Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

 

Patrik

 

Bergström


Patrik Bergström. Foto Helen Andersson, Kultur i Väst

Intervju med Patrik Bergström

Är du säker på att Gudarnas återkomst är den sista delen i serien Den eviga eldens magi?
Man ska aldrig säga aldrig, men jag visste från början hur serien skulle bli eftersom det handlar om elementarmagi och de fyra elementen luft, eld, vatten och jord. Och så en femte avslutande del.

Beskriv genren fantasy!
Det finns olika sorters fantasy, men de böcker jag skriver är en klassisk fantasy som Tolkien egentligen hittade på i Sagan om ringen-trilogin, en fantasy med en medeltida värld med mycket magi och många magiska varelser. Hos mig finns det dvärgar, alver, havsalver, troll, människor och drakar.

Inspireras du av Tolkiens Sagan om ringen?
Ja, som till exempel en sådan liten detalj som namnet på det värdshus där Alex och Corinthia växer upp. I första filmen av Sagan om ringen kommer hoberna till värdshuset i Brie som drivs av en man som heter Barliman Smörblomma. Mitt värdshus heter Smörblomman.

Har du aldrig funderat på att skriva annat än fantasy?
Jag kanske skulle kunna ge mig på något annat så småningom, men jag har lite fantasy att skriva av mig först. Det är min grej att få ge mig ut i en värld där magin styr och där jag bestämmer allt. Vill jag att blixten ska slå ner, ja, då gör den det!

Jag har tyckt om fantasy sedan jag var liten och läste Tolkiens Sagan om ringen-trilogin. Just det att man går in i en hel värld och allt kan hända. Det finns de som tycker det är begränsande att fastna i en genre med så fasta ramar, men jag tycker det finns jättemycket att göra inom de här ramarna.

Hur kommer du på vad du ska skriva?
Ofta får jag en bild i huvudet av en häftig scen. Som till exempel i sista boken där Alex slåss med drakarna och där han lyfter hela havet och kastar mot dem. Den scenen såg jag i huvudet och får sedan börja tänka baklänges på hur han hamnade i den situationen. På så sätt tar jag mig liksom baklänges i berättelsen. Men jag har ju alltid en grundtanke med hur historien börjar och slutar, annars blir det virrigt.

Sedan får jag mycket inspiration av mina två pojkar och vad de läser för böcker eller vilka filmer de gillar.

Berätta om en person i dina böcker?
Serien Den eviga eldens magi handlar ju till största delen om syskonen Alex och Corinthia som hittas på trappen till värdshuset Smörblomman där de sedan också växer upp. Syskonen har speciella karaktärsdrag där Alex är kort och stark, lite tjurig och impulsiv. Typiska drag hos dvärgarna i den här världen. Medan Corinthia har speciella drag av havsalverna med väldigt blå ögon, ljust hår och är lång och slank. De har alltså drag från alla folk i den här världen och det är därför de är så kraftfulla.

Beskriv miljöerna i dina böcker!
Det är en klassisk medeltida miljö med riddarborgar och fält där bönderna odlar vete, majs, potatis och annat. Det är ganska fattigt och det finns några större städer med kungar och härskare med arméer och riddare. En väldigt klassisk fantasymiljö.

Finns det någon plats du hämtar inspiration från?
Det är ju mycket Gotland och Visby. Och Gamla Stan i Stockholm med sin gamla stenbebyggelse.

Varför blev du författare?
Jag tänkte att jag skulle bli författare när jag var liten. Jag tyckte det var jätteroligt att skriva, men jag trodde aldrig det skulle fungera för det är ju så få som kan bli författare på heltid. Så jag satsade på mitt andra intresse istället, ekonomi.

Men så när jag läste för mina egna barn tänkte jag att för tusan, det här vill jag ge mig på! Och nu i efterhand kan jag tänka att jag inte skulle ha blivit tråkig vuxen utan fortsatt att skriva. Men å andra sidan, nu har jag kommit igen och det är ju fullt möjligt att göra båda sakerna.

Har du funderat på att bli författare på heltid?
Så småningom kanske. Jag har ju ett rätt roligt jobb och jag tycker om blandningen att gå mellan de här två världarna.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Att sitta och hitta på och få vad som helst att hända. Det är kul att vara total härskare över en värld och bestämma allting.

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
För mig är det att hitta tiden att skriva.

Vad gör du när du kör fast i skrivandet?
Det viktigaste är bara att fortsätta skriva och så får jag stryka efteråt.

Har du några råd till den som vill bli författare?
Man ska skriva det man tycker är roligt, det man gillar själv.

Kortfakta

Namn: Patrik Bergström

Född: 11 oktober 1970

Bor: Täby, Stockholm

Något vi inte vet om dig: Jag är nästan två meter lång. 1.96 - för att vara exakt. Och att jag till vardags är ekonomichef på Bukowski där jag sitter och räknar pengar hela dagarna. Jag brukar skämta om att det finns en del likheter mellan att vara ekonomichef och fantasyförfattare. Som ekonomichef känner jag mig ibland som den där draken som sitter på en påse med guldpengar och som blåser eld på alla som kommer och försöker ta pengarna.....

Patriks favoriter

Favoritfärg: Rött

Favoritdjur: Katt

Favoritlag: Athletic Bilbao

Älsklingsrätt: Gravad lax

Favoritgodis: Gott och blandat

Favoritfilm: Stand by Me, Stephen King

Idol: Tommy Körberg

Förebild: I skrivande är det Martin Widmark

Resmål: USA, Kalifornien

Musik: Tommy Körberg, Petra Marklund och Mando Diao

Den eviga eldens magi

Mysterieklubben

Mysterieklubben och det hemliga rummetMysterieklubben och ubåten

Draconia och serien Legenden om Örnfolket

DraconiaLegenden om Örnfolket del 1

-1