Hoppa direkt till innehåll

Hund och katt sover.

Gosiga boktips för dig som vill ha ett husdjur

 

Hundar, katter, kaniner, marsvin... Längtar du efter ett gosigt djur att krama på eller en lurvig spindel att ta hand om? Du kanske redan har ett husdjur? Eller är ledsen för att lillebrorsan är allergisk? Här hittar du aktuella faktaböcker och kapitelböcker om människans bästa vän - en massa gosiga, lurviga djur.

Uppdaterad sida: Barnens bibliotek oktober 2021

Klicka på bokomslaget för att läsa mer om boken. Har du redan läst boken? Klicka och skriv vad du tycker om boken!

Bokomslag: DjuretDjuret av Ulrika Lidbo. 9-12 år

När Love sitter på tunnelbanan över Skanstullsbron får han syn på en kvarglömd låda. Och den rör sig. Inuti sitter ett djur. Ett märkligt och underbart djur som får följa med hem. Men vad är det för djur? Och var kommer det ifrån? En sak är i alla fall säker: Love tänker behålla det.


Bokomslag: Tilda del 1 - Utan djur så dör jag

Tilda: Utan djur så dör jag av Siri Spont. 9-12 år

Tilda och Thea har varit kompisar länge men nu har Thea och Elin börjat träffas. Tilda tycker inte att det känns bra. Hon och Thea har så mycket ihop. De älskar djur och har varsin kanin som de parar ibland. När ungarna kommer måste de skaffa köpare.

Det finns fler böcker om Tilda och Thea.


Bokomslag: AlaskaAlaska av Anna Woltz. 9-12 år

Parker har varit med om ett rån och är ständigt rädd för att bli rånad igen. Sven har fått epilepsi och lever med oron för nästa anfall. Båda börjar i klass 7B och lyckas bli ovänner direkt. Men så visar det sig att Sven fått en utbildad assistanshund och det är inte vilken hund som helst utan Alaska. Parkers älskade hund som hon tvingats lämna ifrån sig för att lillebror är allergisk. Om hon bara kunde få träffa Alaska igen!


Bokomslag: Dagens katastroferDagens katastrofer av Cilla Jackert. 9-12 år

Majken oroar sig över väldigt mycket: t.ex. miljöförstöring, baciller och sjukdomar. Faktum är att hon tänker på katastrofer nästan jämt. Hon antecknar alla tänkbara hemskheter, med olika färg för sjukdomar, olyckor och naturkatastrofer. Så släpar mamma till råga på allt hem en drägglande hund. För att hon inte ska bli ledsen tar Majken emot Blunder, men allvarligt talat, hur ska hon kunna älska någon som äter bajs?


Bokomslag: Den magiska djuraffärenDen magiska djuraffären - Novas hemlighet av Lin Hallberg och Jonna Björnstjerna. 6-9 år

Nova har sparat alla pengar hon har fått i sin rosa spargris. För pengarna ska hon köpa ett husdjur. I staden finns en djuraffär och dit åker Nova alldeles själv, utan att berätta för mamma. Det är lite läskigt och ännu läskigare blir det i djuraffären där det jobbar en mystisk tant.

Det finns fler delar i bokserien Den magiska djuraffären.


Bokomslag: Adjö, herr MuffinAdjö, herr Muffin av Ulf Nilsson och illustration: Anna-Clara Tidholm

Denna klassiker är en fin bilderbok för dig som har förlorat ett husdjur eller tänker på döden.

Marsvinet Herr Muffin tänker tillbaka på sitt liv. En gång var han ett ungt och starkt marsvin som kunde kånka och bära på gurkor men nu är han gammal, trött och grå.

 

Faktaböcker om husdjur

Bokomslag: Minifakta om djurungar hemmaBokomslag: Minifakta om hamstrarBokomslag: Minifakta om kattungarBokomslag: Minifakta om katterBokomslag: Fakta om kaninerBokomslag: Fakta om agilityBokomslag: Minifakta om marsvinBokomslag: Ovanliga husdjurBokomslag: Rebellkatter! Hjältesagor om katter med klös

Fler gosiga boktips

9-12 år

Bokomslag: ÖnskestjärnanBokomslag: Agility! Hoppa högtBokomslag: Min vän SkugganBokomslag: Lola och jagBokomslag: Den stora hamstermassakernBokomslag: En hund och hans pojkeBokomslag: Hedvig och Max-OlovBokomslag: Survivors - den öde staden

Bokomslag: Hemlig hamster


6-9 år

Bokomslag: Fardus och Malte - PapegojkaosetBokomslag: En duktig hundBokomslag: Kattspionerna på Rosengård - Man lever bara nio gångerBokomslag: Här vill inte hundar boBokomslag: Klubb S.O.S. - ordnar hundkalasBokomslag: Om jag bara inte råkat köpa ett marsvinBokomslag: Uppdrag djurräddning - FörgiftningenBokomslag: Abdi och bokhundenBokomslag: Bosse går till doktornBokomslag: Puzzel - den lilla smuggelhundenBokomslag: Jag vill ha en fladderpadda!Bokomslag: Bodil och Tofu - Bodil och hundbajset
 


Ungdomsböcker

Bokomslag: Gamla hundar , nya vanor

Erin Hunter från bokomslaget ur Warriors/Bokfabriken förlag

Erin Hunter

 

Bakom författarnamnet Erin Hunter döljer sig en hel grupp av författare. Tillsammans har de skapat fantasyäventyr med bland annat vildkatter och andra djur i huvudrollerna – i serierna Warriors, Bravelands och Survivors.

Läs mer om Erin Hunter

Hästböcker

Tips på böcker för dig som älskar hästar

 

Till hästboktips

Vad vill du läsa om?

Vad vill du mer läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill du läsa om? Hitta tips på böcker efter genre och intressen.

Hitta boktips

Affisch med bokomslag om husdjur 6-9 år. 2021Affisch med bokomslag med husdjur 9-12 år. 2021.


Affischer att skriva ut

Ladda ner Affisch med boktips om husdjur 6-9 år (pdf) 4MB

Ladda ner Affisch med boktips om husdjur 9-12 år (pdf) 4MB

Till dig som är vuxen: ännu fler affischer och printmaterial finns att ladda ner här

-1