Hoppa direkt till innehåll

Vad är du rädd för? Tänk om du måste göra något läskigt i alla fall? Då är det bra att vara modig. Kanske kan du bli en riktig hjälte?
Här har vi samlat berättelser om modiga hjältar.

   

Lästips - hjältar 

Sagor om modiga hjältedjurBlixtbarn   Gunga åt öster Drakhjärta och hamnskiftarStjärnstenenVild - första delen i serien Spirit animalsEn väktares bekännelser

För dig 7-9 år

Serien Riddarskolan har många delar  Skogsflickan. Den del i serien Legenden om Tann  Serien Häxfolket Hövdingens bägareÖvergiven värld Gummi-TarzanAntboyZita i rymdenBaksidans hemliga hjältarHur du tränar din drake. Första delen i en lång serieTeckna hjältar och monsterTuffa gänget

Robot som läser en bok som det står boktips på

Eva Susso har skrivit många böcker för barn och unga. En person hon har hittat på och skrivit om är rika Rolf. Rolf bor i Paris och drömmer om att bli modig. Han läser mycket om hjältar i sin bok Tusen tips till en fegis, som också har fått ge namn åt första boken om honom.

Rolf är rik och trygg. Är det svårare att vara modig då?
– Ja, jag tror att det kan vara så. Är man en rik och lite bortskämd pojke har man kanske för få utmaningar. Men Rolf vill något mer, han vill ändra på sig. Rolf är blyg också, men han drömmer att han är någon annan. Så han visar ju att han vill förändra sig. Men å andra sidan tror jag att man aldrig vara modig om man inte samtidigt är lite feg.

Varför drömmar Rolf just om hjältedåd?
– Jag tror det är lite typiskt killar, faktiskt. De vill vara Fantomen eller någon annan superhjälte. Så var i alla fall mina bröder när jag var liten!

– En hjälte ska ju rädda världen. Rolf vill rädda Ofelia, tjejen han spanar på från sitt fönster. Ofelia är en del av världen, en liten bit i alla fall. Och genom att rädda henne blir Rolf den han vill vara. Det är därför han fantiserar som han gör. Hans drömmar visar att han har ett gott hjärta, tycker jag.

När gjorde du själv något modigt sist?
– Oj! Vilken fråga! Nu måste jag tänka lite…

– På ett sätt tror jag man måste vara lite modig när man skriver böcker. Man vet ju inte hur det ska gå när man kastar sig in i sin historia, man måste uppfinna den.

– När jag var liten var jag mörkrädd, verkligen supermörkrädd. Om jag varit hos en kompis och lekt och var tvungen att gå hem genom det kolsvarta minns jag hur hjärtat klappade. Men jag gick hem i alla fall, det måste jag ju.

Har du någon hjälte i den verkliga världen?
– Min mamma, skulle jag nog säga. När hon blev änka var jag rädd för att hon skulle bli ledsen och uppgiven. Men hon lyckades styra om sitt liv, och bygga upp ny tillvaro för sig själv. Det beundrar jag henne för.

– Annars tänker jag inte så mycket på hjältar. Visst finns det sådana som Nelson Mandela, och visst finns det sådana som gör något hjältemodigt, som att rädda någon ur en isvak. Men i Rolfs fall blir ju funderandet över hjältar och ett hjältemod ett sätt att utforska sig själv.

Har du någon favorithjälte i böckernas värld?
– Ronja Rövardotter är en hjälte, tycker jag. Hon vet inte hur det ska gå, men hon ger sig ut i världen och testar saker i alla fall. Det är tufft!

– En bra hjälte i en bok måste ha brister, inte bara döda drakar. Det är ju när någon kan övervinna sina brister – kanske sin egen rädsla – och göra något gott för någon annan som det blir en berättelse om just en hjälte.

Text: Noomi Hebert

-1