Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Peter har håret i en hästsvans och har en röd tröja på sig. Foto: Caroline Andersson Renaud

Fakta om Peter Bergting

Peter både skriver, illustrerar och skapar serier. Han är en av Sveriges mest kända tecknare av fantasy och du har säkert sett bilder, serier eller bokomslag som han har gjort. 

För Peter har det hela tiden varit självklart att han ska arbeta med att teckna. Han visste det redan som liten och funderade inte ens på något annat yrke. Innan han kunde göra det på heltid han hann prova på att bland annat jobba på en mack och som vaktmästare. 

Allt från fantasy till fakta 

Hans tecknarkarriär började med att han illustrerade rollspel. Det är en typ av sällskapsspel där alla som deltar går in i en roll och man spelar en särskild karaktär. Han har sedan fortsatt med att göra allt från bokomslag till serier och barnböcker. 

Peter jobbar mycket och har arbetat med många andra författare och skrivit egna böcker. Fantasyserien Trolldomsakademin har Peter både skrivit och illustrerat och den första boken i serien kom ut 2014. Han har skrivit och tecknat faktaböcker om monster och skräck och även skapat bokserien Jordens hjältar. 

Skapar serier på engelska 

Tillsammans med författaren Jessica Bab Bonde gjorde han seriealbumet Vi kommer snart hem igen. Den handlar om andra världskriget och blev nominerad till Augustpriset 2018. Han har jobbat med en rad andra författare, till exempel Jesper Tillberg, Jo Salmson och Andreas Palmaer. 

Peter skapar också många serier, främst på engelska. Han är en känd serieskapare även utomlands, kanske mest känd för sin fantasyserie The Portent som kom ut 2007. Hans fru Sofia Bergting är också författare och de har gjort bokserien De dödas rike tillsammans. 

År 2015 fick Peter ett fint pris, den Svenska Serieakademins Adamsonstatyett.

 

Text: Barnens bibliotek, maj 2021

Foto: Caroline Andersson Renaud

Källor: Intervju med Barnens bibliotek, Nationalencyklopedin, bokförlaget Semic

Faktaruta

Namn: Peter Bergting

Född: 1970 i Åmål

Gör: Illustratör, författare, serietecknare

Genre/ämnen: Fantasy, humor, serier, fakta, skräck, äventyr

Mest känd för: Bokserien Trolldomsakademin, Vi kommer snart hem igen, bokserien Jordens hjältar 

Råd till blivande författare/illustratör: Skriv och läs mycket. Ge inte upp. Om man ska rita serier handlar det framförallt om uthållighet. Man måste rita jättemycket. Hela tiden. 

Här tipsar vi om några av de böcker som Peter både har skrivit och illustrerat!

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Trolldomsakademien: EldhäxanTrolldomsakademien: Isskeppet

Jordens hjältar: RobotvalparBokomslag: Domovoi

Legenden om Morwhayle: Häxmästaren

Lär dig teckna fantasy

 

...Och här är några böcker som andra har skrivit och Peter har illustrerat.  

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst den? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

De dödas rike: Övergiven värld. De dödas rike: HavsdemonernaLennart van Helsing: Den hemliga bokenKapten Svea: Skatans nyckel Ronja Rövardotter

 

 

 

Visste du att...

...Peter skriver gärna om starka tjejer och av sina hjältinnor gillar han skogsrået Lin bäst. Det var Peters fru Sofia skrev böckerna om de dödas rike där Lin finns med och Peter illustrerade. 

...när det gäller musik gillar Peter alla typer, men allra mest gammal hårdrock. Han är inte så förtjust i godis, men gillar ost! 

...Peter har gjort nya omslag till klassiska böcker. Bland annat till Ronja Rövardotter, Mio min Mio och Bröderna Lejonhjärta. Han har också gjort omslag till både Harry Potter och Sagan om ringen.   

Tema: Serier!

Tema Serier

 

Förutom roliga boktips och quiz hittar du inspirerande tips från Peter och andra serietecknare om hur du kommer igång med din egen serie.

Till temasidan om serier

-1