Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Tove Berggren. Foto: Kalle Sanner.

Tove Berggren. Foto: Kalle Sanner.

"Det kändes som om jag hade tagit OS-medalj"

 

Tove Berggrens första bok handlar om Lennart som snor sin systers dagbok och gör om den till sin egen loggbok. Men hur mycket av de knasigheter som står i boken kan verkligen ha hänt på riktigt? En hel del visar det sig. 

Text: Barnens bibliotek, 2013.

Varför blev du författare?

 - Jag har skrivit dagbok, dikter, sagor och berättelser ända sen jag var barn och har nog i hemlighet alltid drömt om att bli barnboksförfattare. Jag skriver för att jag inte kan låta bli, och för att jag har så många tankar och känslor i mig som vill bli berättade. När bokförlaget Bonnier Carlsen ringde 2011 och sa att de hade godkänt mitt manus om Lennart Lordi, kändes det som jag hade tagit OS-medalj!
  
Vem är Maria White?

 -  I Lennart Lordis första loggbok uppstår en speciell vänskap mellan henne och Lennart och i andra loggboken blir de ihop. Det mesta är olika mellan henne och Lordi och det är väldigt kul att skriva om, tycker jag. Hon är snabb, han är långsam, hon bor själv med sin pappa, han bor med en stökig familj.

Är det något i dina böcker som har hänt på riktigt?

 - Ja, faktiskt en hel del! Min farbror stod på händer på Cheopspyramiden 1964 – på  riktigt. En gång hade min lillebror och jag ett ketchupkrig precis som Lordi och Ernst.  Jag har också haft en nerförsbacke inomhus och en Spindelkvinna under toatröskeln. När min dotter gick i tvåan kom hon en dag hem och sa: hypernervokustiska diafragmakontravibrationer (som betyder hicka på latin). Och historien om fisken som ramlar ner från himlen är alldeles sann, säger min pappa.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?

 - Jag är som ett sånt där klistrigt flugfångarpapper som allt fastnar på. Oftast är jag jätteglad för det, men ibland önskar jag att var lite mindre klistrig… Vissa nätter får jag tända lampan flera gånger för att skriva ner en replik eller en scen, för annars är jag rädd att jag har glömt det när jag vaknar.

Vad är det roligaste med att skriva böcker? 

 - Att skapa karaktärer och berättelser som inte fanns innan jag hittade på dem. Att själv bli överraskad över hur coolt det är med fantasi. Och att tänka på de barn och vuxna som kommer att hålla i min bok och läsa det jag har skrivit!   
  
Vad är det svåraste med att skriva böcker? 

 - Det kan kännas lite ensamt ibland och ibland har jag så många tankar och idéer i huvudet att jag har svårt att koncentrera mig på något annat. 

Faktaruta

Namn:  Tove Berggren
Född: 4 april 1968    
Bor: I Lerum utanför Göteborg men uppvuxen i Alunda utanför Uppsala.

 

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker? 

”Stavfel kan man rätta, men tankar kan man tappa bort om man inte skriver ner dem”, av Lennart Lordi.

 

Har du några råd till den som vill bli författare? 

 - Läs och skriv mycket. Att du skriver om det du har lust att skriva om. Och att dela det du skriver med andra.

Vill du läsa några av Toves böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Spökdiktare och slottspoeterBokomslag: Lennart Lordis loggbok: Utsikt från livets planet Bokomslag: Lennart Lordis loggbok: Nödsignal från horisontenSuperhjältekalaset

Någon skriver i en bok med en penna

Kära dagbok...

 

Skriver du dagbok? Eller vill du helst bara läsa andras? Här hittar du mängder av roliga, spännande och världsviktiga dagböcker.

Till dagbokstips

Malin Stehn. Fotograf Camilla Gewing Stålhage.

Malin Stehn

 

Malin skriver bland annat om hästar, musik och fotboll. Men kan hon rida och sparka fotboll?

Läs mer om Malin

-1