Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Patrik Bergström. Foto: Helen Andersson/Barnens bibliotek

Patrik Bergström. Foto: Helen Andersson/Barnens bibliotek

Patrik Bergström: "Det är kul att vara total härskare över en värld och bestämma allting"

 

Författaren Patrik Bergström har älskat fantasy sedan han var liten. Nu skriver han själv böcker om hober, alver och får hitta på magiska krafter. 

Text: Katarina Dorbell/Barnens bibliotek, november 2014. Uppdaterad juni, 2022.

Foto: Helen Andersson

Du har nu skrivit den sista delen av fantasybokserien Den eviga eldens magi som till stor del handlar om syskonen Alex och Corintha. Eller, är det den sista delen?

 - Man ska aldrig säga aldrig… Men jag visste från början att serien handlar om de fyra elementen luft, eld, vatten och jord och därefter en femte avslutande del.

Vilka är Alex och Corintha?

 - Alex och Corinthia hittas som små utanför värdshuset Smörblomman där de sedan också växer upp. Syskonen har speciella karaktärsdrag där Alex är kort och stark, lite tjurig och impulsiv. Typiska drag hos dvärgarna i den här världen. Medan Corinthia har speciella drag av havsalverna med väldigt blå ögon, ljust hår och är lång och slank. De har alltså drag från alla folk i den här världen och det är därför de är så kraftfulla.

Hur kommer du på vad du ska skriva?

 - Ofta får jag en bild i huvudet av en häftig scen. I sista boken slåss Alex med drakarna och lyfter hela havet och kastar mot dem. Den scenen såg jag i huvudet och får sedan börja tänka baklänges på hur han hamnade i den situationen.

Hur skulle du beskriva genren fantasy?

 - Det finns olika sorters fantasy, men de böcker jag skriver är en klassisk fantasy som J. R. R. Tolkien egentligen hittade på i Sagan om ringen-trilogin. Det är en fantasy med en medeltida värld med mycket magi och många magiska varelser. Hos mig finns det dvärgar, alver, havsalver, troll, människor och drakar.

Inspireras du av Tolkiens Sagan om ringen?

 - Ja, absolut. Jag har tyckt om fantasy sedan jag var liten och läste Sagan om ringen. En liten kul detalj är namnet på värdshuset där Alex och Corinthia växer upp. I första filmen av Sagan om ringen kommer hoberna till värdshuset i Brie som drivs av en man som heter Barliman Smörblomma. Mitt värdshus heter Smörblomman.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?

 - Att sitta och hitta på och få vad som helst att hända. Det är kul att vara total härskare över en värld och bestämma allting. Det är min grej att få ge mig ut i en värld där magin styr och där jag bestämmer allt. Vill jag att blixten ska slå ner, ja, då gör den det!

Kortfakta

Namn: Patrik Bergström

Född: 11 oktober 1970

Gör: Författare, skriver både barn- och ungdomsböcker

 

Har du några råd till den som vill bli författare?

 - Du ska skriva det du tycker är roligt, det du gillar själv.

Vill du läsa några av Patriks böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokserien Den eviga eldens magi

Den eviga eldens magi, del 1Den eviga eldens magi, del 2Den eviga eldens magi, del 3Den eviga eldens magi, delDen eviga eldens magi, del 5


Mysterieklubben och det hemliga rummetDraconiaLegenden om Örnfolket del 1Bokomslag: Vulkanen vaknarBokomslag: Den sista stridenBokomslag: Rymligen och halvdraken

Rick Riordan

Rick Riordan

 

Rick Riordan är kanske mest känd för sina fantasyböcker om den grekiske gudshjälten Percy Jacksons äventyr. Men vet du hur Rick kom på berättelsen om Percy? Det har han sin son att tacka för.

Läs mer om Rick

J.R.R. Tolkien. Foto: John Wyatt

J.R.R. Tolkien

 

Tolkien är kanske en av världens mest kända sagoberättare som har skapat den magiska världen i Sagan om ringen. Men vad vet du om honom?

Läs mer om J.R.R. Tolkien

-1