Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö


Natalia
 

Batista

Intervju med Natalia Batista

Varför blev du författare?
För att jag älskar att berätta historier. Jag ser skapandet som meditation, men också demon-utdrivning! Alla idéer och karaktärer är som demoner och andrar som tagit kontroll över min hjärna, och enda sättet att bli av med dem är att rita och skriva ner allt om dem, haha.

Gör du/har du gjort något annat än att skriva böcker?
Jag är även serieteckningslärare, och det gillar jag mycket. Det är både kul och spännande att vara lärare, och man lär sig oftast lika mycket själv om sitt skapande när man ska lära ut det till andra.

Berätta om en person i dina böcker.
Amaltea i Sword Princess Amaltea är min senaste karaktär, och även om alla mina figurer på ett eller annat sätt är en del av mig, så tycker jag att jag har en väldigt personlig koppling till denna envisa, högmodiga och lite för optimistiska prinsessan. Samtidigt har jag gjort henne till en lillasyster till Dorotea, och jag själv är storasyster så jag har en annan syn på deras syskonrelation än Amaltea har. Lite spännande att få utforska hur det skulle vara att vara yngst, liksom.

Hur kommer du på vad du ska skriva om?
Genom att titta mycket på film, lyssna på musik, läsa böcker och serier osv. Men också genom att uppleva saker, träffa folk som inspirerar mig till att skapa karaktärer.

Just Sword Princess Amaltea kom av att jag sett många fantasyfilmer, men det som störde mig var att det hela tiden handlade om killar som var på äventyr med andra killar. Varför fick inte tjejerna göra det, och slåss och vara huvudkaraktärerna? Så jag ville skapa en ny fantasyserie där kvinnorna styrde.

Vad har varit din största inspirationskälla någonsin?
Manga. Absolut manga. Jag började läsa manga när jag var 14, och sedan dess bestämde jag mig för att det var serier jag ville jobba med. Det är något i de mänskliga karaktärerna, de varierade berättelserna och det långsamma berättandet som gör att man sugs in och fastnar.

Vad gör du när du inte jobbar?
Haha, jag ritar nästan hela tiden! Fast när jag väl tar en paus så brukar jag spela brädspel med mina vänner, eller baka något.

Vad gör du om du kör fast i skrivandet?
Tar en paus. Det brukar hjälpa att träffa en vän eller en familjemedlem på en fika, fokusera på något annat ett tag och så på bussen hem så faller bitarna på plats! Eller ta en promenad och småprata för mig själv, typ ”rollspela” figurerna i mitt huvud. Låter lite galet, men det funkar för mig!

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Att se karaktärerna växa fram, och att sedan se läsarna lära känna dem och uppskatta dem. Jag får en del teckningar från fans, stora som små, som ritar mina figurer, och det känns så kul att se att mina figurer kan skapa den inspiration som jag själv får av andra mangaböcker.

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
Att bygga berättelsen är svårt, för man vill ju inte avslöja för mycket men heller inte för lite. Det måste vara spännande hela tiden, men aldrig bli förutsägbart.

Har du några råd till den som vill bli författare?
Läs sådana böcker som du själv vill skriva. Vill du till exempel göra en deckare, läs mycket deckare. Fundera sedan på hur du kan göra en berättelse som är bättre än de böcker du läst. Hur kan du utveckla hela genren och skapa något som känns nytt, men ändå är en deckare? Fundera på det. Ibland kan det t.ex. vara kul att blanda olika genrers med varandra. Kanske en kokboks-deckare?

Namn: Natalia Batista

Född: 2 juli 1986

Bor: Lund

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
Kvin måste göra vad kvin måste göra.

Har du någon favoritplats?
Hemma med mina katter och mina serier, att teckna är som meditation för mig.


 

Vad har du för…

Favoritfärg: Svart

Favoritdjur: Katt

Älsklingsrätt: Pasta

Favoritgodis: Choklad

Favoritfilm: Guds Stad

Har du någon idol: Sia

Favoritresemål: Portugal (till min pappas släkt)

Favoritmusik: Blandat

Natalias böcker

Bokomslag till serien Sjöjungfrun MinnaAmaltea del 2Sword princess Amalthea del 3Stora mangasamlingenNosebleed Studio lär dig teckna manga: serieskapandeNosebleed Studio reser i den svenska historien

Natalia har illustrerat serien Häxfolket av Jo Salmson och delar av I hjärtat av Malmö.

Fly Sol, fly är första delen i serien. I hjärtat av Malmö

-1