Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

 

Ingelin

 

Angerborn

Senast uppdaterad  2018-02-16

Foto på Ingelin Angerborn

Intervju med Ingelin Angerborn

Hur kom det sig att du började skriva?
Jag har alltid velat skriva, men jag började inte förrän jag var 32 år. Innan dess har jag gjort en massa olika saker, men då kände jag att nu var det dags att ge skrivandet en chans.

Finns det någon/några viktiga personer som har inspirerat dig att börja skriva?
Min barndoms favoritförfattare Astrid Lindgren och Maria Gripe har alltid varit stora inspirationskällor. Sedan var min mamma bibliotekarie och det har gjort att jag alltid varit omgiven av mycket böcker och litteratur. Min mormor berättade väldigt mycket sagor och berättelser för mig när jag var på besök och det gjorde att jag kände att jag själv också skulle vilja berätta historier.

Varifrån hämtar du inspiration?
Jag tror att man kan få idéer och inspiration nästan var som helst ifrån egentligen. Bland annat så har min hund Gösta gett mig inspiration och idéer till Önskestjärnan och flera av Tilda-böckerna. Sedan är jag också väldigt nyfiken på övernaturliga saker, vilket har gett mig idéerna till För alltid och Sorgfjäril.

OM jag bara inte råkat köpa ett marsvinHur kommer du på alla klantiga saker som till exempel Tilda råkar ut för?
Det mesta är saker jag hittat på, lite har jag upplevt själv och ibland får jag idéer av vänner.

Till boken Om jag bara inte råkade köpa ett marsvin så fick jag inspiration av min kompis som gick in i en zoo-affär och skulle köpa fiskmat men istället kom ut med ett litet gulligt marsvin!

Vilken bok som du själv har skrivit är du mest nöjd med?
Det är jättesvårt att välja. Jag skriver ju om så olika saker, kärlek, klantighet och mystiska saker så det blir så svårt att välja då de är så annorlunda varandra

Vem av dina bokfigurer är du mest lik?
Jag är ju med på ett litet hörn i många av dem. Men ska jag välja ut någon så kanske det är Tilda, inte för att jag gjorde sådana saker som henne när jag var liten utan mer att jag tänker likadant. Sedan är jag ganska lik Tildas mamma också, speciellt när det gäller att röja och rensa hemma  – ibland råkar jag slänga något som jag egentligen behöver!

Omslag SorgfjärilHur fick du idén till din bok Sorgfjäril?
Det var faktiskt lite märkligt hur den boken kom till. För ungefär två år sen så bodde jag några dagar på hotell i Borås. En natt så vaknade jag mitt i natten av att TV:n är igång. Jag var helt säker på att jag hade stängt av den och fjärrkontrollen låg en bit bort från sängen så den kunde jag inte ha kommit åt. Det fanns ingen bra förklaring och händelsen gav mig inspiration till de mystiska sakerna som händer i Sorgfjäril.

Var är din (skriv)arbetsplats?
Hemma i mitt vardagsrum där jag har en stor och skön fåtölj.

Läste du mycket som barn och vilka var dina favoritförfattare?
Jag läste jättemycket som barn och jag gillade Astrid Lindgrens böcker väldigt mycket. Sedan tyckte jag också väldigt mycket om en författare som heter Maria Gripe och framför allt hennes bok Agnes Cecilia ? en sällsam historia.

Vilken/vilka är dina favoritgenrer när du själv läser böcker idag?
Jag läser gärna biografier (om olika personer) och romaner.

Vilka tips har du till dem som själva vill bli författare?
Jag tror att det är viktigt att man skriver om saker man själv gillar och är intresserad av. Innan man börjar skriva kan det också vara bra om man har tänkt ut början och slutet på boken och vad själva "problemet" ihandlingen ska vara. Och så tror jag att det är bra att läsa mycket. Och skriva, förstås!

Kortfakta:

Ingelin Angerborn är en teälskande skorpion som mäter 156 och en halv centimeter i strumplästen och älskar att flytta.

Ingelin är född 1966 i Göteborg men uppvuxen i Tranås. Numera bor hon i Linköping med sin familj.

Innan Ingelin kom på att hon ville skriva bodde hon på tre olika platser, hade många olika jobb och läste många olika kurser på universitetet.

