Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

Emma Askling. Foto: Magnus Liam Karlsson

Emma Askling. Foto: Magnus Liam Karlsson

Fakta om Emma Askling

När Emma var barn skrev hon i sin dagbok att hon ville skriva en bok. Idag har hon skrivit flera stycken och i hennes böcker finns både spänning, hopp och vänskap.

Emma växte upp i Åtvidaberg i Östergötland. Hon lärde sig läsa tidigt och älskade böcker från första stund. Hon tyckte också om att skriva, allt från brev och dagbok till berättelser.

 

Första boken var en rysare

Redan från 11 års ålder hade Emma klart för sig att hon ville skriva en bok. Det skrev hon om i sin dagbok. Som vuxen kände hon att det var dags att förverkliga drömmen. Hon hade skrivit rysaren "Det övergivna huset" och skickade in det till olika bokförlag. Till slut fick hon ja och Emmas första bok kom ut 2014.

Idag har Emma skrivit en rad böcker, framför allt för barn i 9-12-årsåldern. Många av hennes berättelser handlar om vänskap och relationer. Det kan handla om livet i skolan, om vänskap som tar slut och förälskelser. Hon är även känd för sina spännande rysare med övernaturliga inslag, såsom böckerna "Rummet på vinden" och "Dolda tecken".

 

Både barnsjuksköterska och författare

Emma är inte bara författare, utan arbetar också som skolsköterska. Hon tycker att det är väldigt roligt att få möta barn i deras vardag i skolan och att kunna kombinera sina två yrken.

I sin roll som författare tror hon att många böcker hon läste som barn har inspirerat henne. Bland favoriterna från sin barndom nämner hon författarna Maria Gripe och Peter Pohl, men även bokserien om den 16-åriga detektiven Kitty. Emma är bosatt i Norrköping med sin familj.


Text: Barnens bibliotek, juli 2022

Foto: Magnus Liam Karlsson

Källor: Intervju med Barnens bibliotek 2022, Emmas egen hemsida www.emmaaskling.com

Faktaruta

Namn: Emma Askling

Född: 1976 i Linköping                                                     

Gör: Författare

Genre/ämnen: Vänskap, familj, humor, kärlek, spänning, rysare

Mest känd för: En bästis tack, Kompisar online, Rummet på vinden och flera andra böcker

 

Råd till blivande författare:  Mitt absolut bästa tips är att läsa mycket. Man lär sig otroligt mycket på det. Spana in andra är också ett tips. Kolla in hur andra pratar, vad de gör, hur de ser ut och så. Det är det som är det roliga med att skriva tycker jag, att man får hitta på om någon annan. Sig själv känner man ju redan.

Vill du läsa några av Emmas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Skolbloggen del 1 - HajpenBokomslag: Ihop i smygBokomslag: Kompisar onlineBokomslag: Definitivt okysst Bokomslag: Det övergivna husetBokomslag: Dolda tecken

Visste du att...

...idén till rysaren "Rummet på vinden" fick Emma eftersom ett av hennes barn gick på en skola som tidigare varit mentalsjukhus? ”Det gick en del rykten om att det spökade där och det fick förstås igång min fantasi”, berättar hon.

...när Emma var liten drömde hon om att driva ett eget hotell?

...Emma hämtar idéer och inspiration, bland annat från sina egna ”samlingar”. ”Jag var en iakttagare som barn. Mina vänner blev galna på mig för att jag alltid frågade ut dem om vad deras vänner sa och tyckte och gjorde. Jag liksom samlade på sådant”.

...

Böcker som utspelar sig online

 

TikTok, Snapchat och Youtube. Där befinner sig många av er barn en stor del av er vakna tid. Här hittar du böcker där huvudpersonerna också hänger mest online.

Hitta boktips om nätet och sociala medier

Cina Friedner. Foto: Press

”Jag tror att nästan alla har varit med om att en kompis har varit taskig”

 

Cina Friedner är författaren bakom mellanstadiedramat Så himla taskigt. Hur är det egentligen att gå på mellanstadiet? Ta reda på hur Cina hade koll på det.

Läs intervjun med Cina

Mårten Melin. Foto: Bodil Johansson

Mårten Melin

 

Mårten skriver både barn- och ungdomsböcker om poesi, skräck och kärlek. Men visste du att han även har skrivit böcker om världens starkaste björn Bamse? 

Läs mer om Mårten

-1