Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

"Att undra om någon är kär i en funderar man på hela livet. Tänk om man bara kunde googla det!"

 

Har du läst böcker om barnen på Lyckeskolan? Det är Ebba Berg som har skrivit dom. I varje bok är det en i klassen som får vara huvudroll. I Vem är kär i Abel Svensson? är det såklart Abel som är huvudrollen. 

Text och foto: Lisa Ahlqvist, februari 2020.

 

Vem är Abel? 

   - Abel är en nyfiken kille som funderar mycket på kärlek och vilka han är kära i. Men han funderar också på vem som är kär i honom. För, det hade väl varit lite härligt att veta, eller hur? 

Funderade du lika mycket på kärlek som Abel när du gick på lågstadiet?

   - Nej, kanske inte lika mycket. Men visst frågade man chans på varandra! Men det här med att undra om någon är kär i en funderar man på hela livet. Tänk om man bara kunde googla det! 

Abel skriver lappar där alla hans klasskamrater i hemlighet får svara JA eller NEJ om de är kära i honom. Hur kom du på det? 

   - Det där hände faktiskt mig när jag gick i skolan! Jag hittade en sådan lapp där en i klassen hade skrivit och frågat en tjej med en ruta för JA och en för NEJ. Jag tyckte att det var så ofattbart modigt.

På många av Abels lappar har klasskompisarna kryssat NEJ. Hur var det att skriva om att Abel blev ledsen? 

   - Det var viktigt för mig som författare att skriva om att han blev ledsen. Kärlek kan ju också faktiskt göra ont.

Stämmer det att det har funnits en Abel Svensson i ditt liv innan boken? 

   - Min lillasyster gjorde en träfigur när hon gick på förskolan som hon döpte till ABÄL SVÄNSSON. Han stod i vårt kök. Så det fick han heta!

Avslutningsvis… i Vem är kär i Abel Svensson? finns det ju faktiskt en som svarar JA… Kan du avslöja vem det var som kryssade JA? 

   - Ja du, haha, det finns faktiskt ledtrådar i bilderna…  Vem i klassen är det som ritar så som det är ritat på lappen?


Pyssel att skriva ut 

 

Ebba har skickat med två pyssel som du kan skriva ut och använda. Det är illustratören Carl Flint som ritar alla Ebbas böcker.

Kärlekskort (pdf)

Ordjakt (pdf)

Ebba Berg. Foto: Barnens bibliotek/Lisa Ahlqvist

Ebba Berg med sin bok Vem är kär i Abel? Foto: Lisa Ahlqvist.

Namn: Ebba Elisabeth Berg

Född: 1975 uppvuxen på Tjörn, utanför Göteborg

Favoritbarnbok: Sandvargen av Åsa Lind (fin och klok), Lisbet och Sambakungen av Emma Karinsdotter (rolig) och Comedy queen av Jenny Jägerfeld (rolig och sorglig).

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha? - Teleportera mig själv! Det hade varit fantastiskt att kunna resa vart som helst på bara någon sekund. Jag skulle besöka olika platser i världen men jag hade också använt min superkraft för att träffa alla i min familj varje dag.

Vad gjorde du på rasterna i skolan?  - Det fanns ett särskilt träd som jag gillade att klättra i.

Vad ville du bli när du var barn? Författare, faktiskt! Jag har alltid skrivit. Jag skrev några böcker redan då. Men jag ritade inte. Det gör jag inte nu heller, min vän Carl Flint illustrerar i mina böcker.

Vill du läsa några av Ebbas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Vem är kär i Abel Svensson? Nora Henrikssons bästa jobbTimmy Kent och de mystiska morötternaTrolleri med Karam NadjarPardis Moradi är här!Skojar du, Märta Grön?   

Till TEMA: Jag är kär!

Tema: Jag är kär!

 

Läs böcker om kärlek, pyssla kärleksgrejer eller skriv en dikt på 15 sekunder - här har vi samlat allt för dig som vill tänka på kärlek.

Till tema Jag är kär!

Marie Oskarsson. Foto: Emelie Asplund

Marie Oskarsson

 

Marie Oskarsson är kanske mest känd för bokserierna Jack och kärleken och Vänner 4-ever. Vänskap, vardag och starka känslor - allt finns i Maries böcker. Men hon har även skrivit om sport och om barns rättigheter - visste du att hon har skrivit en bok tillsammans med en prinsessa?  

Läs mer om Marie

-1