Ingelins första bok var en bilderbok som hette Pelle Pyton på friarstråt.

Omslag Pelle Pyton på friarstråt

Läs mer på Ingelin Angerborns hemsida

Lyssna på De svarata skorna av Ingelin Angerborn på sverigesradio.se

Kärleksproblem

Pussar & PS

Pussar & P.S.
Det har precis börjat en urgullig kille som heter Elliot i skolan och båda tjejerna blir pirrigt kära i honom. Elliot verkar till att börja med hur mysig som helst, men är han verkligen det?

Del 2 heter Kramar och krångel och del 3 Hjärtslag och hjärnsläpp

Mebel-trilogin

Omslag RUM 213 Omslag SAL 305 Omslag FYR 137

Tilda-serien - finns med två olika omslag och som e-bok

Omslag Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hundOmslag Om jag bara inte råkat säga sanningenOmslag Om jag bara inte råkat köpa ett marsvinOmslag Om jag bara inte råkat klippa taxfrisyrOmslag Om jag bara inte råkat göra pappa till astronaut

Magiska och lite läskiga berättelser

Skuggornas husOmslag Skräck. Ingelin har skrivit en av novellerna i bokenTredje tecknetHjärta av sten

Julkalenderboken

En klurig julEn klurig jul
Med bilder av Per Gustavsson

Snart jul! Dags att slå in julklappar och ta fram adventssakerna. Men vart har saxen tagit vägen? Och vem har bitit i hänglåset? Rutan tycker att hon ser nåt så där i ögonvrån... Men mamma och pappa tror att det är hon som skojar med dom. Åhh, så jobbigt. För det ÄR nån i Rutans rum. Nån som är blå och älskar metall.

Läs ett kapitel om dan 1-24 december.

Knasig och rolig serie: Klant och kampani

Kalaskatastrofen (Klant och kompani 6)

Viking är förälskad i Meltem. Han får bjuda en gäst till Vilmas kalas, men råkar bjuda Martin i stället. Klantigt. Ta tillbaka inbjudan går inte. Så han bjuder Meltem i smyg, kanske ingen märker att de blir en för många. Men i maskeraddräkterna ser Viking inte vem som är vem. Upplagt för katastrof!

 

Kalsongkatastrofen (Klant och kompani 5)

Alla i klassen skall köpa en julklapp för tjugo kronor. Det skall vara något som man gärna vill ha själv. Viking tänker inte på vad han vill ha utan på vad Meltem vill ha. Meltem är den sötaste tjejen han vet och han vill köpa något riktigt fint till henne.

 

 

Kungskatastrofen (Klant och kompani 4)

Det är  Vikings tur att ta med en hemlig gäst till klassens roliga timme. Viking vill verkligen hitta den perfekta gästen för att imponera på Meltem, tjejen han är  kär i. Efter stora diskussioner med de andra i gänget så bestämmer sig Vikingför vem han ska  bjuda. En mycket känd, rik och mäktig person - det kan inte bli annat än succé eller..?

 

Kaninkatastrofen (Klant och kompani 3)

Viking är fortfarande kär i Meltem. När hon ska åka bort och behöver någon som passar hennes kanin Snövit tar han chansen. Äntligen! Nu kommer Meltem att börja gilla honom. Kompisarna Vilma och Viktor skall hjälpa till. Det kan bara inte misslyckas! Om man inte är ovanligt klantig förstås.

 

Klockkatastrofen (Klant och kompani 2)

 Vilma, Viking och Viktor skriver upp regler som skall hjälpa dem att inte klanta sig. De skall träna på att göra bra saker i stället. Gå ut med hundar till exempel. Viking får gå ut med hunden Olga. Hon är en mysig liten hund, men det finns ett problem, hon är som en dammsugare, hon äter allt som hon hittar. 

 

Kartkatastrofen (Klant och kompani 1)

Skolan ska ha orientering i Storskogen. Det blir tokigt redan från början. Viking gillar Meltem. Han blir så nervös att han slår av hennes glasögon. Sen är det dags att ge sig ut i skogen. Följ de röda snitslarna säger fröken, håll er på stigarna, titta på kartan så går allt bra. Om man inte är Viking, Viktor och Vilma förstås.

-1