Hoppa direkt till innehåll

Alla helgons dag eller Halloween - vad är skillnaden?


Alla helgons dag, Allhelgonadagen eller Halloween... Vad är vad? Och vilken dag är det halloween egentligen? Vi reder ut begreppen - så du vet när det är dags att spöka ut sig och skrämma slag på grannen!

Text: Barnens bibliotek, uppdaterad oktober 2021.

Källor: Nationalencyklopedin

 

Allhelgonadagen/Alla helgons dag

Allhelgonadagen är en kristen helgdag som firats i över tusen år till minne av kyrkans alla olika helgon. Allhelgonadagen firas alltid den 1 november. Men sedan 1950-talet firar vi Alla helgons dag första lördagen i november. Fredagen innan kallas allhelgonafton.

På alla helgons dag besöker många människor kyrkogården och tänder gravljus och tänker extra mycket på människor de känner som har dött.

 

Halloween

Det är många som tror att halloween är något modernt som kommer från USA. Men så är det inte alls! Halloween kommer av det irländska namnet "All hallows eve" som på svenska betyder "alla helgons afton". Halloween firas alltså dagen innan Allhelgonadagen - den 31 oktober.

Kelterna på Irland firade att sommaren var slut och att det nya året skulle börja. Nya året började 1 november. Festen kallades "Samhain". Kelterna trodde att onda krafter var i farten vid årstidsskiften. De tände därför eldar och festade hela natten. Dels för att skrämma häxor men också för att vägleda de döda som man trodde skulle komma fram under natten.

Under 1800-talet flyttade många irländare till USA och där utvecklades firandet till en riktig familjefest med det vi idag tänker på när vi hör om halloween. Men inte förrän på slutet av 1900-talet började vi i Sverige att fira halloween.

 

Trick or treat - bus eller godis och pumporna då?

Kanske du är bjuden på halloween-party? Eller ska du klä ut dig och leka "bus eller godis"? "Trick or treat" - bus eller godis - var en lek som kelterna också lekte och då var de utklädda till skelett.

Var kommer pumporna ifrån då? Jo, det finns en irländsk saga om Jack som varken släpptes in i himlen eller helvetet när han dog och därför var tvungen att vandra i evighet på jorden. Han gjorde lyktor av de rovor han åt och fyllde dem med glödande kol. När irländare flyttade till Amerika tog de med sig sin tradition. Rovorna byttes ut mot pumpor och så fick man de skräckinjagande lyktorna. Pumpan kallas för "Jack-o-lantern" = Jack och lyktan.

Pumpor och spindelväv.

Pumpor och spindelväv.

Tre barn utklädda inför halloween läser en läskig bok.

Tre barn utklädda inför halloween läser en läskig bok.

Vill du ha boktips till Halloween? Här tipsar vi om några att starta med.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!


Bokomslag: Nelly Rapp och monsterakademinBokomslag: Spökbyrån 1Sommarskuggan och halloweenbusetBokomslag: Det falska slottetBokomslag: Fröken Spöke firar halloweenBokomslag: Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster

 

 

 

Ett öde hus på natten med månen i bakgrunden och en svart fågel.

Tema skräck med läskiga boktips och rysliga pyssel

 

Vad är du mest rädd för? Här har vi samlat läskiga tips på böcker och pyssel för dig som gillar att få läskiga fjärilar i magen.

Till Tema Skräck och rysare

...

Hitta alla våra Halloweenpyssel

 

Äntligen är det dags att skapa spännande pynt inför Halloween!  

Till alla Halloweenpyssel

Bokaffisch med bokomslag för halloween 6-9 årBokaffisch med bokomslag för halloween 9-12 årAffisch Läskiga nyheter 2020Affisch med böcker om häxor för 6-9-åringarAffisch med böcker om häxor för 9-12-åringar

 


Affischer att skriva ut

Affisch 2021 med böcker 6-9 år (pdf) 5MB

Affisch 2021 med böcker 9-12 år (pdf) 5MB

Affisch 2020 med böcker 6-12 år (pdf) 5MB

Affisch 2021 med häxböcker 6-9 år (pdf) 5MB

Affisch 2021 med häxböcker 9-12 år (pdf) 5 MB

Till dig som är vuxen: ännu fler affischer och printmaterial finns att ladda ner här

-1