Hoppa direkt till innehåll

En uppfälld bok där en skog med ett litet hus syns.

Boktips om sagolika väsen

 

Drakar, troll, älvor och Näcken - alla dessa med många fler brukar kallas för väsen. Vissa är osynliga, vissa är blyga eller vill skrämmas. På den här sidan tipsar vi om böcker med magiska väsen. 

Uppdaterad sida: Barnens bibliotek juni 2022

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: PAX - Nidstången del 1PAX: Nidstången av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson

Alrik och Viggo är två bröder som flyttar runt mellan olika fosterhem. När de kommer till Mariefred springer de rakt in i en profetia, där de förväntas delta i en strid mot ondskan. De mörka krafterna skyr inga medel för att få iväg bröderna från stan.

Bokserien PAX finns i tio spännande delar.


Bokomslag: De överblivnas arméBortbytingar: de överblivnas armé av Gustav Tegby 

Stockholm, idag: en deprimerad nioåring som kör taxi. En urstark vänlig vittra som lätt tappar humöret. En före detta hustomte som jobbar som privatdeckare. Det är bara några av de nya bekantskaper Dorian gör efter att han får veta att han är en bortbyting, ett mytiskt väsen som växt upp som människa.


Bokomslag: Alba och landet bortom.Alba och landet bortom av Mårten Gisby och Henrik Johansson. 9-12 år. 

Alba lever med sin farbror Odd i den lilla staden Värend. Hon blir vän med Idun som bor på Björkagård, och får lära sig om växter och djur, men även naturmedicin, runor och uråldriga formler. I Landet Bortom, befolkad av älvor, tomtar och vikingar, råder maktkamp mellan häxmästaren och de upproriska trollstammarna. Alba prövas i sina färdigheter i runmagi och stridskonst och måste lära sig navigera i sin nya tillvaro. Men vem kan hon egentligen kan lita på?

Det finns fler delar i bokserien "Bortom".


Bokomslag: Ängeln utan vingar, del 1 i bokserien SkuggspeletSkuggspelet: Ängeln utan vingar av Maud Mangold, illustration: Alexander Jansson.

Tea och Gabriel är bästa vänner. Men plötsligt försvinnner Gabriel utan ett ord. Kvar hos fosterföräldrarna finns ett brev från Gabriels mamma. Gabriel ska flytta hem, står det. Men var är hemma? Ingen vet. Så när den konstiga flickan dyker upp och säger att allt ska bli bra om bara Tea följer med henne, gör hon det. Tillsammans reser de till en värld med jordänglar, skednäsor och pepparkakshäxor.

Det finns fler delar i bokserien Skuggspelet.


Bokomslag: ÄlgkungenÄlgkungen av Maria Hellbom

Klara längtar efter att det ska bli sommar, så att hon kan åka till den by som hennes föräldrar kommer ifrån. Där ska hon träffa Reynir, den magiska älg som blivit hennes vän. En vän som visat henne en förtrollad värld med skogar, myrar och sjöar, men också med väsen och varelser som bara Klara tycks se.


Bokomslag: GlömskanGlömskan av Johanna Olsson

Dom ska bara stanna hos mormor tills allt lugnat ner sig. Gömma sig för mammans misshandlande kille. Men när lillebror försvinner ställs Heddas hela tillvaro på ända. Hon upptäcker att hon ser saker andra inte ser. Förutom mormor då. Att Simon nog inte är människa, att det finns vittror och onda väsen. Att ett av dem har tagit Heddas lillebror och hon är den som måste rädda honom.


Bokomslag: Nordiska väsenNordiska väsen av Johan Egerkrans. Fakta.

Tror du på älvor, jättar, havsfrun eller lindormen? Kanske finns de fast vi inte ser dem? Johan Egerkrans har tagit reda på hur de ser ut och en massa fakta om våra vanligaste väsen här i Norden.

Faktaböcker

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Fasliga fakta om rysliga varelser, Anna Hansson

Väsen i vår tid, Jan och Tor JägerVåra nordiska drakar och konsten att spåra dem : efter fältstudier av drakforskare sir Adrian Dratt, Karin LinderothJordens läskigaste väsen, Jens HansegårdTa hand om din drake av Sally Symes

 

Läsa själv eller läsa högt

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Monstret i natten. Första delen i serien Monstret Frank (3 delar), av Mats Strandberg/ och Sofia FalkenhemSkogsflickan av Niklas Krog och Peter Bergting. Första delen i serien Legenden om Tann.

Samlingsvolym med del 1-4 i serien Jakten på Jack av Martin Olczak och Anna SandlerFallet med den försvunna enhörningenNelly Rapp och gastarna i skolan.  Del i en lång serie om Nelly Rapp av Martin Widmark och Christina AlvnerTrollspanarna

Läs mer

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken

Trolleni skogen. Förstadelen i serien Bråfalls hemlighetFantastiska vidunder, J K Rowling. SkolbokenTom och den Blå fågeln, Susanna NissinenFörsta boken i serien Hallahem heter Staden under berget av Susanne Trydal, Daniel ÅhlinDjupgraven av Camilla och Viveka Sten är första delen i en serie.Drakryttare Fjäderns magiDen förbjudna skogen. Första delen i serien Fablehaven av Brandon MullVälkommen till SkogsbingelskolanJakten på Julen är första boken i en serie av Matt Haig med bilder av Chris Mould

Ungdomsböcker

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

BergtagenDen femte systern av Mårten Sandén. Första delen i serien Jannike FaltinGlömskan av Johanna OlssonEn väktares bekännelser. Första delen i en serie av Elin Säfström

Den mörkaste delen av skogen, Holly Black?Höstväsen. Skräckberättelser. Red Lena Ollmark OBS Kommer i oktober.

 

Magisk färgad bakgrund och en båt

Boktips till dig som gillar fantasy

 

Vi listar massvis med magiska böcker till dig som vill drömma dig bort i en fantasifull berättelse.

Hitta fantasyboktips

Magisk skog med upplysta svampar

Tema: Väsen

 

Mystiska varelser i skogen eller aliens och mördarclowner. Alla dessa övernaturliga typer kallas för väsen. Här har vi samlat boktips, intervjuer, pyssel och annat kul. 

Tema: Väsen

 

-1