Hoppa direkt till innehåll

Kuslig natthimmel

Skräckböcker

 

Vågar du läsa? Här listar vi riktigt läskiga böcker!

Uppdaterad sida: Barnens bibliotek april 2021

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

SalenSalen av Nina och Willem Källmodin

När vännerna Harry, Lo och Johanna upptäcker en igenbommad skolsal i sin skola börjar konstiga saker hända. Människor råkar ut för olyckor, föremål rör sig av sig självt och någon skriver på skoltavlan i den stängda salen.


DjupgravenDjupgraven av Viveca Sten och Camilla Sten

På nätterna vaknar Tuva av värsta mardrömmarna och det är något som skaver - i vattnet och i luften. När sedan en klasskamrat försvinner i dimman och Rasmus förhäxas av älvor förstår Tuva att något är riktigt, riktigt fel.


 Varulvens hemlighetVarulvens hemlighet av Kristina Ohlsson

Det brinner i skogen. Är det någon som tänder på? Varför i så fall? Plötsligt står det en enorm varg på gården hos farfar och Herbert. För det är väl en varg? Herbert försöker förstå vad som händer i lilla Eldsala. En hemsk tid följer, med djur som dödas och människor som försvinner.


Dödvatten

Dödvatten av Lena Ollmark

Wera och Max träffas på ett behandlingshem och blir vänner. Max har allt, hon är självsäker, rik och har en familj. Wera har ingenting, sedan mamma försvann på isen. Max bjuder med Wera hem över sommaren till familjens stora hus i skärgården. Men konstiga saker händer Wera och det verkar ruva nåt hemskt och en hemlighet över familjen och huset.

 


Det andra inte serDet andra inte ser av Christoffer Holst. 12+ år

Tove flyttar med sin syster, mamma och mormor till ett tyst, litet samhälle nära Siljan i Dalarna. Till ett knarrigt, gammalt hus. I byn lär de känna det människor, till exempel grannkillen Chang. Men vad som ska bli en nystart i huset börjar snart likna någonting annat.

Fler läskiga böcker för dig som är 9 år och uppåt

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

 

SkräcktimmenSpökjägare del 2De dödas öLinje 15 till Rannebergen GlitterflickanKnackarenÄnglamakerskans barnZombiefeberDjupgravenDen som hackarFlockenDe dödas sjöIngen kommer undanRum 213Husets hjärtaPrästgårdens hemlighetHospitalets hemlighetPojken från längesen. En pojke med kortbyxor och brun jacka står på ett brädgolv. Bakom syns en skugga.Varm vinterSpöknätSvart vattenFlickan utan ansikteSagolundenAksakovs gravSkräck. Elva rysare för mellanstadietBokomslag: Vandraren utan ansikteÄrretDet spökar. En hårresande guide2039 - framtidshistorier för oräddaDe sista barnen på jordenEtt spöke för mycket

Tolvårige Willems spökhistoria blev en bok

Tolvårige Willems spökhistoria blev en bok

 

Tolvårige Willem Källmodin är kanske landets yngsta författare. Tillsammans med sin mamma har han skrivit rysaren Salen. Men hur kommer man igång med att skriva en bok? 

Läs intervjun med Willem här

Ungdomsböcker

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

 

Kråkorna. 2020Serien Varelserna i en bokInnan helgen är överMonstrumologenVattnet drarDen kallaste flickan i ColdtownSkogens blodLägretofferträdetHålsjön

Skräckböcker för 6-9 år

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Sommarskuggan och halloweenbusetDen magiska dolkenMystiska skolan. SpökdiscotMardrömssällskapetKronanFörsta delen i Monster monster-serien

 

 

Superkorta skräckisarDataspeletEn bok i serien Mystiska skolan. Pianot på vindenFlickan på kyrkogårdenFasliga fakta om märkliga platserSpökspanarnaVärldens värsta tandläkare Monstret i nattenDet kryllar av spöken Guldfisken från andra sidan gravenOmslag till Rädsla - så funkar det av Nicolas Jacquemont. Boken finns bara på bibliotek.Blodet isar

Vad vill du läsa om?

Vad vill du mer läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill du läsa om? Hitta tips på böcker efter vilken genre eller intressen du vill läsa om.

Hitta boktips här

Vill du lyssna på läskiga berättelser?

 

Spänning på Barnradion 9-13 år

Spänning på Barnradion

Lyssna på en massa läskiga berättelser för dig mellan 9-13 år.

 

Död mans hand-podden

Död mans pod

Lyssna på podcasten Död mans pod så får du veta mer om spöken och andra väsen. Dessutom får du höra riktigt läskiga historier. Tobias Gard är skolbibliotekarie på Kronans skola i Trollhättan och är den som arbetar med podden. Lyssna om du vågar!

Häxor som står runt en kittel med en fullmåne bakom sig

Allt du vill veta om häxor

 

Förr trodde man att häxor flög på kvastar till Blåkulla under påsken. Vi har samlat boktips, pyssel och fakta om snälla och elaka, verkliga och overkliga häxor.

Till sidan om häxor

 

Affisch Läskiga nyheter 2020


Affischer att skriva ut

Till dig som är vuxen: ännu fler affischer och printmaterial finns att ladda ner här

Drake håller i en bok med texten Författare och illustratörer

Vill du veta mer om några av författarna som skriver läskigt?

 

Ingelin Angerborn

Maria Engstrand

Petrus Dahlin

Camilla Jönsson

Kristina Ohlsson

Lena Ollmark

Mats Strandberg

-1