Hoppa direkt till innehåll

Barn står ute i en grön bambuskog

Fem boktips för dig som tänker på miljön

 

Vissa skolstrejkar, andra tänker på att sluta använda plast... Vad gör du för att ta hand om vår jord? På den här sidan tipsar vi dig som vill lära dig mer om miljö och klimat eller bli inspirerad. Vi listar först fem böcker som du kan börja med att bocka av.

Uppdaterad sida: Barnens bibliotek mars 2021

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

 

Bokomslag: Planeten, klimatet & framtiden - vad kan vi göra?Planeten, klimatet & framtiden - vad kan vi göra? av Anja Gatu, Åsa Callmer och Ingrid Skåre

Varför har vi en klimatkris? Och vad kan vi göra åt den? I boken får du både svar på hur vi människor påverkar klimatet och planeten, och tips och inspo vad vi tillsammans kan göra annorlunda. 


Bokomslag: Är det bara jag som bryr mig?Är det bara jag som bryr mig? av Camilla Dahlson. 9-12 år

Wilma känner sig ensam när de andra tjejerna i klassen pratar om resor, kläder och mobilspel. Är hon den enda som bryr sig om klimathot och miljö? När klassen får reda på att det ska arrangeras en modevisning på skolan kommer  Wilma och den nya tjejen i klassen, Gertrud, på att de kan visa upp snygga återvunna kläder.


Bokomslag: Athena - Grattis världen!Athena - Grattis världen! Jag är här nu! av Elin Ek. 9-12 år

Athena och hennes bröder ska bo hos farmor och farfar en tid. Men farmor och farfar är inte ett dugg intresserade av att ta hand om sina barnbarn. Tur att Athena har sin klubb, sin Rädda-Jorden-Klubben, och sina bästa vänner - Yousef och Ronja och Aicha. Dom är verkligen bäst och det är tur att Athena har dom när saker och ting går lite på tok


Bokomslag: Ninja Timmy och staden av isNinja Timmy och staden av is av Henrik Tamm. 6-9 år

Finns Vitland och Frisburg, staden av is, eller är det bara en myt? När Timmy och hans vänner ska ut på äventyr upptäcker de förgiftat vatten, tjock svart rök och smältande isar. Den girige Baron von Stump håller på att förstöra hela Vitland med sina oljefabriker. Att hitta mamma är viktigt men att rädda Vitland är viktigare. Baronen måste stoppas!


Bokomslag: Fakta om klimatförändringarFakta om klimatförändringar av Per Straarup Søndergaard. 9-12 år

Det pratas mycket om klimatförändringar. Men vad handlar allt om egentligen? I den här lättlästa boken får du förklaringen till vad det är som händer. Vad är växthusgaser och varför bör vi äta mindre kött? Dessutom bjuder Greta Thunberg, världens mest kända klimataktivist, på sina bästa tips till dig som vill rädda klimatet.

Faktaböcker om miljö och klimat

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken.

Bokomslag: Fakta om väderBokomslag: Planeten JordenBokomslag: Fakta om plast i havetBokomslag: Minifakta om orkanerBokomslag: Lätta fakta om jordbävningar och tsunamisBokomslag: Jag odlar ? inomhus, på balkongen och i trädgårdenBokomslag: BLÖH Barnens Lilla ÖverlevnadshandbokBokomslag: Destination JordenBokomslag: Bli en ZOMBIEöverlevnadsexpertBokomslag: Vad håller ni på med?Bokomslag: Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart livBokomslag: Gretas historia Ingen är för liten för att göra något stort

Fler boktips till dig som är 9-12 år

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken.

Bokomslag: Uppdrag RoxeraBokomslag: Mysteriet i döda skogen, SPLEJ del 3Bokomslag: Expedition rädda revetBokomslag: Wursten och veganenBokomslag: Skräckbåten och Svarta damen, Kusinerna Karlsson del 5.Bokomslag: Gunga åt väster - mot vädrets fursteBokomslag: Bob

Fler boktips till dig som är 6-9 år

Bokomslag: Frallan räddar världenBokomslag: Den smutsiga kuppenBokomslag: Djupt vattenBokomslag: Hjälp! Eld och lågor!Bokomslag: GräsandsäventyretBokomslag: Pudlar och pommes

 

Boktips till dig som letar efter böcker på 12+ år

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken.

Bokomslag: Minnet av vattenBokomslag: KylaBokomslag: Hotet, Ättlingarna del 1Bokomslag: Det som lever under ossBokomslag: Den gröna cirkelnBokomslag: Ryttarna, Blodregn del 1

Visste du att

...det finns flygplan som drivs med batterier? 

...cli-fi (climate fiction) kallas böcker och filmer om framtid och klimat. Mats Söderholms serie Ättlingarna är ett exempel. Minnet av vatten av Emmi Itäranta ett annat. Filmen om städroboten Wall-e som försöker städa jorden från skräp har du kanske sett? Den är också en cli-fi.

...#FridaysForFuture startade i augusti 2018, när Greta Thunberg satte sig framför regeringsbyggnaden i Stockholm varje skoldag i tre veckor. Hon ville protestera mot att inget gjordes åt klimatkrisen. Nu vet väl alla vem Greta är och kanske du också är med och engagerar dig. Strejkar ni i din skola på fredagar kan ni berätta om det på den här sajten Fridays for future.

Logga för #fridaysforfuture

Barnens bibliotek vill inte inspirera till att skolka från skolan, men vi kommer alltid att stötta er barn och unga som vill visa politiker och andra vuxna att klimatet är viktigt. Det allra viktigaste du kan göra för klimatet är att skaffa kunskap om det. Läs på egen hand och be skolan, familjen eller andra vuxna att prata om vad man kan göra. På den här sidan hittar du en massa klimatsmarta tips och klimatiga lästips! 

Är du orolig för miljön? Tänk då på att världen faktiskt också blir bättre! Vi har mycket mer kunskap om världen, färre svälter eller drabbas av allvarliga sjukdomar - och fler lär sig att läsa och skriva.

En blåvit nalle håller ett jordklot i tassarna.Text Tema Miljö & klimat

Vill du lära dig mer? 

 

Läs mer om miljö och klimat på Barnens biblioteks temasida. Där har vi samlat intervjuer och miljövänligt pyssel.

Till temasidan

Affisch med 30 bokomslag kring Miljö och klimat. 2019.

Miljö & klimat-affischen gjordes hösten 2019.

Affisch att skriva ut


Till dig som är vuxen: ännu fler affischer finns att ladda ner här.

Elin Ek. Foto: Stefan Tell

Elin Ek

 

Elin Ek skriver den roliga bokserien om Athena som älskar att prata och får världens bästa idéer flera gånger om dagen. Men Elin gillar också att pyssla och odla och har skrivit böcker om det också. 

Läs mer om Elin

...

Tips på böcker om insekter och andra småkryp

 

De är bland de viktigaste och coolaste vi har på jorden! Här hittar du ett gäng utvalda böcker om insekter och småkryp.

Hitta boktips om insekter och småkryp

-1