Varför har Kung Pow-Ola och Johan äppleförbud?

Läs intervjun »

 
Välj söksätt
  • Barnensbibliotek
  • Webb
Search
 

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

 

Emmy

Abrahamson

Intervju med Emmy Abrahamson

Kommer det fler böcker om Filippa Karlsson?
– Nej, tyvärr.  Jag skulle vilja fortsätta skriva om Filippa resten av livet för jag älskare henne verkligen och hade så kul med henne. Men min förläggare tycker jag ska jobba med något annat.

Hur mycket av Filippa är du?
– Väldigt mycket. Allt som händer Filippa har hänt mig, så det är väldigt självbiografiskt. Men helt karaktärsmässigt är vi mest lika i Make it Stort. I Only väg is upp är hon fortfarande ganska mesig, och det var inte jag.

Gick du samma scenskola som Filippa?
– Ja, men jag bytte namn på den i böckerna. Men alla elever och lärare finns. Varenda en.

Är det någon av dem som läst dina böcker?
– Nej, ingen kan ju svenska....Men jag önskar nästan att Vern hade gjort det för han var en sådan skitstövel. Så att jag fick lite hämnd....

Hur gick det för Paul då?
– Han blev galen och kom aldrig tillbaka till scenskolan efter sitt sammanbrott. Men det var det som var så roligt med att skriva Stjäla the show, att jag kunde ge Paul ett lyckligt slut. Och att jag kunde ge mig och Paul ett lyckligt slut.

Hur kom du på att du skulle skriva böcker?
– Jag har alltid skrivit dagbok och jag har alltid velat bli författare. Men jag visste inte vad jag skulle skriva om. Men så av en händelse fick vi en hemläxa där jag kom att tänka på en mening jag skrivit redan när jag var åtta år; Min pappa är snäll och min mamma är utlänning. Och eftersom min mamma är från Polen och min pappa är snäll så tänka jag att jag kan skriva om mitt liv, och det är det jag gjort sedan dess. Allt jag skriver bygger på mitt eget liv och just meningen Min pappa är snäll och min mamma är utlänning blev också titeln på min debutroman.

– Jag vill gärna dela med mig av mina erfarenheter, både de bra och de dåliga, och jag försöker ofta skriva om det som varit pinsamt för mig och förvandlar det till något positivt.

Dina böcker utspelar sig i miljöer du själv levt i. Har du någon favoritplats?
– Jag älskar Österlen i Skåne. Och Wien! Wien är den vackraste staden i världen och den stad jag bott längst i. Och kanske dyker Wien snart upp i en bok...

Berätta om en person i dina böcker.
– Jag tänker mycket på Paul i Stjäla the show. Vi gick i samma klass på scenskolan i London och han var förälskad i mig, men han var väldigt blyg. Och han var en väldigt tragisk person, smal som ett skelett eftersom han bara åt chips. Men han var väldigt snäll och väldigt begåvad skådespelare.

Har du något favoritcitat i någon av dina böcker?
– Ja absolut! I Stjäla min show när Filippa trodde att Tasmanien var något påhittat. Det låter ju som påhittat, men det finns i verkligheten. Det tycker jag är kul!

Är humorn en viktig del i ditt berättande?
– Ja, vilket är konstigt för jag är en väldigt tråkig person. Jag kan inte ens dra ett skämt. Och jag trodde länge att jag skulle bli en allvarlig författare, men så upptäckte jag att allt jag skrev blev väldigt fånigt och jag slutade kämpa emot.

– Det ligger väldigt mycket i att kunna skratta åt situationer. Jag försöker göra det i mina böcker där både Filippa och Alicja använder humorn som en slags försvarsmekanism. Och det verkar verkligen finnas en plats för roliga, intelligenta böcker för jag har fått så mycket fantastisk respons.

Kan man säga att du betraktar och beskriver världen med glimten i ögat?
– Ja, det kanske är min polska sida. Att se det absurda i livet. Och eftersom jag flyttat så mycket i mitt liv och bott mycket utomlands, har jag ofta känt mig ensam och alltid varit en outsider som genom att stå lite utanför gruppen lärt mig att betrakta, observera och kunnat beskriva den.

Vad är det roligaste med att skriva böcker?
 – Det är att sitta ensam och kunna skratta åt situationer jag kommer på. Att få vara fånig och ha kul.

Vad är det svåraste med att skriva böcker?
– Det är när jag inte kommer på någon idé. När jag vet att jag har fem sidor som ska fyllas och jag inte kommer på något mer än de fem första raderna. Det andra som är svårt är ensamheten.

Vad gör du när du kör fast i ditt skrivande?
– Då går jag en promenad. Eller diskar. Men jag tror inte man kan vänta på inspiration, man måste jobba på problemet och komma på en lösning.

Har du några råd till den som vill bli författare?
– Lev livet först! Känn ingen press att börja skriva tidigt.

– Blogga inte, då ger du bort ditt material gratis. Men skriv dagbok och observera dig själv, andra och miljöer och lär dig beskriva det du ser och det du känner. Och berätta aldrig för någon vad du skriver förrän det är färdigt.

– Och tjuvlyssna! Ha en liten anteckningsbok i fickan där du kan samla små berättelser och detaljer.

– Och läs mycket!

FAKTA

Namn: Emmy Abrahamson

Född: 20 oktober 1976

Bor: Ingelstorp, en mindre by cirka två mil från Ystad

Något vi inte vet om Emmy Abrahamson: – Jag har superhörsel! Jag har testat min hörsel och jag hör betydligt bättre än de flesta.

Emmys favoriter

Favoritfärg: Mörkblått

Favoritdjur: Katt

Älsklingsrätt: Pasta med massor av parmesanost

Favoritgodis: Allt godis, men inget med mint

Favoritfilm: All That Jazz av Bob Fosse

Förebild: Kanske min syster, hon är diplomatisk och alltid så positiv

Resmål: Tanzania

Musik: Lättsam pop, Beatles

   

Vad läste du när du var liten?
–Jag älskade skräckböcker och läste alla Stephen Kings böcker, Tvillingdeckarna, Sidney Sheldon och Tolkiens Sagan om Ringen. 

Vad läser du som vuxen?
– Allt möjligt. Just nu läser jag om Tove Janssons Trollkarlens hatt.

Finns det någon bok du läst många gånger?
– Ja, Muminböckerna läser jag ofta. De tröstar mig när jag är ledsen och mest läser jag nog Trollvinter, när Mumintrollet vaknar mitt i vintern.

Har du något särskilt läsminne?
– Det finns en bok som har förändrat mitt liv; Melissa Gilberts The girls guide to hunting and fishing, på svenska heter den Flickornas guide till jakt och fiske. Jag läste den första gången 2001 och blev helt lamslagen och förälskad. Det var första gången jag läste en bok om en rolig tjej som också är intelligent och hon liknar ingen annan jag någonsin läst om tidigare.

-1