Hoppa direkt till innehåll

En korg med målade ägg

Tips på böcker och pyssel under påsken

 

Hur många ägg kommer du att äta under påsk? Men varför äter man egentligen ägg? Här listar vi fem böcker som du kan ha koll på under påsken. Missa inte vår sida om häxor för dig som vill läsa mer läskiga böcker. 

Uppdaterad: mars 2021

Loading....

...

Pyssla en blomsterkrans till påsk

 

Till påsken brukar man ibland måla ägg, men har du tänkt på att man också kan göra pyssel av själva äggkartongen?

Till pysselinstruktionerna

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

 

Jultomten och jagJultomten och jag av Matt Haig. 9-12 år

Amanda har äntligen fått en familj och slipper sota skorstenar. Men det är inte lätt att vara människa i Alvhem, även om du bor hos självaste Jultomten. Gå i alvernas skola funkar inte. Och det blir inte bättre när självaste Påskharen dyker upp tillsammans med sin kaninarmé som går mot attack. Varför då?! För att de vill stoppa julen!


StenänglarStenänglar av Kristina Ohlsson. 9-12 år

Det isar längs med Simonas ryggrad när hon inser att de stora stenstatyerna utanför köksfönstret har flyttat på sig igen. Nu tittar de rakt in genom fönstret. Istället för ett lugnt påsklov hemma hos mormor i Åhus hamnar Simona mitt i ett oförklarligt mysterium. Som tur är finns Aladdin och Billie där för att hjälpa henne.


Den inofficiella Harry Potter-kokboken

Den inofficiella Harry Potter-kokboken av Dinah Bucholz. 9-12 år

Har du drömt om en middag ā la Hogwarts? Nu har du chansen! Med över 150 enkla recept och matnyttiga tips är det lätt att laga magiska, underbara måltider hämtade direkt från Harry Potters värld. Med en skvätt magi och lite kreativitet trollar du fram alla de förrätter, efterrätter, tilltugg och drinkar som förvandlar en vanlig måltid för mugglare till kulinariska mästerverk som skulle göra till och med mrs Weasley stolt!


Jag odlar

Jag odlar inomhus, på balkongen och i trädgården av Elin Ek. Fakta 9-12 år

När våren kommer är det dags att testa att odla själv! Du får tips på de mest lättodlade sorterna som (nästan) alltid blir något! Du kan också lära dig att koka eget lypsyl, sy egna tepåsar eller läsa om varför bin är viktiga och supercoola. 

 


Hårdkokta fakta om äggHårdkokta fakta om ägg av Lena Sjöberg. Fakta. Alla åldrar

Här finns garanterat en hel del fakta som du inte har en aning om. Som, kan man äta strutsägg? Eller är det bara  hönan som ruvar och exakt hur litet är världens minsta fågelägg egentligen?

PÅSKPYSSLA

En vas med påskris och blommor gjorda av kaffefilter i olika färger

Så gör du påskblommor av kaffefilter

 

Istället för fjädrar kan du pynta påskriset med påskblommor. Alice hjälper dig steg för steg hur du gör blommorna av kaffefilter!

Till instruktionerna

Häxor som står runt en kittel med en fullmåne bakom sig

Allt du vill veta om häxor

 

Förr trodde man att häxor flög på kvastar till Blåkulla under påsken. Vi har samlat boktips, pyssel och fakta om snälla och elaka, verkliga och overkliga häxor.

Till sidan om häxor

Alice Wentzel Blank pysslar på Barnens bibliotek

Pyssla med Alice

 

Alice Wentzel Blank pysslar här på Barnens bibliotek. Hon lär ut hur du kan göra en Harry Potter-trollstav eller en papperbukett med material som du har hemma!

Lär känna Alice och hitta alla hennes pyssel

Hitta tips på böcker efter genre och intressen

Vad vill du mer läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill du läsa om? Hitta tips på böcker efter vilken genre eller intressen du vill läsa om.

Hitta boktips här

-1