Hoppa direkt till innehåll

Popartillustration med rödhårig tjej som läser ur en bok

Tips på tecknade serieböcker  

 

Det är något speciellt att läsa en bok där bilderna är en stor del av berättelsen. På den här sidan har vi samlat tecknade serieböcker som handlar om allt möjligt, och vi börjar med att tipsa om 5 böcker du ska ha koll på.

Text: Barnens bibliotek, september 2021.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Vita lögner, röda hjärtanVita lögner, röda hjärtan av Nora Dåsnes. Från 9 år och uppåt

Tuva har precis börjat i sexan och ingenting är som det brukar. En av Tuvas bästisar, Linnea, har fått en pojkvän, och Tuvas andra bästis, Bao, är arg för att hon tycker att Linnea sviker gänget. Mittemellan står Tuva och vet inte vilken sida hon ska välja. Vem är hon egentligen? Ska hon också försöka bli tillsammans med en kille, eller ska hon fortsätta leka barnsliga lekar i skogen med Bao?


Bokomslag: Hokus pokus del 1: Den lilla häxanHokus pokus - den lilla häxan del 1 av Fabian Göransson. Från 6 år och uppåt

Ida är 9 år, har livlig fantasi och lite svårt att få vänner. Hon gruvar sig för att sommarlovet ska ta slut, men så hittar hon en märklig hatt i ett buskage. Hatten har magiska krafter och saker Ida fantiserar om blir plötsligt på riktigt. Skolstarten blir allt annat än tråkig. Idas trolleri gör henne populär i klassen, förutom hos de präktiga trillingarna och den nya läraren, den katastroftänkande Greta Borg.

Det finns fler delar om Ida i bokserien Hokus pokus.


Bokomslag: Siris äventyrSiris äventyr: Kejsarens skatt av Patric Nyström och Per Demervall. Från 6 år och uppåt

Det är vår och vikingarna ska segla till Miklagård. Men Siri får inte följa med! Hennes pappa hövdingen säger att hon är för liten. Och flicka! Trodde han att det skulle stoppa henne, så trodde han fel. Hon gömmer sig ombord På skeppet finns också en mystisk låda som ska lämnas till självaste kejsaren.

Det finns fler böcker om Siri i bokserien Siris äventyr.


Bokomslag: NorrskenNorrsken: Resan till Jotundalen av Malin Falch. Från 9 år och uppåt

Plötsligt dyker en Espen upp i Sonjas hem. Han har spetsiga öron och svans kommer från en annan värld. Han har kommit för att hämta en brosch men Sonja ber om att få följa med till hans värld - Jotundalen. Där kan djur tala. Det finns elaka jättar och snälla troll, magiska varelser och hemska berättelser om vikingar. 

Det finns fler böcker i bokserien Norrsken.


Bokomslag: Iggy 4-everIggy 4-ever av Hanna Gustavsson. 12+ år

Livet känns meningslöst för Iggy. Nästan inget är roligt, skolan är trist och vänskapen med Julle är inte som förut. När Iggy råkar ha sönder sin mobil vägrar hennes mamma att köpa en ny. Iggys kontakt med omvärlden bryts brutalt. Iggy och Julle lär känna ett gäng som går i nian. Äntligen händer det något och livet kanske blir roligare.

Vad är en tecknad serie?

En tecknad serie, som ibland också kallas för grafisk roman, är en berättelse där bilderna är viktigare än texten. Vissa serieböcker har inte ens någon text. 

Serietidningar som Kalle Anka, Tintin och Fantomen är en typ av tecknad serie? I sådana serier är pratbubblor och andra ljudbilder som ”zzz” eller ”bang!” vanliga. Bilden med pratbubblor och en tecknad bild som har en ram runt sig kallas för en ”ruta”.

Idag kommer det ut mängder med böcker som kallas för serieböcker eller grafiska romaner där bilderna driver berättelsen fram. Böckerna kan vara faktaböcker eller skönlitterära och handlingen kan ta upp både roliga och allvarliga ämnen.

Källor: Nationalencyklopedin

Fler boktips till dig som är 9 år och uppåt

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: MagknipBokomslag: HjältedådBokomslag: Cerises anteckningsböckerNour och den magiska dryckenPssst!Bokomslag: Sorceline 1 Kryptozoologi för nybörjareFlockenMiraKapten Klara i rymdenBokomslag: GG - Livet är ett dataspelVälkommen till SkogsbingelskolanSerien Amulett har kommit till bok nummer 7. EldfågelnAsgård Sagor ur den nordiska mytologin. Här hittar du serier blandat med texter.Bokomslag: Curly BracketHäxbokenLou-serienMonster-allergiFantomen KIDS

Serieböcker för ungdomar

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Närmare kommer vi inteAstridBokomslag: Sista chansenBerättelser från EngelsforsBokomslag: Mitt extra livTecknade klassiker. Här ser du Skräcken i Dunwich

DomovoiSerie: Theos ockulta kuriositeter The Portent del 2 : Tecken i skynLinda och Valentin. Samlade serier del 1

Tips på böcker som lär dig att teckna

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Teckna hjältar och monster av Esbjörn Jorsäter. Han har gjort en mängd böcker om att teckna.Rita lätt: Fantasifigurer. Det finns tre olika Rita lätt-böcker av Esbjörn JorsäterTeckna fantasyTeckna manga. Finns tyvärr inte att köpa men kanske på ditt bibliotek?!

Tips till dig som vill börja läsa serieböcker

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

HundmannenHandbok för superhjältarBokomslag: Mulle i full galoppHilda och fågelparadenSanni &B Jonas Vinternatt (serie)Katten & Ekorren En vintersagaKatten NilsBokomslag: Sherlock BonesLoranga finns i flera versioner. Även som e-bokVilse i TrollskogenI Majsans skattkarta berättas både i serier och som vanlig text.Ronja Rövardotter ÅskvädersbarnSerien om AkissiSuperkrafter

Tema: Serier!

Tema Serier

 

Hitta roliga och inspirerande tips på hur du kan skriva egna serier, testa dina kunskaper i våra seriequiz och hitta nya boktips.

Till temasidan om serier

Vad vill du läsa om?

Vad vill du mer läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill du läsa om? Hitta tips på böcker efter genre och intressen.

Hitta boktips

-1