Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

 

Linda

 

Belanner


Foto: Barnens bibliotek/Helen Andersson

Intervju med Linda Belanner
 

Dina böcker har väldigt långa titlar. Varför det?
När vår första bok var klar ville vi skicka den till ett förlag och då ville vi ju ha en titel som förlaget skulle bli nyfiken på så de läste vår bok. 
Sedan är jag väldigt förtjust i långa titlar. När man får till dem kan det vara väldigt roligt. Och så tyckte vi det var ett kul grepp att testa. 

Vem är Göran?
Han är döden.
Allt utspelar sig i gränslandet mellan livet och döden, vi leker med genren Urban Fiction. Det är väldigt realistiskt men med det surrealistiska draget att det handlar om döden, att man kan vara både död och levande på samma gång.

Hur kom ni på att skriva om det här?
Vi ville skriva om döden med en liten glimt i ögat och vi ville testa om, och hur, man kan behandla ett ämne som detta på ett skruvat sätt. Kan man göra en bok om en kille som jobbar åt döden, som är hantlangare åt döden som inte trivs med sitt jobb. 

Men det var nog min rädsla som fick in mig på temat, att närma mig ämnet ur en annan vinkel. Jag hatar döden och är inte alls försonad med tanken att alla ska försvinna.

Är Mattias död?
Han lever och har tillgång till andra sidan. Han lever i gränslandet.
Men det är lite upp till var och en hur man läser det och jag har förstått att det uppfattas olika. Jag tycker inte det gör så mycket.

Berätta om en person i böckerna
Jag tycker jättemycket om Zahra. Hon är en skön, självständig och stark tjej som vill mycket och som vågar vara lite störig och vågar stå upp för vad hon tycker är rätt och fel. Hon vågar räcka upp handen när hon tycker något är fel i klassen och hon är lojal mot sig själv och mot de hon tycker om. Sedan har hon också med sig en svärta från det hon varit med om, med bland annat en mamma som gått bort. 

Zahra är en himla bra tjejförebild och det är hon som är den starka när hon ifrågasätter Mattias val. Och hon har en egen klädstil och struntar i vad de balla tjejerna i klassen tycker, hon säger nej till alkohol men är tuff ändå och hon vågar ingripa när någon behandlar andra fel. 

Du skrev dina böcker tillsammans Fredrik Persson som du träffade på en skrivkurs. Hur gick ert arbete till?
Vi började med att göra en väldigt tydlig historia och att hitta karaktärerna. Zahra, Mattias och Göran mejslade vi ganska mycket på; hur de tänker, känner och reagerar på olika saker. Vi tänkte högt och jobbade tillsammans så att historia och karaktärer blev tydlig. Sedan skrev vi utifrån varsin karaktär, jag var sugen på Zahras karaktär, och Fredrik på Mattias. Och så sågs vi en gång i veckan och länkade ihop våra historier. Vi skrev ungefär tre kapitel i veckan.

Det viktiga var hela tiden att det skulle vara lustfyllt att skriva och när vi sågs hade vi alltid goda fikor till vårt arbete. 

Är det skillnad på att skriva själv eller tillsammans med någon?
Ja, skillnaden är att när man skriver tillsammans med någon annan driver man på varandra. Man sviker inte en skrivarkompis och man levererar i tid om man lovat det.

Varför började du skriva?
Jag har alltid skrivit väldigt mycket, från dagböcker till pinsam tonårspoesi. Och jag har nog alltid berättat historier och så länge jag har berättandet nära mig spelar det nog ingen roll om det är att skriva böcker eller göra barnradio eller skriva teater.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
Det är mycket som är roligt. Det är väldigt roligt att jobba fram en idé och karaktärer. Att fantisera ihop en historia och att få lov att se in i en annan människas liv är en lyckokänsla, för allt är liksom möjligt och väldigt mycket är tillåtet.

Vad är det svåraste med att skriva?
För mig handlar det om att ge mig själv tid.

Vad gör du när du kör fast?
Jag sätter på musik ganska högt. Och så fortsätter jag ganska snabbt igen. Eller så får jag göra om det två dagar senare. Det hör till processen att man fastnar. 

Har du några råd till de som vill skriva och bli författare?
Förutom att ha roligt ska man försöka avsätta tid. Sedan är det bra att låta andra läsa och få respons. Och så ska man sätta upp mål för sig själv och kanske fira på något sätt när man når dem. För det är ensamt att skriva.

Vad gör du när du inte skriver?
Joggar och träffar mina vänner så ofta jag kan.
Jag tycker jag har en bra kombination av ett roligt jobb, en rolig familj, rolig löpning och så skriver jag däremellan. 

Kommer det fler böcker om Göran, Zahra och Mattias?
Nej, det är inga fler böcker planerade.
Och de två böckerna om Göran, Zahra och Mattias hör ihop. Det är svårt att läsa tvåan om man inte läst ettan först.

Publicerad 2013

 

Kortfakta

Namn: Linda Belanner

Född: 1972

Bor: I lägenhet i centrala Göteborg tillsammans med man, tre barn och snart två undulater.

Har skrivit två böcker tillsammans med Fredrik Persson: ”Du kanske inte vet det men döden spelar faktiskt fotboll” och ”Och bingo är bara för de förlorade”.

Jobbar med när hon inte skriver: På Sveriges Radio där hon är producent på barnradion med ansvar för all barnradio 4-9 år som sänds i P4 riks måndag till fredag 17.45.

Det här visste du inte om Linda Belanner: ”Jag var väldigt bra på att planka in på musikfestivaler när jag var ung. Jag talar inte om hur! Och jag har extremt dålig koll på Sveriges landskap.”

Länktips:
Barnradion

Fredrik Persson

 

Lindas favoriter

Favoritfärg: Grön

Favoritdjur: Fågel och hund

Favoritlag: GAIS

Älsklingsrätt: Sotad abborre med färskpotatis

Favoritgodis: All slags choklad

Favoritfilm: Jag är inte så bra på att minnas filmer, men jag är löjligt svag för sjukhusserier.

Har du någon idol: Nej

Har du någon förebild: De kommer och går.  Om jag ska säga någon nu idag så är det Sara Bessa, en av tjejerna som drog igång StreetGäris.

Favoritresemål: Indien. Vi bodde där ett tag när barnen var mindre. Men jag gillar att fiska i de norska fjordarna också.

Favoritmusik: Just nu lyssnar jag mycket på The National, Kent och Håkan Hellström.

Lindas böcker

 

-1