Hoppa direkt till innehåll

Romernas flagga i rött, grönt och blått

Fem böcker om att leva som ung rom och resandefolk

 

I Sverige har vi fem erkända minoriteter och romer är en av dom. Du vet väl att romer har levt i Sverige i över 500 år? Romer har en egen kultur och eget språk med många dialekter men har inget eget land. Den 8 april firar vi romernas internationella dag. Här vill vi tipsa om några böcker du inte får missa, där huvudpersonerna är romer eller resandefolk. 

Text: Barnens bibliotek april 2022

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

 

Bokomslag: Katitzi & Katitzi och Swing, del 1 och del 2.Böcker om Katitzi av Katarina Taikon

I första boken lär vi känna sjuåriga Katitzi som bor i Sverige under 1940-talet med sin familj men ändå inte får gå i skolan. Hemmet var ett tältläger och de måste flytta hela tiden. Ingen vill ha dem på sin mark för att hennes familj är romer. 

Det finns tio böcker om Katitzi  och ju äldre hon blir desto äldre barn passar böckerna för. Se hela bokserien på vår författarsida om Katarina Taikon. 


Askungen i RinkebyAskungen i Rinkeby av Gunilla Lundgren

Askungen är på disco och märker inte att klockan blivit tolv. När hon rusar hem tappar hon sin mobil, den som är hennes frihet! Askungen heter egentligen Felicia. Hon gillar att dansa, sjunga och spela fotboll. Hon vill inte att hennes två äldre bröder ska bestämma över henne. Hon vill vara fri.

Det finns en fristående fortsättning, Min mamma är en ängel, som handlar om Felicias lillasyster.


Bokomslag: Jordgubbsbarnen

Jordgubbsbarnen av Sara Olausson 

Maria och hennes bror Gabriel bor i Rumänien. Familjen har inte mycket pengar, men de har det bra i byn de bor i.  Till slut har familjen inget val. Deras föräldrar lämnar sina barn och reser sig till Sverige, ett konstigt land i norr. Där ska de plocka jordgubbar stora som äpplen och tjäna pengar så att familjen aldrig mer behöver oroa sig för någonting. 


Bokomslag: 5768 visningar på Youtube5768 visningar på Youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson. 12+ år

Rosita ljuger om ett musikband och i nästa sekund är hon och några klasskamrater anmälda till talangjakten. Hjälp, hur ska detta gå? Dom har ju inget band! 
Men Rosita bekymrar sig för fler saker. Mamma är sjuk, hon får höra allas fördomar om resande folk och romer. Hon mobbas ofta av ett gäng killar och när de misshandlar henne får hon skulden. Var är kompisarna då?

Det finns en fortsättning om Rosita, i boken 9 liv


Bokomslag: Det var en gång det som inte varDet var en gång det som inte var av Monica Hirsch och Bagir Kwiek

En tom kruka kan vara mer värdefull än en full med blommande frukter. Och en magisk häst kan vara en ovärderlig hjälp i äktenskapsbekymmer, visar det sig. Liksom en förslagen tupp är en räddare i nöden. Särskilt en som fiser vargar. Denna samling sagor ur den romska berättartraditionen minns det som aldrig var.

Vad vill du läsa om?

Vad vill du läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill du läsa om? Hitta tips på böcker efter genre och intressen.

Hitta boktips

Katarina Taikon. Foto: Björn Langhammer

Katarina Taikon

 

Författaren Katarina Taikon föddes i Sverige men fick inte gå i skolan. Böckerna om den romska flickan Katitzi är en svensk barnboksklassiker som Katarina skrev för över 50 år sedan.

Läs mer om Katarina

Gunilla Lundgren. Foto: Malcolm Jacobsson

Gunilla Lundgren

 

Gunilla arbetar som både lärare och författare. Hon har fått många idéer om böcker som behövs tack vare sina elever. En av hennes mest kända böcker heter Askungen i Rinkeby. 

Läs mer om Gunilla

Illustration på Askungen i Rinkeby tillsammans med en räv.

Foxxy träffar Askungen i Rinkeby

 

Felicia drömmer om att bli sångerska och violinist och att slippa ta hand om sina styvbrorsors svettiga träningskläder. Vi har intervjuat henne och fått lära oss några romska ord.

Läs och lyssna på intervjun

Affisch med bokomslag för romsk kultur. 2022


Affischer att skriva ut

Affisch med böcker om romsk kultur (pdf 5MB, extern länk)

Till dig som är vuxen: ännu fler affischer och printmaterial finns att ladda ner här

-1