Hoppa direkt till innehåll

Allt du vill veta om hästböcker

Boktips till dig som vill läsa hästböcker

 

Här inne kan du få grotta ner dig med en massa tips på böcker om hästar och allt som händer i stallet. Det finns riktigt läskiga och spännande berättelser eller romantiska och roliga. Vi börjar med att tipsa om 5 böcker du kan börja med att checka av.

Text: Barnens bibliotek, februari 2021.

Det brinner Chamir!Det brinner Charmir! av Angelica Öhrn

Julias högsta dröm är på väg att bli sann. Snart är hon hästägare och det perfekta sommarlovet väntar. Eller? Om bara Chamir går igenom veterinärsbesikt­ningen blir hon Julias egen häst. Då väntar det perfekta sommarlovet. Men det blir inte som Julia har tänkt sig. Det är den varmaste sommaren på länge; torka och bränder sprider sig och foderbristen blir påtaglig.


En egen hästEn egen häst av Pia Hagmar

När Juli kommer hem från stallet möts hon av ett storbråk. Mamma har packat en resväska och sticker iväg utan att ge någon förklaring. Juli försöker förstå vad det är som har hänt men pappa vägrar berätta. Som tur är har hon ridskolan, även om hon tycker att hon får alldeles för lite tid med hästarna. Tänk om hon kunde få tävla någon gång? Julis mamma håller sig borta och Juli oroar sig. Varför får hon inte veta något och kommer föräldrarna bli sams? 

Det finns fler böcker om Juli.


Vem kan rädda Artemis? Vem kan rädda Artemis? av Lena Furberg

Det nya året började så bra i Tuvastallet. Petra hade äntligen hittat sin drömhäst Jasmin Way, lilla shettisen Josefin av Friheten skulle föla till våren och Jenny hade bestämt sig för att behålla fina Contessa. Rejsab, Granis och Trullan var busiga som vanligt, men det var ju alla vana vid ... Allt var toppen, förutom att Artemis hade fått kolik. Inte bara en gång, utan flera. Jonas var orolig. Han måste komma på vad som var fel. Älskade Artemis, vem kan lösa mysteriet och hjälpa henne?


Mirakel och hemligheterMirakel och hemligheter av Sara Salander

Jag heter Mi-Rakel Tapper. Jag dog i samma ögonblick som jag föddes. Men sedan började jag leva. Det är miraklet. Ingen trodde att jag skulle överleva. Sedan trodde ingen att jag skulle lära mig att gå. Men jag kan till och med springa, fast jag har cerebral pares. Och nu ska jag visa dem alla att jag också kan ta hand om en häst. En väldigt hemlig häst förstås.

Det finns fler böcker om Mi-Rakel, uppföljaren heter Sommarmirakel.


Amanda & Ila: Vad som än händerAmanda & Ila: Vad som än händer av Katja Timgren

Amanda har sommarlov och kan vara i stallet med sin häst Ila. Men en dag står Sabina från skolan i stallet med sin ponny Casper. Sabina har inga vänner och är annorlunda. Men under sommaren blir de vänner och det pirrar lite extra i kroppen när Sabina är nära Amanda. 

Det finns fler böcker om Amanda & Ila.

Hitta tips på böcker efter genre och intressen

Vad vill du mer läsa om?

 

Skräck, kärlek, äventyr eller roliga böcker - vad vill du läsa om? Hitta tips på böcker efter vilken genre eller intressen du vill läsa om.

Hitta boktips här

Lin Hallberg är aktuell med en ny bok om Sigge.

"Det är coolt att vara hästtjej"

 

Lin Hallberg har skrivit hela 19 Siggeböcker. Här berättar hon om hästar (såklart), sin nya bok och om Sigges verkliga förebild. 

Läs intervjun med Lin här

Hästar

Läs mer om några författare som skriver hästböcker

 

Malin Eriksson Sjögärd

Lena Furberg

Helena Dahlgren

Pia Hagmar

Lin Hallberg

Tips på böcker till dig som vill börja rida

Tips på böcker till dig som vill börja rida

 

Vill du veta mer om hästar och hur det är att börja rida? Här tipsar vi om böcker till dig som vill lära dig mer om hästar. 

Tips på lätta böcker att läsa om hästar

Ännu fler lästips

Inbrott i stalletDet är jag som är JuniIndra Larssons rätt osannolika hästdagbokHästen på VingaDe hundra hästarnas hemlighetStar stable ÖdesryttarnaGlimma VulkanenMillanModig med digMillan - hästar, hundar och hår under armarna
GoldenFakta om ridningVem är du Johanna?

Affisch med hästbokomslag för 6-9 år

Affisch med hästbokomslag för 9-12 år


Affischer att skriva ut

 

Till dig som är vuxen: ännu fler affischer och printmaterial finns att ladda ner här

 

-1