Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Jan

Bielecki

Intervju med Jan Bielecki

Jan ritar Kit och Heloise i serien Fantomen kids. Trots att dom är designade sedan innan får han rita lite som han vill. "Det är väldigt kul att komma på nya sätt att kombinera trendiga kläder med Fantomens dräkt", berättar han.

 

Hur kommer det sig att du ritar Fantomen Kids?
Micke är min största fan och har alltid drömt om att jobba med mig! OK, nä, men Micke frågade om jag ville och det ville jag så klart! Fantomen är ju en institution i Sverige. (Läs intervjun med Micke = Mikael Sol)

Får du rita som du vill? Eller finns det någon som bestämt hur Kit och Heloise ska se ut?
Figurerna Kit och Heloise är designade sedan innan, men jag får rita dem precis som jag vill, vilket är ett hopkok av alla mina influenser. Det är väldigt kul att komma på nya sätt att kombinera trendiga kläder med Fantomens dräkt.

Hur lär man sig rita serier?
Man ritar serier! Det är ett uttjatat tips men det är det bästa tipset. Fastän jag är professionell serietecknare kan jag fortfarande ångra att jag inte spenderade fler timmar som barn med att teckna serier och avsluta serier, utan att oroa mig om de blev tillräckligt ”bra”. Man blir bara bättre genom övning! Och det är det lättaste att göra: Man tecknar en scen och sen så tecknar man nästa. Vips så har man ritat en serie!

Har du några tips till den som vill bli illustratör?
Titta på grejer och teckna av grejer och kopiera grejer du gillar. Blanda intryck och leta efter inspiration där du inte förväntar dig den!

Vilken är din favoritfigur (i Fantomen eller i andra serier).
Det har förändrats över åren. Först var det Lucky Luke, sen Spindelmannen och sen Hellboy. Nu läser jag ofta serier om helt vanliga människor.

Vilken superkraft skulle du vilja ha?
Att flyga. Jag är inte särskilt pratglad så Mickes superkraft vore slösad på mig och att t ex läsa andras tankar verkar läskigt! Nä, tacka vet jag att flyga runt och se hela världen från ett helt nytt perspektiv. Det skulle också göra det lättare att hitta coola vinklar att teckna.

Jan Bielecki

Kortfakta

Född: 1985

Bor: London

Jobbar med: Serieteckning, bokomslag och illustration

Mikael Sol

Författaren och redaktören Mikael Sol är en av författarna till Kit och Heloise på äventyr. Läs intervjun med Mikael  »

Till tema Superhjältar
-1