Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

 

Lisen

 

Adbåge

Lisen Adbåge Foto Linda Petersson

Lisen Adbåge

 Kan du känna smaken av en färg? Mmmmm, vilken mumsig röd. Kanske ser du rött när du är arg eller tänker dig att idag är det en väldigt rosa dag. Då är du som Lisen Adbåge - en bildmänniska.

Lisen och hennes tvillingsyster Emma har alltid ritat. Lisen visste jättetidigt att hon ville bli tecknare. Systrarna bodde granne med en tecknare (Tor Morisse)  annars kanske de inte hade vetat att man kan jobba som tecknare. Lisen började rita för KP (Kamratposten) redan när hon gick på gymnasiet. Kanske du sett hennes bilder där?

Lisen har illustrerat massor av böcker men hon gör också helt egna böcker. Det är bra, tycker Lisen, får då kan hon få rita precis vad hon vill. Det finns en del saker hon inte vill rita.
-Jag kommer aldrig att rita cyklar, fotboll och äldre män, för det är så svårt, säger hon. Och så måste det vara roligt. - Det syns i mina bilder om jag inte har roligt när jag ritat, säger Lisen.
Lisen gillar svart. Titta i hennes bilder så kommer du att se att där alltid finns lite svart. Ibland ritar hon nåt som står i texten ? då kan hon ta bort det ur texten istället.

Alla bilder är gjorda för hand. Först gör hon en skiss med blyerts. Sedan lägger hon skissen på ett ljusbord. Då kan hon ta fram akvarellpapper, pensel och akvarellfärgerna och börja måla. Allt måste bli rätt. Lisen visade en bild där hon målat 50 små regndroppar ? tänk om den sista regndroppen blev fel! Då är det bara att börja om. Pust!

Kurt och Kio vill ha kojaKurt och Kio är två roliga typer i Lisens bok Kurt och Kio vill ha koja. Egentligen var Kurt och Kio två hundar som Lisen träffade på en hundkurs. Men det blev inga hundar i boken och inte heller kaniner som hon tänkte först. Kaniner är svåra att rita, tyckte Lisen, så det blev två människor istället. Fast två lite udda människor en kort och en lite längre. Båda har korvmössor på huvudet. Lisen tänker att mössorna är gjorda av filt. Hon vet allt om Kurt och Kio, vad de har för kläder, hur det ser ut i deras lägenhet (ganska stökigt), hur det låter när de pratar (kanske som i Mjölby där Lisen växte upp) hur de gör om nåt är roligt (Lisen prövar olika gester framför spegeln hemma).

Det finns fler Kurt och Kio-böcker!

Kolla in Lisens böcker de är superhärliga!

Lisens favoritillustratör är Gunna Grähs och Stig Lindberg. Stig har bland annat gjort bilderna till Krakels Spektakel köper en klubba. Gunnas böcker känner du säkert igen, Hej hej-böckerna och böckerna om Gumman, Jullan och Nussekudden.

Några av alla böcker som Lisen gjort bilderna till

Sara Ohlsson har skrivit böckerna om Frallan som Lisen ritat bilderna till:

Frallan och kärleken

 

 

 

 

 

 

 

 

Några böcker med text av Petter Lidbeck och bilder av Lisen:

Flickan och presidentenDen snälle polisen Bozze - BedragarenEn dag i prinsessan Viktorias liv

 

 

 

 

 

 

Lisens bilderböcker

Samtidigt somDom som bestämmer  

Folk och Halsen rapar hjärtat slår - rim för 0-100 år har Lisen gjort ihop med sin syster Emma AdBåge

FolkHalsen rapar hjärtat slår - rim för 0 -100 år

-1