Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Mats Berggren. Foto: Barnens bibliotek 2015

Mats Berggren. Foto: Barnens bibliotek 2015

Fakta om Mats Berggren

Efter att ha jobbat flera år på fabrik bestämde sig Mats för att skriva en bok. Han tyckte att det saknades böcker om människor som honom och de han jobbade med. Idag är Mats författare på heltid.

Mats växte upp i Södertälje, söder om Stockholm. Där finns en stor lastbilsfabrik som många arbetar på. Även Mats började jobba där efter att han gått ut skolan.

Första boken tog tre år att skriva

När han var runt 25 år började han skriva på en bok. Han tyckte att det inte fanns böcker som handlade om folk som honom själv och hans arbetskamrater. Boken tog tre år att skriva och den kom ut 1987 och hette Orent ackord. Den handlar om en kille som jobbar på en bilfabrik och som blir kär i en tjej som är skådespelerska.

Sedan dess har Mats skrivit många böcker, både för unga och för vuxna. Han är väldigt intresserad av politik och samhället vi lever i. Han skriver ofta om hur vårt samhälle är och vad som är bra och dåligt med det. Böckerna kan handla om hur det är att jobba i fabrik, att bo i en förort eller att komma till Sverige som ensamkommande flykting.

Vill få läsaren att tänka

Med sina böcker vill han peka på problem eller konflikter och att läsaren själv sedan ska tänka vidare på dem. Han får många gånger inspiration till nya bokidéer då han gör författarbesök på skolor och träffar ungdomar.

Genom åren har Mats fått flera priser. Bland annat vann han priset Spårhunden 2014 för årets bästa barn- och ungdomsdeckare för sin bok Onsdag kväll strax före sju. Förutom att skriva böcker skriver även Mats pjäser. Han är sedan många år bosatt i Stockholm.

 

Text: Barnens bibliotek, oktober 2021

Foto: Barnens bibliotek, 2015

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2015, Nationalencyklopedin, Mats egen hemsida: www.matsberggren.com

Faktaruta

Namn: Mats Berggren

Född: 1957 i Södertälje

Gör: Författare

Genre/ämnen: Spänning, kärlek, vänskap, tonårsliv, vardag, humor, deckare

Mest känd för: Onsdag kväll strax före sju, Kalsonger med gröna älgar, Det finns inga skridskor i öknen och många fler böcker

 

Råd till blivande författare: "Det viktigaste är att ha något att berätta. Har du det kan du lära dig sätt att berätta det på."

Vill du läsa några av Mats böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Jag ljuger bara på fredagarBokomslag: Onsdag kväll strax före sjuBokomslag: SpråkresanBokomslag: Din syster måste döBokomslag: En enda kvällBokomslag: Rami och Jonatan

Visste du att...

...ett av Mats intressen är att han gillar att titta på fåglar? Han kallar sig för en riktig fågelskådare.

...Mats faktiskt hejar på två lag? Både Göteborgslaget GAIS och Stockholmslaget Hammarby.

...sedan 1999 skriver Mats enbart ungdomsböcker? Han tycker det är att tonåren är en viktig period i livet då man funderar över många stora livsfrågor. För honom är hans tonårsböcker en sorts samtal mellan den vuxne Mats och tonåringen som fortfarande bor kvar i honom.

Lisa Bjärbo. Foto: Kajsa Göransson

Lisa Bjärbo

 

Lisa har skrivit många ungdomsböcker där många kan känna igen sig i. Hon skriver både på egen hand men har också skrivit många böcker tillsammans med andra författare. 

Läs mer om Lisa

-1