Hoppa direkt till innehåll

Snögubbar

 

Bästa boktipsen inför sportlovet 

 

Ute är det det kallt men då är det skönt att mysa inne under en filt med en bok. På den här sidan hittar du massor med lästips om kyla, snö och vintersporter. Först listar vi fem kalla böcker som du kan börja med att bocka av. 

Uppdaterad: januari 2021.

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Varm vinter Varm vinter av Åsa Anderberg Strollo

Det är vinter, Annie är tillbaka i skolan med kompisarna, men det är allt annat än lugnt och roligt. Brandlarmet går hela tiden, samma person dyker upp på olika konstiga ställen, och någon lägger ett gammalt halsband i Annies låsta skåp. Två gånger. Är det den gulliga killen i 6D, eller är det någon som vill Annie illa?


IshavspiraterIshavspirater av Frida Nilsson

På kvällarna brukar Siri berätta en kuslig historia för sin lillasyster Miki. Berättelsen handlar om den hemska sjörövaren Vithuvud. Vithuvud rövar bort barn och för dem till en gruva, där han håller dem fångna. Under en utflykt är det exakt vad som händer Miki, hon blir bortrövad. Siri bestämmer sig för att leta reda på sin syster. Det blir ett farligt äventyr.


Minoo och vinterskeppetMinoo och vinterskeppet av Anna Ehring

På hallgolvet ligger en dag brevet från Migrationsverket. Där finns beslutet om Minoos familj ska få stanna i Sverige eller inte. Minoo har oroat sig för innehållet så länge att hon inte kan tänka klart. Hon tar sin lillebror Mirzas hand och springer till hamnen som är mörk och ödslig. Rätt som det är upptäcker Minoo att Mirza smugit ombord på ett fartyg som är på väg att lägga ut. Hon hinner precis ombord. Vad gör de nu och vart är de på väg?


SnöängelnSnöängeln av Camilla Jönsson

Det kändes som om det var länge sedan Agnes och Linn hade varit kompisar på riktigt och nu skulle Linn vara borta i Thailand hela julen. Tack och lov skulle Noel komma och hälsa på. Det otäcka de upplevt tillsammans vid sjön hade börjat sjunka undan och Agnes längtade efter ett lugnt jullov. När de lekte i snön och upptäckte den perfekta snöängeln förstod hon inte först varför hon blev rädd. Sedan slog det henne, det fanns inga fotspår runt omkring den. 

Det här är del 2 av bokserien.


KylaKyla av Therese Henriksson

Plötsligt är all ström utslagen. Ingen vet vad som hänt eller när strömmen kommer tillbaka. Det är rekordkallt ute, mamma och pappa är på semesterresa och Sofia och hennes två syskon har inte så mycket mat kvar. Det blir fort kaos när det inte finns värme och vatten och affärerna håller stängt. Syskonen flyr till morfars gamla stuga. Där finns åtminstone vedspis, men ingen mat. Sofia får leta reda på morfars gevär och ge sig ut på jakt. Det blir en kamp för att överleva och hålla värmen. Så dyker Sofias hemliga pojkvän upp och spänningarna i stugan blir nästan olidlig. Snart måste hon säga som det är...


Fler boktips till dig om kyla och snö

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

VinterkampenDolda teckenMånsbergets hemlighetSnöstormenEn förknorrad vinterCirkusdeckarna och fjällmysterietMonstervinterEnsamma hundenSanni &B Jonas Vinternatt (serie)Katten & Ekorren En vintersagaKalla fakta om is

Snowboard och skidor

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: Note to self - Vintersport går bortOmslag Snowboard struggle på engelsaFakta om parasportGul snöSune i fjällen. Finns också som ljudbokOffpistBokomslag: Stål-Stella superhjälte - Det sabbade åketSnögubbens hemlighetKah lär sig åka skidor. Lätt att läsaOmslag Våga testa, SvenEn dag i skidfabrikenTurbo i fjällen

Ishockey och konståkning

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Serien IskompisarSportskolan IshockeyLea spelar hockey. Lättläst för 6-9 år Leo och lögnernaHålla maskenSlagskott Jake MaddoxGrindforsen winter classics

 


Max - ute i kylanCeva och skridskornaHockeyskolanOmslag Resan till NHL. Första boken i serien Sjtärnskott

Inte som du. För dig som är 11 år+

Hitta tips på böcker efter genre och intressen

Vad vill du mer läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill du läsa om? Hitta tips på böcker efter vilken genre eller intressen du vill läsa om.

Hitta boktips här

Olika idrottsbollar på en gräsmatta

Tips på böcker om sport

 

Hitta nya sportiga böcker om alla möjliga olika idrotter.

Hitta böcker om sport

-1