Hoppa direkt till innehåll

Läs om författare och illustratörer (klicka på första bokstaven i efternamnet):

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Å Ä Ö

"Gropen handlar om att våga leka som man vill utan att någon lägger sig i"

 

Emma har skrivit och ritat sedan hon var liten. Hennes första bok kom ut direkt efter att hon hade slutat gymnasiet. Hon har både skrivit och ritat många egna böcker. Hon har också illustrerat i andra författares böcker. Förra året vann hon ett stort barnbokspris, Augustpriset, för sin bok Gropen.

Text och foto: Lisa Ahlqvist, maj 2019

Grattis till Augustpriset! Hur var det att vinna, är du en tävlingsmänniska? 

 - Haha, nej, inte alls. Det är så mycket med tävlande och sport som inte går ihop med mig. Mitt skapande kommer ur lust. Jag såg inte riktigt det priset som en tävling utan mer som en utmärkelse. Men jag blev förstås väldigt glad och tycker att det är fint att folk gillar det jag gör. 

 

I boken Gropen får vi läsa om vuxna och barn på en skolgård. Förutom vanliga gungor och hopphage finns det en speciell plats som barnen älskar allra mest att leka på - Gropen.

Vad handlar Gropen om? 

 - Den handlar om att våga leka som man vill utan att någon lägger sig i. Att de vuxna som finns nära dig tror på att du klarar av saker. Nere i Gropen finns det inga bestämda regler som det kanske gör på en fotbollsplan. Alla kan leka många olika lekar samtidigt. Alla kan få göra som dom vill. 

ur Gropen. Illustration: Emma AdBåge

ur boken Gropen text och illustration: Emma AdBåge.

Finns Gropen på riktigt?

 - Ja, Gropen finns på min gamla skola i Östergötland. Men när jag har pratat med läsare verkar det som att det finns fler gropar runt om i landet.

 

Fick höra att hon var blyg när hon var barn

I en annan av Emmas böcker Jag är jag berättar hon om sin egen barndom. Hon fick ofta höra att hon var blyg eftersom hon var tyst.

Hur kändes det för dig att höra det?

 - Jag fick på varje kvartsamtal höra att jag ”borde ta för mig lite mer”. Det var jobbigt att höra. Jag kände mig ledsen att det bara verkade finnas ett sätt som räknades. Läraren sa ofta ”jag ser att du kan men du måste visa det” och då blev jag bara arg. Om du ser det så har jag väl visat det?

Du har berättat att du ritade mycket som barn. Vad ritade du helst?

 - Hästar och människor. Jag tittade väldigt mycket på vad folk hade på sig och hur de gick och pratade.

Emma AdBåge. Foto: Lisa Ahlqvist

Emma AdBåge. Foto: Lisa Ahlqvist

Namn: Emma Johanna Maria AdBåge
Född: 1982
Bor: i Småland

Vilken superhjältekraft skulle du vilja ha? Att rädda någon från en otrygg plats. Typ knäppa med fingrarna och ingjuta mod i någon som ser ut att behöva det.

 

Råd till blivande författare och illustratör: 

1. Skriv och rita mycket! Lägg tid på det. Lek och prova dig fram.

2. Och, läs och titta på bilder. Gå till bibblan och låna många olika sorters böcker. Fastna inte bara i det du tycker är bra utan även i böcker som du tycker är dåliga. Faktiskt! Det utvecklas jag av. Då vet jag hur jag inte vill skriva eller rita. 

3. När du är lite äldre och har samlat på dig olika bilder och texter och vill gå vidare med dom – gör det! Låt dom inte bara ligga i en låda hemma utan våga visa för andra som du litar på.

Emma läser ur Gropen. Foto: Lisa Ahlqvist

Emma läser ur Gropen. Foto: Lisa Ahlqvist

Vill du läsa några av Emmas böcker? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Jag är jagBokomslag: GropenBokomslag: Utflyktarna

Bokomslag: SlottetBokomslag: Halsen rapar hjärtat slår

FOLK av Emma Adbåge och Lisen Adbåge 

Barbro Lindgren. Foto: Press Norstedts

Barbro Lindgren

 

Barbro Lindgren har skrivit över 90 böcker hittills. Du känner säkert till böckerna om Loranga, Max, Vilda bebin, Sparvel, Mattias, Pompe, Alban, Benny. Som första svensk fick hon ALMA-priset 2014.

Läs mer om Barbro

Marie Oskarsson. Foto: Emelie Asplund

Marie Oskarsson

 

Marie Oskarsson är kanske mest känd för bokserierna Jack och kärleken och Vänner 4-ever. Vänskap, vardag och starka känslor - allt finns i Maries böcker. Men hon har även skrivit om sport och om barns rättigheter - visste du att hon har skrivit en bok tillsammans med en prinsessa?  

Läs mer om Marie

-1