Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

H. C. Andersen. Foto: Franz Hanfstaengl. Kolorering: Modernista förlag

H. C. Andersen. Foto: Franz Hanfstaengl. Kolorering: Modernista förlag

Fakta om H. C. Andersen

Hans Christian Andersen är den fattiga skomakarsonen som blev hela världens sagokung. Men om han själv hade fått välja så hade han stått på scenen.

Hans Christian föddes 1805 i Odense på ön Fyn i Danmark. Han var det enda barnet i en fattig familj, hans pappa var skomakare och hans mamma arbetade som tvätterska. Hans Christian var mycket ensam som barn. Han ägnade sin tid åt att leka med dockor och fantisera och dagdrömma. Teater blev tidigt hans stora intresse och han drömde om att bli skådespelare.

 

Tyckte om att resa

H. C. Andersen skrev inte bara sagor. Han författade också diktböcker, pjäser, romaner för vuxna och så skrev han många reseskildringar. Det är böcker som berättar om resor han gjorde, bland annat skrev han en bok om när han reste runt i Sverige. Att resa var ett av Hans Christians stora intressen och hans favoritland var Italien.

År 1835 kom hans första bok med sagor. I den sagosamlingen fanns bland annat sagan om "Prinsessan på ärten" med. Snart kom flera sagosamlingar och mellan åren 1835-1873 släpptes 156 sagor och historier som Hans Christan hade skrivit.

 

Ensam och blyg

Sagorna handlar ofta om döda saker som får liv eller om djur, träd och växter. Men egentligen handlar sagorna om människor och många gånger handlade de om Hans Christian själv. I "Den fula ankungen" berättas om den mobbade ankungen som sedan växer upp och blir en vacker svan. H. C.  Andersen blev väldigt framgångsrik och kände kanske igen sig i sagan.

Trots sin berömmelse beskrivs han ofta som ensam och blyg. Han gifte sig aldrig fastän han var förälskad många gånger. Han dog 1875 i Köpenhamn.


Text: Barnens bibliotek, mars 2021

Foto: Franz Hanfstaengl. Kolorering: Modernista förlag

Källor: Nationalencyklopedin, Odense Bys museer

Faktaruta

Namn: Hans Christian Andersen

Född: 1805 i Odense i Danmark

Gör: En av världens mest kända författare och sagodiktare. Hans sagor är översatta till över 100 olika språk.

Genre/ämnen: Sagor

Mest känd för: Berättelserna om Prinsessan på ärten, Sagan om den fula ankungen, Den lilla sjöjungfrun och Kejsarens nya kläder.

Vill du läsa några av H.C. Andersen sagor? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag Illustrerade sagor av H.C. AndersenBokomslag Hans Christian Andersens bästa sagorBokomslag TummelisaBokomslag Kejsarens nya kläder

Loading....

Visste du att

...H.C. Andersen var duktig på att teckna, arrangera blommor och på att göra fantastiska pappersklipp? Han klippte fram fantasifulla figurer och mönster ur pappersark och en del av dem finns kvar än i dag.

...Hans Christian inte fick några egna barn men kallade sina sagor för “mina barn”.

...Hans Christian var väldigt kär i en känd svensk sångerska som hette Jenny Lind. Han frågade om hon ville gifta sig med honom men hon sa nej, hon såg honom mer som en bror.

...Disneyfilmen Frost är baserad på en av H.C. Andersens sagor? Den heter Snödrottningen. Fler av hans sagor har blivit tecknade filmer, till exempel Den lilla sjöjungfrun och Tummelisa.

...att sagor heter eventyr på danska?

Astrid Lindgren. Foto: Roine Karlsson

Astrid Lindgren

 

Astrid är kanske en av få författare som alla känner till. Du har kanske läst om Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter eller Mästerdetektiven Blomkvist? Men vad vet du om Astrid? 

Läs mer om Astrid

-1