Hoppa direkt till innehåll

Kuslig natthimmel

Skräckböcker

 

Här listar vi riktigt läskiga böcker! Frågan är - vågar du läsa?

Uppdaterad sida: Barnens bibliotek oktober 2021

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

 

Bokomslag: Strykpojken

Strykpojken av Lena Ollmark. 9-12 år

I ett skogsområde i Disby ligger en övergiven gammal lekplats. Där hände något fasansfullt en gång för många år sedan. Alla i det lilla samhället känner till historien, men ingen pratar om den. Tess, André och Elle ses vid den gamla lekplatsen efter ett långt sommarlov. Elle har något viktigt att berätta - men kvällen slutar i en fruktansvärd olycka. Tess förlorar sin bästa vän och André sin första flickvän. 


Bokomslag: Dödens tivoliDödens tivoli av Camilla Lagerqvist. 9-12 år

Nour hänger med sin storasyster till det gamla nedlagda tivolit en bit ut i skogen. Hon får order att stanna i bilen, men det bryr hon sig förstås inte om. Då hör hon plötsligt bilar starta och inser att hon är kvarlämnad. Då dyker Fabian upp. Han är också frånåkt. Deras mobiler har dålig täckning, batterierna är snart slut och det är mitt i natten.


SalenSalen av Nina och Willem Källmodin. 9-12 år

När vännerna Harry, Lo och Johanna upptäcker en igenbommad skolsal i sin skola börjar konstiga saker hända. Människor råkar ut för olyckor, föremål rör sig av sig självt och någon skriver på skoltavlan i den stängda salen.

Det finns två fortsättningar, Torpet och Källaren.


DjupgravenDjupgraven av Viveca Sten och Camilla Sten. 9-12 år

På nätterna vaknar Tuva av värsta mardrömmarna och det är något som skaver - i vattnet och i luften. När sedan en klasskamrat försvinner i dimman och Rasmus förhäxas av älvor förstår Tuva att något är riktigt, riktigt fel.


 Varulvens hemlighetVarulvens hemlighet av Kristina Ohlsson. 9-12 år

Det brinner i skogen. Är det någon som tänder på? Varför i så fall? Plötsligt står det en enorm varg på gården hos farfar och Herbert. För det är väl en varg? Herbert försöker förstå vad som händer i lilla Eldsala. En hemsk tid följer, med djur som dödas och människor som försvinner.

Symboler för spänningsböcker

 

Vad är en skräckbok?

Du kanske tror att läskiga böcker är något nytt? Då tror du helt fel. I flera hundra år har människor älskat att berätta och skriva läskiga rysare. De klassiska böckerna Dracula och Frankenstein skrevs redan på 1800-talet. I Sverige är skräckböcker väldigt populärt i barn- och ungdomslitteraturen. Det är vanligt att övernaturliga fenomen som spöken, vampyrer och magi är en del av berättelsen.

Fler läskiga böcker för dig som är 9 år och uppåt

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Dolda teckenBokomslag: Lek med migBokomslag: När mörkret fallerBokomslag: Ska vi leka?Bokomslag: Trustville - Kom ensamBokomslag: SlutstationBokomslag: Ingen kommer levande härifrånBokomslag: DockspelarenBokomslag: Spökjägare - aldrig i livet del 3Bokomslag: SpökbrädetBokomslag: Tunnelflickornas förbannelseDe dödas öBokomslag: UnderjordingenBokomslag: Creepy - korpmannenÄnglamakerskans barnBokomslag 20 över 7ZombiefeberBokomslag: Bränd fågelDen som hackarFlockenIngen kommer undanRum 213Husets hjärtaDe sista barnen på jordenPrästgårdens hemlighetHospitalets hemlighetPojken från längesen. En pojke med kortbyxor och brun jacka står på ett brädgolv. Bakom syns en skugga.Varm vinterSpöknätSvart vattenFlickan utan ansikteSkräck. Elva rysare för mellanstadietBokomslag: Vandraren utan ansikteÄrretDet spökar. En hårresande guide2039 - framtidshistorier för orädda

Tolvårige Willems spökhistoria blev en bok

Tolvårige Willems spökhistoria blev en bok

 

Tolvårige Willem Källmodin är kanske landets yngsta författare. Tillsammans med sin mamma har han skrivit rysaren Salen. Men hur kommer man igång med att skriva en bok? 

Läs intervjun med Willem här

Ungdomsböcker

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

 

Kråkorna. 2020Serien Varelserna i en bokInnan helgen är överMonstrumologenVattnet drarDen kallaste flickan i ColdtownSkogens blodLägretofferträdetHålsjön

Skräckböcker för 6-9 år

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Spökbyrån 1Bokomslag: Spökhunden Buster - Mysteriet på kyrkogårdenBokomslag: Varning för spökenBokomslag: GetmannenSommarskuggan och halloweenbusetBokomslag: Gastar i GöteborgMystiska skolan. SpökdiscotBokomslag: Dillstaligan - ZombiekuppenMardrömssällskapetKronanFörsta delen i Monster monster-serien

 

 

Superkorta skräckisarDataspeletEn bok i serien Mystiska skolan. Pianot på vindenFlickan på kyrkogårdenFasliga fakta om märkliga platserSpökspanarnaVärldens värsta tandläkare Monstret i nattenDet kryllar av spöken Guldfisken från andra sidan gravenOmslag till Rädsla - så funkar det av Nicolas Jacquemont. Boken finns bara på bibliotek.Blodet isar

Vad vill du läsa om?

Vad vill du mer läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill du läsa om? Hitta tips på böcker efter vilken genre eller intressen du vill läsa om.

Hitta boktips här

Sommarskuggan och författaren Tina Mackic.

Tina Mackic svarar på era frågor om Sommarskuggan 

 

Vem kom på idén att berätta om alla Sommarskuggans bus? – Jo, Tina! Hon svarar på era läsares frågor och avslöjar skugghemlisar!

Läs hela intervjun och läs mer om Tina

Häxor som står runt en kittel med en fullmåne bakom sig

Allt du vill veta om häxor

 

Förr trodde man att häxor flög på kvastar till Blåkulla under påsken. Vi har samlat boktips, pyssel och fakta om snälla och elaka, verkliga och overkliga häxor.

Till sidan om häxor

Bokaffisch med bokomslag för halloween 6-9 årBokaffisch med bokomslag för halloween 9-12 årAffisch Läskiga nyheter 2020Affisch med böcker om häxor för 6-9-åringarAffisch med böcker om häxor för 9-12-åringar

 


Affischer att skriva ut

Affisch 2021 med böcker 6-9 år (pdf) 5MB

Affisch 2021 med böcker 9-12 år (pdf) 5MB

Affisch 2020 med böcker 6-12 år (pdf) 5MB

Affisch 2021 med häxböcker 6-9 år (pdf) 5MB

Affisch 2021 med häxböcker 9-12 år (pdf) 5 MB

Till dig som är vuxen: ännu fler affischer och printmaterial finns att ladda ner här

-1