Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Ingelin Angerborn. Foto: Maria Östlin

Ingelin Angerborn. Foto: Maria Östlin

Fakta om Ingelin Angerborn

Det är många som älskar Ingelin Angerborns böcker. Hon skriver både roliga böcker och rysare som är svåra att släppa när man väl har börjat läsa dem.

Ingelin är född i Göteborg men uppväxt i Tranås i Småland. Hon kände tidigt att hon ville bli författare, men vägen dit blev ganska lång. Ingelin berättar att det var svårt att veta hur man blev författare och hon var inte heller säker på om hon vågade bli det.

Istället provade hon olika jobb och studerade olika ämnen, bland annat teater. Hon utbildade också sig till folkhögskollärare, alltså en lärare för vuxna.

 

Känd för sina rysare

Till slut vågade Ingelin satsa på att bli författare. År 2002 var hon 36 år och då kom hennes första bok ut - en bilderbok som hette Pelle Pyton på friarstråt. Sedan dess har Ingelin skrivit över 30 böcker.

Många av hennes böcker är skrivna med mycket humor och innehåller ämnen som vänskap och kärlek. Allra mest känd har hon blivit för sina rysare för unga. Böcker som Rum 213 och Hjärta av damm innehåller mysterier och spökhistorier och har blivit stora succéer.

 

Roligast när böckerna har betytt något

Rysarförfattaren Ingelin är själv nyfiken på det övernaturliga såsom spöken och mystiska saker. Hon tycker att det är en spännande tanke att det kanske finns något mer än det som de flesta av oss ser och hör, därför får hon många idéer till sådana böcker.

Det roligaste med att vara författare tycker Ingelin är att få hitta på egna historier där man själv får bestämma hur allt ska vara. Allra roligast tycker hon är när hon får veta att hennes böcker har betytt något för någon annan.

Ingelin bor med sin man i Linköping. Hon har två vuxna barn.


Text: Barnens bibliotek, mars 2021

Foto: Maria Östlin

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2020, Ingelin Angerborns egen hemsida www.ingelin.se

Faktaruta

Namn: Ingelin Angerborn

Född: 1966 i Göteborg

Gör: Författare, skriver barn- och ungdomsböcker

Genre/ämnen: Spänning, skräck, rysare, humor

Mest känd för: Rum 213, Sal 305, Fyr 137 och många andra böcker. Rum 213 har blivit film!

 

Råd till blivande författare: “Att läsa mycket, för jag tror nämligen att man lär sig väldigt mycket om hur man gör när man skriver medan man läser. Hur man kan börja en historia, hur man kan bygga upp den och hur den kan sluta. Utan att man ens tänker på det egentligen”.

Vill du läsa några av Ingelins böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

9-12 år

Bokomslag Hjärta av dammMånfågelBokomslag GengångenBokomslag RUM 213Bokomslag SAL 305Bokomslag FYR 137


6-9 år

Bokomslag: Om jag bara inte råkat köpa ett marsvinBokomslag Klant & Kompani del 3 KaninkatastrofenBokomslag Om jag bara inte råkat säga sanningenBokomslag Pussar och P.S.

Visste du att...

...när Ingelin var liten ville hon bli författare, skridskoprinsessa, cirkusartist eller OS-guldmedaljör i gymnastik.

...Ingelin är väldigt nyfiken på övernaturliga saker och hon brukar själv säga att hon hoppas på att det finns spöken! “Till saken hör också att jag inte alls tror att spöken är dumma eller vill något ont, utan snarare i så fall vill hjälpa oss", säger hon.

...hennes ovanliga namn, Ingelin, hittade hennes mamma i en norsk bok några år innan Ingelin själv föddes. Hennes mamma var bibliotekarie och det kan ha gjort att Ingelin läste mycket redan som barn.

Loading....

LÄSKIGA BÖCKER

Vi tipsar om läskiga böcker - vågar du läsa? 

 

Spöken, demoner och mystiska främlingar... Vi tipsar om böcker som är riktigt läskiga. Frågan är om du vågar läsa dom?

Läskiga boktips hittar du här

Kristina Ohlsson

Kristina Ohlsson

 

Kristina Ohlsson har jobbat på Säpo som analytiker och skrivit många deckare för vuxna. Hon är en av Sveriges mest populära författare och har fått många barn att vilja läsa riktigt läskiga böcker. 

Läs mer om Kristina

-1