fem minuter.

Tror du det finns fler Handböcker för superhjältar på andra bibliotek eller är ditt exemplar det enda i hela världen?
Väldigt bra fråga! Jag vet inte. Det hade ju varit bra om det fanns fler äkta handböcker. Då skulle det ju kunna finnas fler superhjältar i massa olika städer. Jag tror att varje stad skulle behöva ha en egen superhjälte. Fast det hade varit synd om nån skurk fick tag på handboken. Då skulle ju han kunna bli en superskurk. Fast jag vet inte hur många skurkar som lånar böcker på biblioteket.  

Fråga från Tyra, 9 år: Vad är det bästa med att vara superhjälte?
Att jag kan puffa nästan precis vart jag vill. Det är väldigt bra om man försover sig och håller på att komma försent till skolan. Då puffar man sig bara dit. Fast sen måste man ju byta om till vanliga kläder innan man går in i klassrummet. Det är väldigt bra att kunna flyga också. Det är nog min favoritsuperkraft.

Bild på Röda masken som svävar

Fråga från Alice, 7 år: Hur kunde du bli så snabb? Finns det en superkraft för snabbhet eller är det bara övning som gäller?
Ja, det finns en superkraft som heter supersnabbhet. Det går såklart att träna på den. Det är en ganska svår superkraft. Men du kan alltid börja att träna på superbra reflexer. Det är en superkraft som gör att du blir väldigt snabb på att röra dig direkt. Då kan du fånga flugor med bara handen. Eller fånga ett glas som håller på att falla i golvet.

Ett enkelt sätt att träna på den kraften är att sätta sig på knäna. Och sen försöker du att komma upp till stående så snabbt du bara kan. När du blivit riktigt snabb på det kan du prova att sitta på knäna och sen hoppa upp och vända dig i luften, så att du ser bakom dig. Då kan du sitta och sova på dina knän. Och sen, om någon kommer, så hoppar du bara upp direkt. Då kommer aldrig någon att kunna smyga sig på dig.  

 

Fråga från Betty, 9 år och Sonja, 5 år: Hur känns det att flyga?
Det känns superbra. Det känns lite som när du cyklar riktigt snabbt och vinden blåser i håret. Fast det är mycket högre upp såklart. I början är det lite läskigt när man flyger riktigt högt upp. Men efter ett tag vänjer man sig. Då är det bara superkul.

Fråga från Betty, 9 år och Sonja, 5 år: Hur känns det att bli mobbad?
Nu är jag inte mobbad längre. Men när jag var det kändes det jättejobbigt. Då kändes det som att det aldrig skulle ta slut. Nu har jag fått höra från andra barn och vuxna att det är bättre att säga till någon om man blir mobbad. Man kan prata med sin mamma eller pappa eller mormor till exempel. Eller så kan man prata med en lärare. Det som är bra med det är att då kan de hjälpa dig att se till så de slutar att mobba dig.

Fråga från Betty, 9 år och Sonja, 5 år: Hur känns det att vara superhjälte?
Det är det bästa som finns. Nästan jämt. Fast ibland kan det vara riktigt jobbigt. Som när det är en väldigt svår skurk som jag måste fånga in. Eller om det är en stor brand som jag måste släcka. Eller som en gång, när alla hästarna på ridskolan hade smitit ur sin hage. Då sprang det in 23 hästar in i Rosenhill. Folk var jätterädda och bara skrek. Och då blev hästarna ännu räddare och sprang ännu fortare. Det var kaos! Men då sa jag till Erik, som är polischefen, att han skulle spela lugn musik. Då åkte polisen ut med alla sina bilar och spelade lugn pianomusik. Och då lugnade alla hästarna ner sig. Och sen var det bara att leda tillbaks dem till ridskolan. Hästarna alltså. Inte poliserna.

 

20 mars 2020
 

Kortfakta

Född: För tio år sen.

Bor: Rosenhill

Familj: Min mamma och mormor. Fast nu bor jag hos mormor eftersom mamma jobbar i ett annat land.

Hemsida: handbokforsuperhjaltar.seLisa från Handbok för superhjältar

PSST!

Lisa fick viss hjälp med att svara på frågorna av de här två:

Agnes och Elias Våhlund foto Kajsa Göransson

Elias Våhlund har skrivit böckerna. Läs intervjun med Elias.  »

Agnes Våhlund har ritat alla bilder. Läs intervjun med Agnes »

Handbok för superhjältar. 

Handbok för superhjältar. Del 1 : HandbokenHandbok för superhjältar på arabiskaHandbok för superhjältar. Del 2 : Röda maskenHandbok för superhjältar. Del 3 : EnsamVargen kommer. Handbok för superhjältar del 4Handbok för superhjältar. FörsvunnaHandbok för superhjältar. Del 6 - kommer höst 2020Rollspelsboken

-1